Σάββατο, 28 Ιαν, 2023
Ένας κάτοικος υφίσταται δοκιμή νουκλεϊκού οξέος για την COVID-19 στην πόλη Χαρμπίν, της επαρχίας Χεϊλονγκτσιάνγκ της Κίνας στις 22 Σεπτεμβρίου 2021. (Str / AFP μέσω Getty Images)

Κίνα: Ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε 31 επαρχίες και οι κάτοικοι ψωνίζουν πανικόβλητοι – νέα λοκντάουν σε πολλές κοινότητες

Λίγες μέρες πριν από την κορυφαία διάσκεψη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), η COVID-19 εξαπλώθηκε σε 31 επαρχίες καθώς και στην πρωτεύουσα το Πεκίνο από τις 5 Νοεμβρίου.

Σε μια νότια πόλη, υπήρξαν αναφορές για κόσμο που βγαίνει πανικόβλητος για να ψωνίσει, ενώ στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ οι αρχές επέβαλαν νέα λοκντάουν σε διάφορες περιοχές.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας του κομμουνιστικού καθεστώτος ανέφερε στις 3 Νοεμβρίου, 93 τοπικά κρούσματα μέσα σε μια μέρα, το υψηλότερο ποσοστό της φετινής χρονιάς· με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων να είναι στην πόλη Χειχέ στην επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ όπου αναφέρθηκαν 35 κρούσματα και 51 τοπικές κοινότητες έχουν κλείσει.

Αυτό έρχεται την χρονική περίοδο που το συνέδριο του κυβερνώντος ΚΚΚ —η Έκτη Ολομέλεια πρόκειται να διεξαχθεί στο Πεκίνο στις 8–11 Νοεμβρίου.

Εκπρόσωπο της πόλης Χειχέ έδωσε στις 2 Νοεμβρίου συνέντευξη Τύπου για την επιδημία, λέγοντας ότι μετά το ξέσπασμα της COVID-19 στις 27 Οκτωβρίου, εγκαταστάθηκαν σημεία ελέγχου κυκλοφορίας σε οκτώ δρόμους εντός και εκτός της πόλης για τον αυστηρό έλεγχο των ανθρώπων και των οχημάτων που φεύγουν από την περιοχή. Όλα τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται ως χώροι καραντίνας θα είναι σε λειτουργία 24/7. Για τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι, οι αρχές σφραγίζουν τις πόρτες τους ή εγκατέστησαν αισθητήρες θυρών για να τους εμποδίσουν από το να βγουν έξω. Από τις 27 Οκτωβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί έξι διαγνωστικά τεστ νουκλεϊκού οξέος για όλους τους κατοίκους της πόλης.

Εν τω μεταξύ, αναφορές στη νότια πόλη Τσανγκζού της επαρχίας Τσιανγκσού ανέφεραν ότι οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν μετά από την αναφορά τοπικών κρουσμάτων COVID-19 και άρχισαν να εφοδιάζονται με τρόφιμα και προμήθειες, αδειάζοντας τα τοπικά σούπερ μάρκετ. «Οι άνθρωποι αρπάζουν κυρίως ρύζι, μαγειρικό λάδι, instant noodles και αποξηραμένα noodles», είπε ένα μέλος του προσωπικού ενός τοπικού σούπερ μάρκετ.

Η Epoch Times έλαβε ένα βίντεο που δείχνει τους κατοίκους να ψωνίζουν πανικοβλημένοι τρόφιμα σε ένα σούπερ μάρκετ στην Τσανγκζού.

Ένας υπάλληλος του σούπερ μάρκετ RT-Mart στην περιοχή Γουτζίν της πόλης Τσανγκζού με το επώνυμο Λιού (ψευδώνυμο), είπε στην κινεζική Epoch Times ότι ο αγοραστικός πανικός ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου το βράδυ και όλα τα σούπερ μάρκετ είχαν αδειάσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου το πρωί. Ο Λιού είπε: «Τώρα δεν έχει μείνει πολύ ρύζι στο σούπερ μάρκετ και το τμήμα λαχανικών έχει αδειάσει. Το σούπερ μάρκετ έχει κάνει μια επείγουσα παραγγελία, αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς εάν θα παραδοθεί εγκαίρως».

Στις 3 Νοεμβρίου, η πόλη Τσανγκζού ανέφερε επίσημα 3 νέα τοπικά κρούσματα. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν στα ΜΜΕ ότι οι αγορές πανικού στην πόλη οφείλονταν κυρίως στην έξαρση της επιδημίας και στον φόβο για την έλλειψη τροφίμων και προμηθειών τον χειμώνα λόγω της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες.

Δεδομένου ότι το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς συγκάλυπτε για μεγάλο χρονικό διάστημα την πραγματική κατάσταση της επιδημίας COVID-19 στην Κίνα, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Ο Fang Xiao και ο Hong Ning συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε