Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ένας εργαζόμενος που φοράει προστατευτικό εξοπλισμό στέκεται δίπλα σε φράγματα κατά τη διάρκεια αποκλεισμού στην περιοχή Jing'an της Σαγκάης, στις 31 Μαρτίου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Κίνα: Νοσοκομείο της Σαγκάης παλεύει με μη αναφερόμενη έξαρση COVID-19, ισχυρίζεται ασθενής

Γράφει η Rita Li,

Ένα ύποπτο κύμα λοιμώξεων από τον ιό COVID-19 πλήττει τα τοπικά νοσοκομεία της Σαγκάης, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα κύμα έξαρσης του κορονοϊού. Η Epoch Times έμαθε ότι τα κρούσματα έχουν αποκρυφθεί από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις τοπικές αρχές.

Τις τελευταίες ημέρες, η Σαγκάη και η βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν της Κίνας αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 95% των νέων λοιμώξεων σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα, με τη Σαγκάη να σημειώνει ρεκόρ κρουσμάτων. Τοπικοί αξιωματούχοι υγείας ανακοίνωσαν στις 3 Απριλίου ότι 19 νοσοκομεία στη Σαγκάη ανέστειλαν εν μέρει τις άλλες ιατρικές υπηρεσίες επειδή είχαν ξεχειλίσει από ασθενείς με COVID-19.

Ένας 70χρονος νοσηλευόμενος στη μονάδα εντατικής θεραπείας που μεταφέρθηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο Yangsi της πόλης δεν έλαβε το κάλιο που χρειαζόταν και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τα μέλη της οικογένειάς του.

«Δεν υπάρχει πλέον παροχή θρεπτικών συστατικών για όσους είναι σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο γιος του, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος. «Ο πατέρας μου έπαθε καρδιακή προσβολή, η οποία οδήγησε σε πνευμονική λοίμωξη».

Ο ίδιος δήλωσε στην κινεζική έκδοση της Epoch Times στις 3 Απριλίου ότι το νοσοκομείο Yangsi τέθηκε υπό lockdown, με τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των νοσηλευτών, των φροντιστών, των ασθενών και των συνοδών, να περιορίζονται στους ορόφους τους. «Έχω ακούσει για επιβεβαιωμένες περιπτώσεις που συγχωνεύτηκαν από το πρώτο, το δεύτερο, το τέταρτο και το πέμπτο όροφο, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω».

Η Epoch Times τηλεφώνησε την ίδια ημέρα στο νοσοκομείο Yangsi της Σαγκάης. Ένας γιατρός που απάντησε στο τηλέφωνο επιβεβαίωσε το lockdown, αλλά δήλωσε ότι του απαγορεύεται να γνωρίζει πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση.

«Είμαι ένας από το προσωπικό εδώ, αλλά ούτε εγώ ξέρω πόσα [νέα κρούσματα] υπάρχουν στο νοσοκομείο, και δεν είναι ούτε σωστό για μένα να ρωτήσω».

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που φορούν προστατευτικό εξοπλισμό προετοιμάζουν τον εξοπλισμό για την εξέταση ανθρώπων για τον κορονοϊό COVID-19 σε ένα συγκρότημα στη Σαγκάη στις 23 Μαρτίου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Ο γιος δήλωσε ότι όλες οι προσπάθειες να επικοινωνήσει με τις τοπικές αρχές δεν οδήγησαν πουθενά, ωστόσο η ανάρτησή του με την οποία εκλιπαρούσε για βοήθεια στο κινεζικό Weibo, που μοιάζει με το Twitter, λογοκρίθηκε γρήγορα και αφαιρέθηκε από την πλατφόρμα. «Ήμουν απλά μπερδεμένος που πολλές προσπάθειες πήγαν χαμένες σε αυτό [και όχι σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία]», είπε.

«[Η ζωή και ο θάνατος του πατέρα μου] βρίσκονται τώρα στα χέρια των θεών».

30 κρούσματα που η καταγραφή τους ήταν ελλιπής

Ένας ασθενής αποκάλυψε ότι ένα άλλο νοσοκομείο της Σαγκάης είχε αποκρύψει την έκταση της τρέχουσας κατάστασης της επιδημίας COVID-19 από τις αρχές.

Η Wei Yan (ψευδώνυμο), δήλωσε ότι τουλάχιστον 30 ηλικιωμένοι στο νοσοκομείο Tongkang της Σαγκάης είχαν βρεθεί θετικοί στη COVID-19 από την 1η Απριλίου. Αργότερα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί ήταν μικρότερος από τον πραγματικό κατά τον έλεγχο με τις τοπικές αρχές.

Στο νοσοκομείο παρατηρείται σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς πολλοί έχουν απομακρυνθεί. Ανησυχώντας για την 95χρονη γιαγιά της που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, η Wei αποφάσισε να πάει στο νοσοκομείο Tongkang ως εθελόντρια- αλλά το νοσοκομείο αργότερα της αρνήθηκε την είσοδο, επικαλούμενο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDCP) της Σαγκάης.

«Το νοσοκομείο δεν ανέφερε καθόλου το νέο κύμα», δήλωσε στην κινεζική έκδοση της Epoch Times στις 2 Απριλίου, μετά από έλεγχο των γεγονότων με το κέντρο της Σαγκάης. «Κανείς στο CDPC δεν γνώριζε ότι υπήρχαν θετικά κρούσματα σε αυτό το νοσοκομείο πριν τα αναφέρω».

Η Epoch Times κάλεσε επανειλημμένα το νοσοκομείο Tongkang της Σαγκάης για κάποιο σχόλιο, αλλά οι κλήσεις έμειναν αναπάντητες. Η Wei δήλωσε ότι ακόμη και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο δεν είχαν ενημερωθεί για το τι συνέβαινε λόγω της συγκάλυψης, πόσο μάλλον οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.

Η Σαγκάη ανέφερε ρεκόρ κρουσμάτων με πάνω από 9.000 κρούσματα COVID-19 στις 3 Απριλίου, σε σύγκριση με 8.226 κρούσματα μια ημέρα νωρίτερα.

Το δύο σταδίων lockdown στον οικονομικό κόμβο ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου και έχει διαταράξει μαζικά την καθημερινή ζωή και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να λήξει στις 5 π.μ. τοπική ώρα στις 5 Απριλίου. Ωστόσο, οι αρχές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η πόλη θα παραμείνει σε lockdown, καθώς έστειλαν τον στρατό και 2.000 υγειονομικούς στη Σαγκάη για να βοηθήσουν στην διεξαγωγή τεστ  και στα  26 εκατομμυρία κατοίκους της για τη COVID-19.

Στο άρθρο συνέβαλαν οι Gu Xiaohua και Gao Miao.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε