Σάββατο, 28 Ιαν, 2023
Ένα παιδί λαμβάνει το εμβόλιο για την COVID-19 σε ένα σχολείο στην πόλη Χαντάν, στη βόρεια επαρχία Χεμπέιτης Κίνας, στις 27 Οκτωβρίου 2021. (AFP μέσω Getty Images)

Κίνα: Οι γονείς ανησυχούν για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στα παιδιά

Του Luo Ya

Η ανώτερη υπηρεσία υγείας του κινεζικού καθεστώτος ανακοίνωσε στις 30 Οκτωβρίου ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 θα χορηγηθεί σε παιδιά μεταξύ τριών και έντεκα ετών και ορισμένοι γονείς έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους.

«[Εμείς] θα πρέπει να παρέχουμε ενεργή καθοδήγηση σε όλες τις επιλέξιμες ομάδες μεταξύ τριών και έντεκα ετών για να εμβολιαστούν, εφόσον δεν έχουν αντένδειξη», δήλωσε ο Γου Λιανγκγού (Wu Liangyou), αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.

Ο Γου είπε ότι ο πανελλαδικός πλήρης εμβολιασμός αυτών των ομάδων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ως πλήρης εμβολιασμός, θεωρείται οι δύο δόσεις ή τρεις δόσεις εμβολίων εγχώριας παραγωγής της Κίνας, ανάλογος τα εμβόλια.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022 στο Πεκίνο. Το κινεζικό καθεστώς επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμού του σε μια προσπάθεια να ελέγξει την εξάπλωση της COVID-19 εν μέσω της πρόσφατης έξαρσης της επιδημίας στο Πεκίνο και σε 11 ακόμα επαρχίες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας του καθεστώτος, έως τις 29 Οκτωβρίου, χορηγήθηκαν πάνω από 3,53 εκατομμύρια εμβόλια σε παιδιά ηλικίας τριών έως έντεκα ετών.

Οι κινεζικές επαρχίες που έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν παιδιά από τριών έως έντεκα ετών περιλαμβάνουν την Εσωτερική Μογγολία, την Κανσού, την Χεϊλονγκτσιάνγκ και την Τζιλίν στη βόρεια Κίνα, την επαρχία Χεμπέι στην κεντρική Κίνα, την επαρχία Τσετσιάνγκ, Φουτσιάν και Κουανγκτούνγκ στην ανατολική ακτή και Κουανγκσί, Γιουνάν και Χαϊνάν στον νότο. Δύο πόλεις – το Πεκίνο και η Γουχάν – άρχισαν επίσης να εμβολιάζουν μικρά παιδιά.

Στις 1 Νοεμβρίου η υπηρεσία υγείας του Πεκίνου δημοσίευσε μια ανακοίνωση προς τους γονείς για να υπογράψουν την έγκριση που επιτρέπει τη χορήγηση των εμβολίων στα παιδιά.

Στις 2 Νοεμβρίου ένας κάτοικος του Πεκίνου με το επώνυμο Χουάνγκ είπε στην κινεζική έκδοση της Epoch Times ότι όλοι οι γονείς ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια των εμβολίων.

Είπε ότι οι δάσκαλοι έστειλαν μόνο μια ειδοποίηση στους γονείς μέσω του WeChat, μιας δημοφιλής κινεζικής εφαρμογής συνομιλίας, ζητώντας από τους γονείς να υπογράψουν και να υποβάλουν το έντυπο έγκρισης στο διαδίκτυο, χωρίς καμία εξήγηση ή πληροφορία.

Οι δάσκαλοι είπαν ότι τα παιδιά δεν χρειάζεται να κάνουν τα εμβόλια αυτή τη στιγμή αν δε θέλουν, αλλά ο Χουάνγκ είπε ότι τα παιδιά μπορεί να υποστούν κακομεταχείριση αν δεν το κάνουν.

Σύμφωνα με τον Χουάνγκ, η επιτροπή υγείας της γειτονιάς του έχει ειδοποιήσει τους κατοίκους να κάνουν την τρίτη δόση.

«Αν οι τρεις δόσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν τους ενήλικες από τον ιό, πώς μπορούν να είναι αποτελεσματικές στα παιδιά μας; Προτιμώ να μην αφήσω το παιδί μου να πάει σχολείο από το να του κάνουν το εμβόλιο», είπε ο Χουάνγκ.

Ένα άλλο κάτοικος της περιοχής με το όνομα Λι από τη νότια πόλη Σεντσέν της Κίνας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα κινεζικά εμβόλια, σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στην κινεζική έκδοση της Epoch Times.

Πολλοί γονείς δεν ήθελαν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους, αλλά τους ζητήθηκε από το σχολείο, είπε.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό», είπε.

Ο κ. Λι τόνισε ότι πολλές παρενέργειες των εμβολίων δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανό κίνδυνο για τα παιδιά.

Είπε ότι ανησυχεί αφού είδε πολυάριθμες περιπτώσεις παρενεργειών από τους εμβολιασμούς σε ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων και των θανάτων.

Η ανώτατη υγειονομική υπηρεσία του κινεζικού καθεστώτος διατάσσει να ολοκληρωθεί ο πλήρης εμβολιασμός μέχρι το τέλος του έτους και οι τοπικές αρχές του ΚΚΚ έχουν εκδώσει έγγραφα που απαιτούν από τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Όσοι δεν προβούν στον εμβολιασμό δεν επιτρέπεται να εργάζονται ή να πηγαίνουν στο σχολείο και άλλους δημόσιους χώρους.

Πριν από την υποχωρητικότητα του εμβολιασμού στα παιδιά ηλικίας τριών έως έντεκα ετών, όλοι οι μαθητές ηλικίας δώδεκα έως δεκαεφτά ετών έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο πριν από την έναρξη της τελευταίας σχολικής περιόδου.

«Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα ισχύουν παρόμοιες διατάξεις για παιδιά ηλικίας τριών έως 11 ετών», είπε ο Χουάνγκ και ανησυχεί ότι μπορεί να μην επιτραπεί στο παιδί του να πάει στο σχολείο αν δεν κάνει το εμβόλιο.

Ο Gao Miao και ο Daniel Holl συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε