Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Η Κλαίρ Γούνταλλ-Βογκ, εκτελεστική διευθύντρια της εκλογικής επιτροπής του Μιλγουόκι συλλέγει τον αριθμό των επιστολικών ψήφων από ένα μηχάνημα ψηφοφορίας στις 4 Νοεμβρίου 2020 στο Μιλγουόκι. (Scott Olson / Getty Images)

Νομοθέτες, ειδικοί προειδοποίησαν για εκλογικές τρωτότητες χρόνια πριν

Νομοθέτες, αξιωματούχοι της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και ειδικοί σε δημόσια πάνελ, είχαν προειδοποιήσει το κοινό πριν από χρόνια για τις τρωτότητες της εκλογικής υποδομής της Αμερικής, καθώς και για απειλές ξένης και εγχώριας παρέμβασης στις εκλογές των ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2019, οι Γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν (Δ-Μασσ.), Έιμυ Κλόμπουκαρ (Δ-Μινν.), Ρον Γουάιντεν (Δ-Ορε.) και ο βουλευτής Μαρκ Ποκάν (Δ-Ουισ.) είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κακή κατάσταση και με τρωτότητες των μηχανών ψηφοφορίας και άλλου εκλογικού εξοπλισμού, καθώς και για την έλλειψη διαφάνειας, σε επιστολές που εστάλησαν σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες: Όμιλος McCarthy, Staple Street Capital Group και HIG.

Οι νομοθέτες ανέφεραν ότι τρεις προμηθευτές – Election Systems & Software, Dominion Voting Systems και Hart InterCivics – «διανέμουν συνολικά μηχανήματα ψηφοφορίας και λογισμικό ψηφοφορίας για πάνω από το 90% όλων των εν δυνάμει ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιωτικές εταιρείες κατέχουν ή ελέγχουν καθέναν από τους πωλητές, σημείωσαν οι νομοθέτες.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα ότι αδιαφανείς και ‘προβληματικές εταιρείες’, που ανήκουν σε ιδιωτικές μεγαλύτερες εταιρείες και είναι υπεύθυνες για την κατασκευή και συντήρηση μηχανών ψηφοφορίας και άλλου εξοπλισμού διαχείρισης εκλογών, ‘έχουν από καιρό υποτιμήσει την ασφάλεια υπέρ της ευκολίας’, αφήνοντας τα συστήματα ψηφοφορίας της χώρας ‘επιρρεπή σε προβλήματα ασφαλείας’», έγραψαν συλλογικά οι νομοθέτες στις επιστολές.

Οι πωλητές δημοσιοποιούν ελάχιστες πληροφορίες για θέματα που αφορούν τα ετήσια κέρδη τους, την αποζημίωση των στελεχών τους ή για το πόσα ξοδεύουν για τη συντήρηση των εκλογικών συστημάτων τους, ανέφεραν.

Γενικότερα, οι νομοθέτες είχαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την διάδοση και την επίδραση των μεγάλων επενδυτικών εταιρειών στον κλάδο της εκλογικής τεχνολογίας και σε άλλους τομείς της οικονομίας και ότι αυτά τα θέματα «απειλούν την ακεραιότητα των εκλογών μας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η εκλογική ομάδα του ισχυρίστηκαν ότι τα συστήματα Dominion δεν είναι ασφαλή και έχουν υποβάλει αγωγές στην Πενσυλβάνια αμφισβητώντας τα ανεπίσημα εκλογικά αποτελέσματα. Η Dominion, η οποία αναφέρει ότι είναι μια μη κομματική εταιρεία, έχει αναγνωρίσει τις σχέσεις της με την Clinton Global Initiative και με πρώην υπαλλήλους της προέδρου της Αμερικανικής Βουλής Νάνσυ Πελόσι (Δ-Καλιφ).

Πρόσφατα, η Dominion αποχώρησε την τελευταία στιγμή παρ’ όλο που είχε δεσμευτεί να παραστεί σε ελεγκτική κρατική ακρόαση στην Πενσυλβάνια. Η Dominion έχει αναρτήσει μια μακρά δήλωση στον ιστότοπό της που αμφισβητεί ορισμένους από τους ισχυρισμούς που έγιναν για τα μηχανήματά της, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι η εταιρεία διέγραψε εκατομμύρια ψήφους υπέρ του Τραμπ.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, η δικηγόρος Σίντνεϊ Πάουελ ισχυρίστηκε μια διακρατική συνωμοσία που αφορούσε την «επιρροή κομμουνιστικού χρήματος» από χώρες όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα και «πιθανώς η Κίνα», για να ανατρέψουν τον προεδρικό αγώνα μέσω εκλογικού λογισμικού.

Ο Τζον Ρ. Μιλλς, πρώην διευθυντής κυβερνοασφάλειας, στρατηγικής και διεθνών σχέσεων στο υπουργείο Άμυνας, δήλωσε στην Epoch Times: «Υπάρχει αυτή η ενδιαφέρουσα επαφή μεταξύ παλαιών προγραμματιστών λογισμικού ή ενδιάμεσου λογισμικού (firmware) της Βενεζουέλας, και της τρέχουσας ομάδας εκλογικών μηχανημάτων, συμπεριλαμβανομένων της Dominion.»

«Η Βενεζουέλα έχει ένα σταθερό αποτύπωμα κινεζικών, ρωσικών και ιρανικών δραστηριοτήτων για επιχειρήσεις επιρροής στην Αμερική», δήλωσε ο Μιλλς. «Θα ήταν περίεργο να μην υπάρχει συνεργασία όλων αυτών.»

Η απειλή του Πεκίνου

Ο Γουίλλιαμ Εβανίνα, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας, δήλωσε τον Αύγουστο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ανησυχεί πρωτίστως για την συνεχιζόμενη και πιθανή δραστηριότητα από την Κίνα, την Ρωσία και το Ιράν» όσον αφορά τις εκλογικές παρεμβάσεις.

Ο Εβανίνα είπε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) «επέκτεινε συνεχώς τις προσπάθειες επιρροής του» πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου προκειμένου να «διαμορφώσει το πολιτικό περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες, να ασκήσει πίεση σε πολιτικά πρόσωπα που θεωρεί αντίθετα με τα συμφέροντα της Κίνας και να εκτρέψει και να αντιμετωπίσει την κριτική κατά της Κίνας.»

«Εκτιμούμε ότι η Κίνα προτιμά ο πρόεδρος Τραμπ – τον ​​οποίο το Πεκίνο βλέπει ως απρόβλεπτο – να μην κερδίσει επανεκλογή», ​​είπε σε δημόσια δήλωση.

Η εκλογική υποδομή της Αμερικής είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις προσπάθειες του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας (ΥΚΑ) και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ), σύμφωνα με τον Μιλλς.

«Νομίζω ότι το κινεζικό ΥΚΑ/ΛΑΣ θα έβλεπε το περιβάλλον των Υπηρεσιών Διαχείρισης Εκλογών ως μια πολύ καλή ευκαιρία επένδυσης με μεγάλη απόδοση, για επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μιλλς στην Epoch Times.

«Ο μυστηριώδης χαρακτήρας των αλγορίθμων, τα μέτρα ελέγχου και η επεξεργασία των δεδομένων είναι ένας στόχος που ‘φωνάζει’ για τον διαδικτυακό πολεμιστή του ΥΚΑ/ΛΑΣ που αναζητά λειτουργίες επιρροής βάσει του χειροπιαστού αποτελέσματός τους».

Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν ανοιχτά υποστήριξη για μια προεδρία Μπάιντεν, λέγοντας ότι θα ήταν «πιο ομαλός» για το καθεστώς, σε σύγκριση με τον Τραμπ.

Ο Μιλλς είπε ότι διάβασε κάποια από τα ελεγκτικά πρότυπα και διαδικασίες και δυνητικά υπάρχουν χαρακτηριστικά λειτουργίας που μπορεί να μην ελεγχθούν από ένα μεμονωμένο σχέδιο ελέγχου, με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός να γίνεται «στην πραγματικότητα ‘αυτο-ελεγχόμενος’, που σημαίνει ότι η Πολιτειακή/Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αποδέχεται την υπόσχεση του πωλητή.»

«Αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα και τα μέτρα ελέγχου για την εξασφάλιση συμβατότητας στο Πολιτειακό/Ομοσπονδιακό περιβάλλον είναι δύσκολο να καταγραφούν και να ελεγχθούν έναντι άλλων», είπε. «Αυτοί είναι στόχοι υψηλής αξίας για τις διαδικτυακές επιχειρήσεις του ΥΚΑ/ΛΑΣ και η ικανότητα αυτών των επιχειρήσεων να εκτελούνται με ή χωρίς την συνεργασία της εταιρείας εκλογικών μηχανημάτων είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει.»

Μια έρευνα από την εταιρεία ασφάλειας Interos, βρήκε ότι το ένα πέμπτο από τα υλικά μέρη και από το λογισμικό σε ένα ηλεκτρονικό εκλογικό μηχάνημα, ήρθαν από εταιρείες εντός της Κίνας. Αυτά τα λειτουργικά τμήματα περιλαμβάνουν πίνακες ελέγχου, επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης, δομικό λογισμικό, και οθόνες αφής.

Η έρευνα βρήκε επίσης ότι 59 τοις εκατό των εταιρειών «εντός των πρώτων τριών επιπέδων της αλυσίδας εφοδιασμού της μηχανής είχαν τοποθεσίες στην Κίνα, Ρωσία, ή σε [αμφότερες] Κίνα και Ρωσία.»

Τον Ιανουάριο, ο Τζον Πούλος, διευθυντής και συνυδριτής της Dominion Voting, κατέθεσε σε ελεγκτική ακρόαση για την εκλογική ασφάλεια ενώπιον της Επιτροπής Διοίκησης της Βουλής, ότι η εταιρεία του πράγματι έχει «λειτουργικά τμήματα στα προϊόντα μας που προέρχονται από την Κίνα», σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε το ποσοστό.

Προτού ο Πούλος μπορέσει να συνεχίσει, η βουλευτής Ζόη Λόφγκρεν (Δ-Καλιφ.) ρώτησε τι ακριβώς ήταν τα τμήματα από την Κίνα.

«Τμήματα οθονών υγρών κρυστάλλων, από το γυαλί στην επιφάνεια μέχρι και εξαρτήματα στο επίπεδο μικροτσίπ των πυκνωτών και αντιστατών, διάφορα από αυτά τα εξαρτήματα απ΄ όσο ξέρουμε δεν μπορούν καν – δεν υπάρχει επιλογή κατασκευαστών στις Ηνωμένες Πολιτείες», απάντησε ο Πούλος, προσθέτοντας ότι θα δεχόταν ευχαρίστως οδηγίες και καλές πρακτικές από την επιτροπή.

Τρωτότητα

Αστυνομικοί της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών, αξιωματούχοι της κυβερνοασφάλειας, και ειδικοί των εκλογών κατέθεσαν σε ακρόαση της 21ης Ιουνίου 2017, ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ότι δεν είχαν αλλαχτεί ψήφοι στις εκλογές του 2016, αλλά επίσης περιέγραψαν το γεγονός ότι προσπάθειες ψηφιακής εισβολής συνέβησαν και ότι υπήρχαν ανησυχητικές τρωτότητες.

«Ξένοι χάκερ ήταν ικανοί να έχουν πρόσβαση στα συστήματα καταγραφής ψηφοφόρων στην Αριζόνα και Ιλλινόι, που ανάγκασε το FBI να προειδοποιήσει γραφεία πολιτειακών εκλογών ώστε να ενισχύσουν τα μέτρα εκλογικής ασφαλείας για τις εκλογές του Νοεμβρίου», κατέθεσε η Κόννι Λώσον, τότε υπουργός Εξωτερικών της Ιντιάνα και εκλεγμένη πρόεδρος στην δικομματική Εθνική Επιτροπή Υπουργών Πολιτειών, αναφερόμενη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η Λώσον σημείωσε επίσης ότι είχαν μάθει από μια άκρως απόρρητη αναφορά της NSA «ότι η ταυτότητα μιας εταιρείας που παρείχε βοήθεια στην καταγραφή ψηφοφόρων σε πολλές πολιτείες, είχε συμβιβαστεί.»

Σε ένα άλλο πάνελ, ο ειδικός Μάικλ Χάας, τότε αντιπρόσωπος για την Μεσοδυτική χώρα στην Εθνική Ένωση Διευθυντών Πολιτειακών Εκλογών, είπε ότι οι προεδρικές εκλογές του 2016 τους δίδαξαν ότι «η δυναμική για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία και τεχνολογία από αλλοδαπούς ή ημεδαπούς πράκτορες είναι μια σοβαρή και εντεινόμενη ανησυχία.»

Η εκστρατεία Τραμπ έχει ισχυριστεί ότι υπήρξε ευρεία εκλογική απάτη και ότι το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν είναι αποτέλεσμα μιας εθνικής συνωμοσίας που ενορχηστρώθηκε από τους Δημοκρατικούς. Ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντυ Τζουλιάνι – που ηγείται της προσπάθειας αγωγών κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων – είπε ότι κατέχει τουλάχιστον 1.000 ένορκες καταθέσεις από πολίτες που περιγράφουν για εκλογική απάτη που είναι «αρκετές για να ανατρέψουν οποιεσδήποτε εκλογές.»

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε