Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Φαρμακοποιός ετοιμάζει ένα εμβόλιο mRNA COVID-19 της Pfizer-BioNTech σε μια πρότυπη φαρμακευτική κλινική στο Χάλιφαξ, 9 Μαρτίου 2021. (Andrew Vaughan/The Canadian Press)

Μετάλλαξη του ιού του ΚΚΚ επηρεάζει τους εμβολιασμένους περισσότερο από τους μη εμβολιασμένους: Έρευνα

Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ βρήκε ότι ένα στέλεχος της Νοτίου Αφρικής του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος) επηρεάζει άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της Pfizer περισσότερο από τους μη εμβολιασμένους.

Η έρευνα, που ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, δείχνει ότι το στέλεχος Β.1.351 του ιού – επίσης γνωστού ως νέος κορωνοϊός – ανιχνεύθηκε οκτώ φορές περισσότερο σε εμβολιασμένους με αυτό το εμβόλιο σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί, ή 5,4 τοις εκατό έναντι 0,7 τοις εκατό. Οι Υπηρεσίες Υγείας Κλαλίτ, ένας κορυφαίος πάροχος υγείας του Ισραήλ, βοήθησε επίσης στην έρευνα.

«Βρήκαμε ένα δυσανάλογα υψηλότερο ποσοστό του Νοτιοαφρικανικού στελέχους μεταξύ ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση, σε σύγκριση με την μη εμβολιασμένη ομάδα», είπε ο Αντί Στερν του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ. «Αυτό σημαίνει ότι το στέλεχος Νοτίου Αφρικής είναι ικανό, σε έναν βαθμό, να διασπάσει την προστασία του εμβολίου.»

Η έρευνα εξέτασε 400 ανθρώπους που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech και είχαν κολλήσει το στέλεχος της COVID-19 και τους σύγκρινε με τον ίδιο αριθμό ανθρώπων που υπήρξαν φορείς και δεν είχαν εμβολιαστεί. Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιείται επίσης στο Ισραήλ, αλλά δεν συμπεριελήφθη στην έρευνα.

«Είναι η πρώτη παγκοσμίως που βασίζεται σε δεδομένα πραγματικού κόσμου, και δείχνει ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά του στελέχους Νοτίου Αφρικής, σε σύγκριση τόσο με τον αρχικό ιό όσο και με το στέλεχος Βρετανίας», είπε ο καθηγητής Ραν Μπάλισερ, διευθυντής έρευνας στο Κλαλίτ, σύμφωνα με δημοσιογραφικά άρθρα.

Ο Στερν είπε ότι τα ευρήματα της έρευνας αποτέλεσαν έκπληξη.

«Βάσει προτύπων συμπεριφοράς στον γενικό πληθυσμό, θα αναμέναμε μόνο μία περίπτωση του στελέχους Νοτίου Αφρικής, αλλά είδαμε οκτώ», είπε ο Στερν στην εφημερίδα Times of Israel. «Προφανώς, αυτό το αποτέλεσμα δεν με χαροποίησε.» Πρόσθεσε: «Ακόμα κι αν το στέλεχος Νοτίου Αφρικής διασπά την προστασία του εμβολίου, δεν έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ στον πληθυσμό.»

Το στέλεχος Νοτίου Αφρικής αποτελεί λιγότερο του ένα τοις εκατό όλων των φορέων COVID-19 στο Ισραήλ, ανέφερε το AFP, με πηγή την έρευνα.

«Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, αν και δίνει υψηλή προστασία, πιθανότατα δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας κατά του στελέχους Νοτίου Αφρικής (Β.1.351) του κορωνοϊού», λέει η έρευνα.

Το Ισραήλ, αυτόνομα, έχει αρχίσει ένα έτσι αποκαλούμενο σύστημα «διαβατηρίου εμβολιασμού» που δίνει προνόμια στους εμβολιασμένους. Τέτοια συστήματα έχουν δεχθεί επίκριση από ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, λέγοντας πως είναι μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, και πιθανόν να δημιουργήσουν ένα σύστημα δύο τάξεων, εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ανθρώπων.

Η Epoch Times αιτήθηκε σχόλιο από την Pfizer.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε