Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023
Ο ειδικός σύμβουλος Τζον Ντάραμ φτάνει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον στις 18 Μαΐου 2022. (Teng Chen/The Epoch Times)

Ο Ειδικός Σύμβουλος Ντάραμ στοχεύει το FBI στα τελικά επιχειρήματα της δίκης Νταντσένκο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑ, Βιρτζίνια – Οι πράκτορες του FBI που ερευνούσαν τον φάκελο κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο συνέταξε ο πρώην αξιωματικός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ, θα έπρεπε να είχαν κάνει καλύτερη δουλειά στη διερεύνηση της αξιοπιστίας της πηγής του, δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας Τζον Ντάραμ στην τελική αγόρευση της δίκης κατά της πηγής στις 17 Οκτωβρίου.

Ο Ντάραμ δήλωσε ότι οι πράκτορες του FBI θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει μια “λεπτομερή εξέταση” της πηγής, Ιγκόρ Νταντσένκο, και των δηλώσεών του, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης της συμπεριφοράς, μιας εξέτασης των οικονομικών του Νταντσένκο και ενός τεστ πολυγράφου, μερικά τουλάχιστον από τα οποία είχαν συστηθεί από εμπειρογνώμονες του FBI.

Με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, οι ένορκοι θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι το FBI “χειρίστηκε λάθος την έρευνα”, σύμφωνα με τον Ντάραμ.

“Η κυβέρνηση δεν είναι εδώ για να υπερασπιστεί την επίδοση του FBI σε αυτά τα θέματα”, δήλωσε.

Το σημαντικό είναι πώς ξεκίνησε η έρευνα, σημείωσε ο Ντάραμ.

Ο Νταντσένκο ανέλαβε την ευθύνη για το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών του φακέλου, μιας συλλογής από φήμες, ψέματα και υπαινιγμούς που παρουσίαζε τον Τραμπ ως δυνητικά υπό τον έλεγχο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, και υπερπροβλήθηκε από την αντίπαλο του Τραμπ Χίλαρι Κλίντον, η οποία αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένας από τους χρηματοδότες του φακέλου.

Ο Νταντσένκο φέρεται να είπε ψέματα στους πράκτορες του FBI όταν τους είπε ότι δεν μίλησε με τον Τσαρλς Ντόλαν, έναν συνεργάτη της Κλίντον, για τις πληροφορίες του φακέλου, παρόλο που ένα email από τον Ντόλαν προς τον Νταντσένκο μπήκε, σχεδόν λέξη προς λέξη, στο τελικό έγγραφο. Οι δικηγόροι υπεράσπισης δήλωσαν ότι ο Νταντσένκο κατανόησε τη λέξη “μίλησε” ως προφορική επικοινωνία, επιχείρημα που βοήθησε να πεισθεί ο δικαστής που επέβλεπε την υπόθεση να απορρίψει την κατηγορία.

Ο Νταντσένκο κατηγορήθηκε επίσης για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το ότι πίστευε ότι μίλησε με τον Σεργκέι Μίλιαν, έναν επιχειρηματία που τάσσεται υπέρ του Τραμπ, μέσω τηλεφώνου. Κανένα τηλεφωνικό αρχείο δεν υποστηρίζει την επικοινωνία μεταξύ των δύο αντρών και ο Νταντσένκο έγραψε αργότερα emails προς τον Μίλιαν και τουλάχιστον ένα άλλο άτομο, σαν να μην είχε μιλήσει ποτέ μαζί του.

Σε ένα email, ο Νταντσένκο έγραψε ότι “ο Σεργκέι δεν ανταποκρίνεται”, χωρίς να αναφέρει καμία αναφορά σε τηλεφώνημα ή προγραμματισμένη συνάντηση.

Ο Ιγκόρ Νταντσένκο έξω από το δικαστήριο των ΗΠΑ στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, στις 11 Οκτωβρίου 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

 

Οι ψευδείς δηλώσεις επηρέασαν την έρευνα του FBI για τον φάκελο, ισχυρίζεται η ομάδα του Ντάραμ.

Το επίκεντρο των συσκέψεων θα πρέπει να είναι κατά πόσον οι δηλώσεις “επηρέασαν τις ενέργειες του FBI”, δήλωσε ο Μάικλ Κίλτι, βοηθός ειδικού εισαγγελέα, στους ενόρκους πριν από την έναρξη των συσκέψεων.

“Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να εξετάσετε”, είπε.

Ο Νταντσένκο είπε στον συγγραφέα του φακέλου Στιλ, υποστηρικτή της Κλίντον και πρώην βρετανό κατάσκοπο, ότι συνάντησε προσωπικά τον Μίλιαν, αλλά αργότερα ενημέρωσε τους πράκτορες του FBI ότι στην πραγματικότητα είπε ψέματα στον Στιλ, σύμφωνα με τους πράκτορες.

Ο Στιούαρτ Σίαρς, ένας από τους δικηγόρους του Νταντσένκο, δήλωσε ότι ο Νταντσένκο ξεκαθάρισε στον Στιλ ότι οι πληροφορίες που μεταδίδει είναι “φήμες και εικασίες” και ότι ο Νταντσένκο είπε στους πράκτορες του FBI ότι δεν ήξερε αν κάτι από τον φάκελο ήταν αληθινό.

Ο Σίαρς περιέγραψε ότι ο πελάτης του ήταν “σοκαρισμένος και αναστατωμένος” από τον τρόπο με τον οποίο ο Στιλ παρουσίασε τις πληροφορίες στον φάκελο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση για να λάβει εντάλματα κατασκοπείας για τον πρώην συνεργάτη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Κάρτερ Πέιτζ και σε άλλες πτυχές του φακέλου Crossfire Hurricane, τον οποίο είχε αναλάβει να διερευνήσει ο Ντάραμ από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Ο Σίαρς σημείωσε επίσης ότι ο Κέβιν Χέλσον, ο συνεργάτης του Νταντσένκο, είπε στην πραγματικότητα στον Νταντσένκο να διαγράψει πληροφορίες από το τηλέφωνό του αφού έγινε γνωστή στο κοινό η ταυτότητά του ως πηγή.

Και ο Νταντσένκο ήταν ξεκάθαρο ότι πίστευε, αλλά δεν ήταν σίγουρος, ότι το πρόσωπο στο τηλέφωνο ήταν ο Μίλιαν. Επιπλέον, οι πράκτορες του FBI δεν έκαναν λεπτομερείς συμπληρωματικές ερωτήσεις, δήλωσε ο Σίαρς.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε