Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Άνθρωποι περιμένουν έξω από ένα νοσοκομείο για τεστ COVID-19 στο Πεκίνο, Κίνα, 14 Ιαν. 2021. (GREG BAKER/AFP via Getty Images)

Κάτοικοι στα επίκεντρα διάδοσης του ιού στην Κίνα μας λένε τις εμπειρίες τους υπό τον απολυταρχικό περιορισμό

Βίαια μέτρα περιορισμού οδήγησαν σε αυτοκτονίες στην βορειοανατολική Κίνα

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Από την Ολίβια Λι

Πολλές κινεζικές πόλεις πολεμούν μια επανεμφάνιση της πανδημίας COVID-19 από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, με την βορειοανατολική Κίνα να χτυπιέται ιδιαιτέρως σκληρά. Διάφορες πόλεις στην Χεϊλονγκτζιάνγκ, επαρχία που συνορεύει με την Ρωσία, τις Τσιτσιχάρ, Σουιχουά και Χαρμπίν, έχουν υποστεί αυστηρούς περιορισμούς με δικαιολογία τον περιορισμό του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος).

Απολυταρχικά μέτρα περιορισμού

Η κομητεία Γουανγκουί της πόλης Σουιχουά στην Χεϊλονγκτζιάνγκ είναι μία από τις έξι περιοχές που χαρακτηρίστηκαν «υψηλού κινδύνου» στην χώρα σχετικά με τον ιό. Στο αρχικό στάδιο της τελευταίας έξαρσης του ιού του ΚΚΚ, κάθε σπίτι επιτρεπόταν να στείλει ένα άτομο για αγορές κάθε τρεις μέρες. Αλλά αρχίζοντας από τις 20 Ιανουαρίου, αυστηρότερα μέτρα επιβλήθηκαν, και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να βγει από το σπίτι για επτά συνεχόμενες μέρες.

Τα απολυταρχικά μέτρα κλεισίματος ζημιώνουν τους κατοίκους.

Στις 20 Ιαν., ένα βίντεο κυκλοφόρησε σε κοινωνικά μέσα που έδειχνε κάτοικο της περιοχής να παίρνει την ίδια την ζωή του πηδώντας από ψηλό κτήριο κατοικιών στην Σουιχουά.

Την επόμενη μέρα, ακόμα ένα τρομαχτικό βίντεο αναρτήθηκε στο κινεζικό διαδίκτυο, δείχνοντας έναν κάτοικο να αυτοκτονεί με κρέμασμα από μια οριζόντια μπάρα.

Περίπου τον ίδιο καιρό, εμφανίστηκε ένα ακόμα βίντεο σε κινεζικά κοινωνικά μέσα, στο οποίο ένας ηλικιωμένος λογομαχεί σε αστυνομικούς στον δρόμο λόγω των σκληρών μέτρων περιορισμού. Σε ένα σημείο, χτυπά το αστυνομικό όχημα από απόγνωση. Είπε: «Έχω καρδιακή νόσο. Το κτήριο που μένω είναι πολύ κρύο. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Δεν έχω τίποτα να φάω! Πάρτε με στην φυλακή. Τουλάχιστον θα έχω κάτι να τρώω στην φυλακή!»

Ο άντρας είπε ότι ήταν απόστρατος, άνω των 70 ετών. «Ήμουν στρατιώτης. Δεν φοβάμαι τον θάνατο», είπε. «Ποιος είναι ο ορισμός του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος; Είναι όλοι μπάσταρδοι!»

Ένας κάτοικος στην επαρχία της κομητείας Γουανγκουί παραπονέθηκε σε κινεζικά κοινωνικά μέσα ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα επειδή τον κλείδωσαν μέσα στο σπίτι του. Στις αγροτικές περιοχές, η τουαλέτα είναι συνήθως εξωτερικά του σπιτιού, στην αυλή. Ανήρτησε: «Τι έχετε στο μυαλό σας εσείς [αρχές] [όταν μας βάζετε ταινίες απαγόρευσης εξόδου στην πόρτα;]»

Κτήρια κατοικιών με ταινίες απαγόρευσης εξόδου στην πόρτα, που τοποθετήθηκαν από την αστυνομία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι εγκλωβισμένοι μέσα, στην Τσιστιχάρ, Κίνα, Ιανουάριος 2021. (Α) Ένα κτήριο στην Κοινότητα Μπεϊτζιάνγκ Γιαγιουέν. (Δ) Ένα κτήριο στην Κοινότητα Τσανγκσινγιουέν. (Παραχωρήθηκαν στην Epoch Times).

 

Η κατάσταση στην πόλη Τσιτσιχάρ είναι παρόμοια. Ένας κάτοικος με επώνυμο Τσεν είπε στην Epoch Times στις 21 Ιανουαρίου ότι όλοι βρίσκονταν υπό αυστηρή καραντίνα εντός σπιτιού για μια εβδομάδα.

«Η επιδημία είναι πολύ σοβαρή τώρα. Μας απαγορεύουν να βγούμε έξω», είπε ο Τσεν. «Η κοινότητά μας βρίσκεται υπό απόλυτο περιορισμό από τις 12 Ιαν., και όλα τα καταστήματα είναι κλειστά. Μέχρι τώρα, πάνω από δέκα επιβεβαιωμένοι φορείς έχουν αναφερθεί στην περιοχή μας.»

Στην διοικητική περιοχή Φουλαρτζί στην Τσιτσιχάρ, επιπλέον της διαταγής οι κάτοικοι να μείνουν στο σπίτι, οι τοπικές αρχές είπαν ότι τα οικογενειακά μέλη στο ίδιο σπίτι θα πρέπει να διατηρούν φυσική απόσταση ο ένας από τον άλλον.

