Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Μια μητέρα λαμβάνει το εμβόλιο της Pfizer κατά του COVID-19 στην περιοχή Diepsloot Township κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, 21 Οκτωβρίου 2021. (AP Photo/Denis Farrell)

Νέα παραλλαγή του ιού του ΚΚΚ εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική – ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο

Μια νέα παραλλαγή του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας της χώρας, Joe Phaahla.

Οι επιστήμονες λένε ότι η νέα παραλλαγή είναι ανησυχητική επειδή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των νέων ανθρώπων στην Γκαουτένγκ, την πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας, δήλωσε σε διαδικτυακή ενημέρωση Τύπου.

«Τις τελευταίες τέσσερις ή πέντε ημέρες, υπήρξε μια εκθετική αύξηση [των νέων μολύνσεων]», είπε για τον αριθμό των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική.

Η έξαρση των κρουσμάτων, τα οποία φαινόταν να είναι ομαδικά κρούσματα από συγκεντρώσεις φοιτητών στην Πρετόρια και το Τσουάνε, ώθησε τους επιστήμονες να μελετήσουν τη γονιδιωματική αλληλουχία και στη συνέχεια να ανακαλύψουν τη νέα παραλλαγή, δήλωσε ο Phaahla.

Οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική εργάζονται τώρα για να προσδιορίσουν ποιο ποσοστό των νέων κρουσμάτων προκλήθηκε από τη νέα παραλλαγή, η οποία ταυτοποιήθηκε ως B.1.1.529.

10 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής

Μέχρι σήμερα, 10 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής έχουν επιβεβαιωθεί με γονιδιωματική αλληλούχιση, με τρεις περιπτώσεις στη Μποτσουάνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά, έξι περιπτώσεις στη Νότια Αφρική και μία περίπτωση στο Χονγκ Κονγκ, σε έναν ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική.

Την περασμένη εβδομάδα, τα καθημερινά νέα κρούσματα στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν ραγδαία από περίπου 200 σε περισσότερα από 1.200 την Τετάρτη. Την Πέμπτη, ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε σε 2.465.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων (NICD) δεν απέδωσε την τελευταία αναζωπύρωση στη νέα παραλλαγή, αλλά ορισμένοι κορυφαίοι τοπικοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι αυτή είναι η αιτία.

«Αν και τα δεδομένα είναι περιορισμένα, οι ειδικοί μας εργάζονται υπερωριακά με όλα τα καθιερωμένα συστήματα επιτήρησης για να κατανοήσουν τη νέα παραλλαγή και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές επιπτώσεις», ανέφερε το NICD σε ανακοίνωσή του.

Σε απάντηση στην είδηση της παραλλαγής, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν έκτοτε θεσπίσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και το Εσβατίνι.

‘Αστερισμός’ νέων μεταλλάξεων

Η νέα παραλλαγή έχει έναν “αστερισμό” νέων μεταλλάξεων, δήλωσε ο Tulio de Oliveira, από το Δίκτυο για τη Γονιδιωματική Επιτήρηση στη Νότια Αφρική. Πρόσθεσε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων είναι “ανησυχητικός”, καθώς θα μπορούσε να καταστήσει τον ιό ικανό να αποφύγει την ανοσία.

«Αυτή η νέα παραλλαγή έχει πολλές, πολλές περισσότερες μεταλλάξεις», συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 30 στην πρωτεΐνη ακίδα που επηρεάζει τη μεταδοτικότητα, είπε. «Μπορούμε να δούμε ότι η παραλλαγή εξαπλώνεται δυνητικά πολύ γρήγορα. Αναμένουμε να αρχίσουμε να βλέπουμε πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Άνθρωποι σχηματίζουν ουρά έξω από ένα κέντρο εμβολιασμού COVID-19 στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, 20 Αυγούστου 2021 (Mike Hutchings/Reuters).

 

Ο De Oliveira δήλωσε ότι μια ομάδα επιστημόνων από επτά πανεπιστήμια της Νότιας Αφρικής μελετά την παραλλαγή. Έχουν 100 ολόκληρα γονιδιώματα της, είπε.

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid δήλωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η νέα παραλλαγή “μπορεί να είναι πιο μεταδοτική” από το κυρίαρχο στέλεχος δέλτα και ότι «τα εμβόλια που διαθέτουμε σήμερα μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά» εναντίον της.

Η τεχνική ομάδα εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξέλιξη του ιού θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να συζητήσει τη νέα παραλλαγή σε μια επείγουσα συνεδρίαση που ζήτησε η Νότια Αφρική. Η ομάδα μπορεί να αποφασίσει αν θα του δώσει ένα όνομα από το ελληνικό αλφάβητο.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε