Σάββατο, 14 Δεκ, 2024
Κατάληψη υπέρ των Παλαιστινίων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, στις 26 Απριλίου 2024. (Adam Gray/Getty Images)

Λευκός Οίκος: Οι καταλήψεις πανεπιστημίων δεν είναι ειρηνικοί τρόποι διαμαρτυρίας

Μία μέρα μετά από τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, οι οποίες κατέληξαν σε συμπλοκές με την αστυνομία και τους αντιδιαδηλωτές και σε κατάληψη κτιρίου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ πιέστηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης [του Τύπου] την 1η Μαΐου να δηλώσει τη θέση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις.

Η απάντησή της ήταν μια γενική δήλωση με δύο σκέλη, η οποία επαναλάμβανε αφ’ ενός την πάγια καταδίκη εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης του αντισημιτισμού και της ρητορικής μίσους, αφ’ ετέρου την αναγνώριση του δικαιώματος των Αμερικανών να διαμαρτύρονται ειρηνικά εντός των ορίων του νόμου.

Οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης στις πανεπιστημιουπόλεις φαίνεται πως έχουν εξελιχθεί σε εθνικό φαινόμενο στις ΗΠΑ, από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας και το Ώστιν του Τέξας μέχρι το Γκέινσβιλ της Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη. Τα πανεπιστήμια και οι τοπικές και πολιτειακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου αντέδρασαν στις ταραχές με διαφορετικό τρόπο, κάτι που παρήγαγε και διαφορετικά αποτελέσματα: από τις εκατοντάδες συλλήψεις και τη βίαιη διάλυση των καταλήψεων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια μέχρι την απόφαση του Πανεπιστημίου Μπράουν να εξετάσει το ενδεχόμενο απεμπλοκής του από το Ισραήλ και την απόφαση του USC να ακυρώσει τις τελετές αποφοίτησης.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, με δήλωσή του στις 22 Απριλίου, είχε καταδικάσει τις «αντισημιτικές διαμαρτυρίες» καθώς και «εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστινίους».

Η κα Ζαν-Πιερ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του «παρακολουθούν στενά την κατάσταση», ενώ, όταν ρωτήθηκε γιατί παρέμεινε σιωπηλός μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια, υπενθύμισε τις σταθερές προσπάθειες του προέδρου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού ως απόδειξη της πάγιας θέσης του.

«Αυτό που πιστεύουμε – και είμαστε πολύ σαφείς σε αυτό – είναι ότι κάθε Αμερικανός πρέπει να έχει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία εντός των πλαισίων του νόμου», είπε. «Επίσης, θα εκθέτουμε κάθε είδος αντισημιτικών εκδηλώσεων που ακούμε και βλέπουμε».

Η κα Ζαν-Πιερ συντάχθηκε με τη θέση της διοίκησης του πανεπιστημίου όσον αφορά το δικαίωμα των φοιτητών στη μάθηση και την ασφάλεια στην πανεπιστημιούπολη. Τάχθηκε επίσης υπέρ της άποψης της διοίκησης, αναφορικά με τους διαδηλωτές στο Κολούμπια που κατέλαβαν ένα κτίριο της πανεπιστημιούπολης, ότι η κατάληψη κτιρίων «δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία».

Τα σχόλιά της απηχούν τα σχόλια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης στις 30 Απριλίου, στην οποία δήλωσε: «Ο πρόεδρος πιστεύει ότι η βίαιη κατάληψη ενός κτιρίου της πανεπιστημιούπολης είναι μία απολύτως λανθασμένη προσέγγιση. Αυτό δεν αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής διαμαρτυρίας».

Ωστόσο, η κα Ζαν-Πιερ αρνήθηκε να καταδικάσει επίσημα οποιαδήποτε άλλη πτυχή των διαδηλώσεων πέρα από τον αντισημιτισμό και την «αναστάτωση που πραγματικά υποβαθμίζει την ακαδημαϊκή εμπειρία των φοιτητών», για την οποία, όπως πρόσθεσε, ευθύνεται «ένα μικρό ποσοστό φοιτητών».

Ποια ήταν η άποψη του προέδρου Μπάιντεν σχετικά με την αντικάσταση της αμερικανικής σημαίας με την παλαιστινιακή από ορισμένους διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη;

«Οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται ειρηνικά στο πλαίσιο του νόμου – εντός του πλασίου του νόμου. Και πρέπει να το σεβαστούμε αυτό», απάντησε η κα Ζαν-Πιερ, πριν επαναλάβει τις προαναφερθείσες απόψεις σχετικά με την κατάληψη κτιρίων και τον αντισημιτισμό.

Σε ερώτηση για τη θέση του Λευκού Οίκου όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους ορισμένα πανεπιστήμια, όπως το Κολούμπια, επέλεξαν να χειριστούν τις διαμαρτυρίες, η κα Ζαν-Πιερ αρνήθηκε να απαντήσει, παραπέμποντας στην ηγεσία του κάθε σχολείου και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

«Αυτή είναι μια απόφαση για την οποία αποφασίζουν τα κολέγια και τα πανεπιστήμια. Οι αρχές επιβολής του νόμου […] έχουν καλύτερη αίσθηση του τι συμβαίνει επί τόπου. Και προφανώς, πρέπει να λάβουν αποφάσεις».

Αυτές οι μεμονωμένες καταστολές διαμαρτυριών οδήγησαν επίσης σε αναφορές ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν σε πανεπιστήμια ήταν επαγγελματίες ταραχοποιοί και ότι ορισμένες από τις διαμαρτυρίες λάμβαναν χρηματοδότηση από εξωτερικές ομάδες.

Ερωτηθείσα αν ο πρόεδρος γνώριζε για τους μη εγγεγραμμένους διαδηλωτές, η κα Ζαν-Πιερ είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει γι’ αυτό, ανακατευθύνοντας την ερώτηση στις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου αρνήθηκε επίσης να απαντήσει στην ερώτηση αν ο πρόεδρος ήθελε η κυβέρνησή του να μάθει ποιος χρηματοδοτεί κάποιες από τις διαδηλώσεις.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για τις οργανώσεις που αναφέρονται», δήλωσε.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με αυτό, είπε, και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα κολέγια και τα πανεπιστήμια «όσον αφορά τους ομοσπονδιακούς νόμους».

Του T.J. Muscaro

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε