Το κεφίρ μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν προσπαθείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αντίθετα, μπορεί να αναζητήσετε μια δόση βιταμίνης C.
Ωστόσο, το κεφίρ είναι ένας ισχυρός τρόπος για να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, και συχνά ανταγωνίζεται την αποτελεσματικότητα άλλων προβιοτικών.
«Το κεφίρ είναι γεμάτο με προβιοτικά και βιοδραστικές ενώσεις που υποστηρίζουν την πέψη, μειώνουν τις φλεγμονές και καταπολεμούν τις λοιμώξεις», δήλωσε στην Epoch Times ο Μφο Τσουκούντου, ολιστικός και λειτουργικός διατροφολόγος.
Αυτό το ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση είναι μια εύκολη, καθημερινή επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας
Το κεφίρ είναι γεμάτο με προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά πιο αποτελεσματικά τα επιβλαβή βακτήρια και τους ιούς.
Τα προβιοτικά επηρεάζουν επίσης τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, όπως τα Τ-κύτταρα, τα οποία είναι σημαντικά για την άμυνα έναντι των λοιμώξεων. Το κεφίρ έχει φυσικές αντι-ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη των λοιμώξεων, δήλωσε στην Epoch Times η Ντέμπι Πέτιτπεϊν, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος.
Παραδοσιακά, το κεφίρ που έχει υποστεί ζύμωση έχει προταθεί για την ανάπτυξη ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Η έγκαιρη εισαγωγή του κεφίρ κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος στο έντερο, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων πριν αυτές εκδηλωθούν πλήρως.
Επιπλέον, τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται στενά με την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη διαχείριση καταστάσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή.
Το κεφίρ υποστηρίζει επίσης την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας όπως το βουτυρικό.
Τα λιπαρά οξέα τρέφουν τα κύτταρα του εντέρου, ενισχύουν την επένδυση του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο του συνδρόμου διαρροής του εντέρου, μιας κατάστασης που συνδέεται με χρόνια φλεγμονή και αυτοάνοσα νοσήματα, δήλωσε στην Epoch Times η Τζόντι Ντουβάλ, φυσιοπαθητικός γιατρός με έδρα την Αυστραλία και ιδιοκτήτρια του Revital Health.
Μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή IgA—ένα αντίσωμα που βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να ανιχνεύει και να καταστρέφει παθογόνα. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλά ρυθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν είναι ούτε υπερδραστήριο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσες καταστάσεις, ούτε υπολειτουργεί, γεγονός που αφήνει το σώμα ευάλωτο σε λοιμώξεις, είπε.
Κεφίρ έναντι προβιοτικών συμπληρωμάτων
«Το κεφίρ παρέχει ευρύτερη υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος σε σύγκριση με ένα μόνο προβιοτικό συμπλήρωμα», είπε η Πετίτπεϊν.
Το κεφίρ μπορεί να περιέχει 30 έως 60 περισσότερα στελέχη ευεργετικών βακτηρίων από πολλά προβιοτικά συμπληρώματα, σύμφωνα με τον Τσουκούντου.
Τα βακτήρια στο κεφίρ, ιδιαίτερα στελέχη όπως ο Lactobacillus και το Bifidobacterium, προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, υποστηρίζοντας την επένδυση του εντέρου και ενισχύοντας την παραγωγή αντιφλεγμονωδών ενώσεων.
Οι ζωντανές, ενεργές καλλιέργειες του κεφίρ μπορεί επίσης να είναι καλύτερα σε θέση να αποικίσουν το έντερο λόγω της φυσικής προστατευτικής τους επικάλυψης. Αντίθετα, η Ντουβάλ είπε ότι πολλά προβιοτικά συμπληρώματα περιέχουν παγωμένα και αποξηραμένα στελέχη που μπορεί να μην επιβιώνουν τόσο αποτελεσματικά στο οξύ του στομάχου.
Σε αυτά τα τρόφιμα, η φυσική δομή —γνωστή ως μήτρα τροφίμων— που αποτελείται από πρωτεΐνες, λίπη και άλλα θρεπτικά συστατικά, λειτουργεί ως φυσική συσκευασία, βοηθώντας τα προβιοτικά να επιβιώσουν από την πέψη και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά τους στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου, είπε.
Εάν κάποιος έχει συγκεκριμένη εντερική ανισορροπία, ένα στοχευμένο προβιοτικό συμπλήρωμα με καλά ερευνημένα στελέχη, όπως ο Lactobacillus rhamnosus GG για τη διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό. Στην ιδανική περίπτωση, ο συνδυασμός και των δύο μπορεί να είναι ευεργετικός—κεφίρ για την καθημερινή υποστήριξη του μικροβιώματος και συμπληρώματα για συγκεκριμένες θεραπευτικές ανάγκες, είπε η Ντουβάλ.
Πόσο κεφίρ να πίνετε
Για εκείνους που είναι νέοι στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, ξεκινήστε με 100 χιλιοστόλιτρα (ml) την ημέρα για να επιτρέψετε στο έντερο να προσαρμοστεί. Αυξήστε σταδιακά σε 200–250 ml ημερησίως για συνεχή υποστήριξη του εντέρου και του ανοσοποιητικού. Εάν χρησιμοποιείτε κεφίρ για συγκεκριμένα οφέλη, όπως ανάρρωση μετά από αντιβιοτικά ή ενίσχυση του ανοσοποιητικού, 250–500 ml ημερησίως μπορεί να είναι χρήσιμα για σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η συνέπεια έχει σημασία — οι μικρές, τακτικές μερίδες είναι πιο αποτελεσματικές από τις μεγάλες, σπάνιες δόσεις, είπε η Νουβάλ.
Ποιος μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από το κεφίρ;
Καθώς το κεφίρ υποστηρίζει την υγεία του εντέρου — έναν βασικό πυλώνα της συνολικής ευεξίας — σχεδόν όλοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν κάποιο βαθμό ανισορροπίας του εντέρου, είπε ο Τσουκούντου.
Ωστόσο, ορισμένες ομάδες μπορεί να βρουν το κεφίρ ιδιαίτερα χρήσιμο. Η Ντουβάλ είπε ότι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όσοι αναρρώνουν από ασθένειες ή αντιμετωπίζουν συχνές λοιμώξεις και χρόνιες παθήσεις μπορεί να επωφεληθούν από τις ιδιότητές του που τονώνουν το ανοσοποιητικό.
Το κεφίρ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη και να βοηθήσει στη διαχείριση καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην καταπράυνση της επένδυσης του εντέρου, η οποία συχνά ερεθίζεται σε αυτές τις καταστάσεις.
Το κεφίρ υποστηρίζει επίσης την ανάκτηση μικροβιώματος για όσους λαμβάνουν αντιβιοτικά ή αντιμετωπίζουν διάρροια, είπε η Πετίτπεϊν.
Η ανάκτηση μικροβιώματος αναφέρεται στην αποκατάσταση της ισορροπίας των υγιών βακτηρίων στο έντερο αφού τα αντιβιοτικά, οι ασθένειες ή άλλοι παράγοντες την έχουν διαταράξει.
Τι χρειάζεται να γνωρίζετε
Ενώ το κεφίρ προσφέρει πολλά οφέλη, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε:
Αλλεργίες στο γάλα και δυσανεξία στη λακτόζη. Τα άτομα με αλλεργία στο γάλα ή σοβαρή δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να αποφεύγουν το κεφίρ γάλακτος ή να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας πριν το δοκιμάσουν. Αυτή η ομάδα μπορεί, ωστόσο, να απολαύσει κεφίρ νερού.
Πεπτική ευαισθησία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα ή αέρια όταν αρχίζουν να τρώνε κεφίρ. Αυτό είναι συνήθως προσωρινό καθώς το έντερο προσαρμόζεται.
Περιεκτικότητα σε ισταμίνη. Ως τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση, το κεφίρ περιέχει φυσικά ισταμίνες, οι οποίες μπορεί να είναι προβληματικές για όσους έχουν δυσανεξία στην ισταμίνη, είπε η Ντουβάλ. Οι ισταμίνες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, δερματικά εξανθήματα, κνίδωση, πεπτικές διαταραχές ή ακόμα πιο σοβαρές αντιδράσεις όπως πρήξιμο ή δυσκολία στην αναπνοή. Τέτοιες επιδράσεις προκαλούνται από την ισταμίνη που εμπλέκεται στις ανοσολογικές αποκρίσεις, όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να τη διασπάσει σωστά.
Προστιθέμενα σάκχαρα. Ορισμένα εμπορικά προϊόντα κεφίρ περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης, μειώνοντας τα οφέλη για την υγεία λόγω αύξησης βάρους, ανησυχιών για το σάκχαρο στο αίμα και χρόνιας φλεγμονής χαμηλού βαθμού, η οποία συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις. Επιλέξτε απλές εκδοχές χωρίς ζάχαρη ή φτιάξτε κεφίρ στο σπίτι για καλύτερα αποτελέσματα.
Γεύση και υφή. Το κεφίρ έχει μια πικάντικη, ελαφρώς ξινή γεύση με πηχτή, κρεμώδη υφή — πιο έντονη από το γιαούρτι. Ενώ κάποιοι απολαμβάνουν τη γεύση του, άλλοι μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν. Η ανάμειξή του με μούρα, λίγη κανέλα ή λίγο ωμό μέλι μπορεί να το κάνει πιο εύγευστο χωρίς να διακυβεύονται τα οφέλη του. Το σπιτικό κεφίρ έχει συχνά μια πιο φρέσκια, πιο λεπτή γεύση από τις εκδόσεις που αγοράζονται στο κατάστημα, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να είναι υπερβολικά επεξεργασμένες ή πολύ ήπιες, είπε η Ντουβάλ.