Ένας κάτοικος είπε στον συνεργάτη της Epoch Times, τηλεόραση NTD, ότι οι πόρτες έχουν σφραγιστεί με λωρίδες χαρτιού ώστε οι ένοικοι να μην μπορούν να βγουν έξω.

«Κάποιος ήρθε να σφραγίσει τις πόρτες με λωρίδες χαρτιού χθες (20 Ιαν.), σαν να είμαστε τρόφιμοι φυλακής. Επιπλέον, δεν μας είπε πόσες μέρες θα μείνουμε μέσα. Μας είπαν να περιμένουμε έως ότου αυτοί [αρχές] μας ειδοποιήσουν αργότερα. Θα παραβιάσουμε τον νόμο αν προσπαθήσουμε να κόψουμε την λωρίδα χαρτιού. Δεν είχα αρκετό φαγητό στο σπίτι και έτσι τον ρώτησα τι να κάνω. Είπε ότι δεν είναι δική του δουλειά και θα πρέπει να βρω μια λύση μόνος μου.»

Στην κομητεία Τζάοτσινγκ της επαρχίας Χεϊλονγκτζιάνγκ, ένας εκ των έσω γνώστης της κατάστασης είπε στην Epoch Times ότι χωριά έχουν κλείσει και δρόμοι έχουν φραχτεί.

«Οι δρόμοι που συνδέουν τα χωριά είναι όλοι φραγμένοι. Προηγουμένως, οι αρχές έβαζαν αστυνομικούς να περιπολούν σημεία στον δρόμο. Τώρα, απλώς έριξαν φορτηγά άμμου για να φράξουν τους δρόμους, ώστε να μην μπορεί να περάσει όχημα. Δεν νομίζω να χρειάζονται αστυνομικούς στα σημεία ελέγχου πλέον.»

Μεγάλη αύξηση στις τιμές τροφίμων

Ο Τσεν Σιν (ψευδώνυμο), κάτοικος Χαρμπίν, αποκάλυψε ότι ολόκληρη η πόλη είναι υπό απόλυτο κλείσιμο, και οι αρχές έχουν εκδώσει έκτακτες ανακοινώσεις που απαγορεύουν κάθε είδους κοινωνικών συγκεντρώσεων.

Ο Τσεν ανέφερε πως οι τιμές τροφίμων έχουν αυξηθεί πολύ στην περιοχή του.

«Οι τιμές των αγαθών βγαίνουν εκτός ελέγχου στην Χαρμπίν. Κρεμμυδάκια 11 γιουέν [$1,70] ανά πάουντ [μισό κιλό], αυγά 8 γιουέν [$1,23] ανά μισό κιλό, χοιρινό πάνω από 30 γιουέν [$4,63] ανά μισό κιλό, βόειο και αρνίσιο πάνω από 45 γιουέν [$6,49] ανά μισό κιλό», είπε.

Οι κάτοικοι δεν εμπιστεύονται τα φτιαγμένα στην Κίνα εμβόλια

Ο Τσεν είπε ότι όλοι στην πόλη γνωρίζουν για την δριμύτητα της κατάστασης. Παρ’ όλα αυτά, οι εκτός πόλης δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Χαρμπίν επειδή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν την πραγματική κατάστασης της κρίσης.

Ακόμα κι έτσι, οι κάτοικοι διστάζουν να εμβολιαστούν.

«Πολλοί φίλοι μου και πρώην συμμαθητές δουλεύουν στην κυβέρνηση και σε δημόσιες υπηρεσίες. Δεν τολμούν να εμβολιαστούν. Ακόμα κι αν το εμβόλιο είναι δωρεάν, θα αρνηθούν να το κάνουν. Φοβούνται πολύ ότι τα εμβόλια αυτά, που φτιάχτηκαν στην Κίνα, δεν πληρούν το πρότυπο ποιότητας, και φοβούνται επίσης για παρενέργειες. Κανένας συγγενής μου δεν το έχει κάνει ακόμα.»

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών, δεν εμβολιάστηκαν και μιλούν για ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των κινέζικων εμβολίων, ειδικά όταν αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες ακόμα διεξάγουν κλινικές δοκιμές για τα προϊόντα τους. Σύμφωνα με άρθρο της Epoch Times, οι τοπικές αρχές στην πόλη Τζετζιάνγκ, επαρχία Γκανσού, δεν έκαναν οι ίδιοι το εμβόλιο COVID-19 αφότου έδωσαν εντολή ότι οι κάτοικοι πρέπει να εμβολιαστούν. Στην Σανγκάη, ιατρικό προσωπικό όπως και απλοί πολίτες ανησυχούν για την ασφάλεια του εμβολίου.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κεντρική κυβέρνηση σχεδίασε να γίνουν 50 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με 25 εκατομμύρια ανθρώπους να λαμβάνουν την πρώτη δόση πριν τις 15 Ιαν. 2021, και μετά να λαμβάνουν την δεύτερη δόση πριν τις 15 Φεβ. 2021.

Ο Τσεν είπε επίσης πως οι περισσότεροι κάτοικοι δεν εμπιστεύονται τα επίσημα δεδομένα για τον αριθμό φορέων COVID-19. «Όλοι γνωρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερος από τα επίσημα δεδομένα», είπε.

Οι Τσεν Χαν, Λι Σανσάν, και Λιν Τσενσίν συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε