Παρασκευή, 09 Δεκ, 2022
Κινέζικα βότανα (Von InkheartX / Shutterstock)

Μια αρχαία κινεζική ιστορία: Η αρετή είναι η καλύτερη θεραπεία

Σε αυτήν την ιστορία, μαγικά βότανα προσφέρθηκαν από τον ουρανό για να θεραπευτούν τα θύματα της πανώλης.

Στην αρχαία Κίνα, υπήρχε ένας μάγειρας στην αυτοκρατορική αυλή, ο οποίος όταν συνταξιοδοτήθηκε επέστρεψε στην πατρίδα του μαζί με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Η πατρίδα του βρισκόταν σε μια μικρή κομητεία, οπότε άνοιξε ένα εστιατόριο. Η επιχείρησή του τα πήγαινε πολύ καλά εκεί.

Μια χρονιά, μια πανώλη εξαπλώθηκε σε όλη τη γη. Επειδή αυτός ο νομός ήταν κοντά στην πρωτεύουσα, ο αυτοκράτορας έστειλε μια ειδική ομάδα για να βοηθήσει στη θεραπεία της πανώλης. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι καμία από τις θεραπείες τους δεν είχε αποτέλεσμα. Μελέτησαν προσεκτικά την πανώλη, για να ανακαλύψουν ποια βότανα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της, αλλά όλες οι προσπάθειές τους ήταν μάταιες. Η πανώλη εξαπλωνόταν όλο και πιο πολύ και πολλοί άνθρωποι πέθαιναν καθημερινά. Οι κάτοικοι ήταν φοβισμένοι και πανικοβλημένοι. Ακόμα και οι πλούσιοι ήταν αβοήθητοι, έχοντας τα χρήματα αλλά όχι τη θεραπεία στα χέρια τους. Οι αξιωματούχοι της αυτοκρατορικής αυλής ξέχασαν τις φιλοδοξίες τους για πλούτο και εξουσία και ανησυχούσαν όλο και περισσότερο για την επιβίωσή τους.

Βλέποντας την πανωλεθρία της πανώλης, ο μάγειρας έκλεισε το εστιατόριό του, αποκόπηκε από τον έξω κόσμο και κλείστηκε στο πολυτελές σπίτι του. Τα τείχη του ήταν τόσο ερμητικά κλειστά που ούτε μια μύγα δεν μπορούσε να μπει μέσα. Ωστόσο, η πανώλη πέρασε το κατώφλι του και αρρώστησε βαριά. Άρχισε να αισθάνεται αδυναμία και ζάλη. Έκανε εμετούς και είχε αιμορραγία. Νιώθοντας ότι οι μέρες του ήταν μετρημένες, σκαρφάλωσε στη σκεπή του σπιτιού του και κοίταξε τους έρημους δρόμους της κάποτε πολυσύχναστης πόλης. Μερικοί άστεγοι που περπατούσαν έξω κατέρρεαν στο έδαφος και πτώματα ήταν παντού. Νιώθοντας ξαφνικά λυπημένος από το θέαμα, η συμπόνια του αναδύθηκε και τα μάτια του δάκρυσαν.

«Η φήμη είναι μάταιη.. Ήμουν ένας ξακουστός μάγειρας της αυτοκρατορικής αυλής, αλλά και τι μ’ αυτό, τώρα είμαι άρρωστος και αβοήθητος. Ποιος μπορεί να προστατευθεί από τέτοιες καταστροφές»;

Ο μάγειρας σκέφτηκε: «Δεδομένου ότι θα πεθάνω ούτως ή άλλως, γιατί να κρατάω το χρυσάφι και το ασήμι μου; Είναι καλύτερα να δώσω τα χρήματα και το σιτάρι μου στους φτωχούς, ώστε να μπορέσουν να φάνε και να ντυθούν. Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η πανώλη. Αν οι άνθρωποι είναι να πεθάνουν, καλύτερα να φύγουν με γεμάτο το στομάχι όταν πάνε να συναντήσουν τους προγόνους τους στη μεταθανάτια ζωή».

Αυτή η ορθή σκέψη είχε ένα ισχυρό αποτέλεσμα. Ο φόβος του μάγειρα για την πανώλη εξαφανίστηκε διά μαγείας. Ένιωσε αμέσως πιο δυνατός και αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του εστιατορίου του. Είπε στους υπηρέτες του να μαγειρέψουν βρώμη και σούπα για τους φτωχούς και να δώσουν ρούχα στους άπορους. Άλλοι στάλθηκαν έξω στους δρόμους για να κάψουν τα παρατημένα πτώματα.

Πολλές από τις πλούσιες οικογένειες που το είδαν αυτό ακολούθησαν το παράδειγμα του μάγειρα, και ο φόβος για την πανώλη άρχισε σιγά σιγά να σβήνει. Οι έρημοι δρόμοι ξαναζωντάνεψαν και ένα μήνα αργότερα η υγεία του μάγειρα βελτιώθηκε. Τότε είδε σε ένα όνειρο, έναν Ταοϊστή να πετάει προς αυτόν καθισμένος πάνω σε ένα γερανό και του είπε:

«Η μεγάλη αρετή είναι μεγάλη πανάκεια. Καθώς βοηθούσατε τους άλλους, θεϊκά βότανα δημιουργήθηκαν στον Παράδεισο για την καταπολέμησή της πανώλης. Έλα να λάβεις αυτά τα μαγικά χάπια».

Όταν ο μάγειρας τα πήρε στα χέρια του, ξαφνικά ξύπνησε, έχοντας στ’ αλήθεια ένα κουτί με θεϊκά βότανα στα χέρια του. Προσευχήθηκε προς την κατεύθυνση του Ταοϊστή, ευχαριστώντας τον ξανά και ξανά.

Την επόμενη μέρα, έβαλε τους ανθρώπους του να στήσουν πολλά μεγάλα καζάνια με νερό να βράζει και έριξε τα βότανα σε καθένα από αυτά. Στη συνέχεια, ζήτησε από τους ανθρώπους να πιουν το αφέψημα. Αμέσως, η υγεία τους αποκαταστάθηκε. Ο μάγειρας προσωπικά έστειλε μερικά θεϊκά βότανα στην πρωτεύουσα, στην αυτοκρατορική αυλή, σταματώντας έτσι την πανδημία προτού εξαπλωθεί. Λόγω της συμπόνιας του μάγειρα, η πανώλη εξαφανίστηκε εντελώς. Όταν ο αυτοκράτορας άκουσε για την προέλευση των θεϊκών βοτάνων, πήγε να διαλογιστεί ως ένδειξη μεταμέλειας. Αργότερα, έγραψε τις ακόλουθες λέξεις:

«Η αρετή είναι η καλύτερη θεραπεία»

Αυτές οι λέξεις υπάρχουν στην κινεζική ιστορία μέχρι σήμερα.

Μεταφρασμένη από την Dora Li στα Αγγλικά, αυτή η ιστορία ανατυπώνεται με άδεια από το βιβλίο “Treasured Tales of China,” Vol. 2, διαθέσιμο στο Amazon.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε