Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ σε ένα εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο στις 13 Αυγούστου 2021. (Patrick Pleul/Pool μέσω Reuters)

Ο Έλον Μασκ απορρίπτει το αίτημα «φιλανθρωπίας» του Μπιλ Γκέιτς για το κλίμα σε ένα καυστικό κείμενο

Ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι ήρθε αντιμέτωπος με τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς σχετικά με την υποτιθέμενη κατοχή από τον ιδρυτή της Microsoft περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές της Tesla, σε μια σειρά γραπτών μηνυμάτων σε έντονο ύφος, στα οποία ο Μασκ απέρριψε το αίτημα του Γκέιτς να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας σε φιλανθρωπία για την κλιματική αλλαγή.

Σε ανάρτησή του στο Twitter στις 22 Απριλίου, ο Μασκ επιβεβαίωσε την αλήθεια μιας ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων μεταξύ αυτού και του Γκέιτς, στην οποία ο ιδρυτής της Microsoft παραδέχτηκε ότι είχε σορτάρει μετοχές της Tesla, πράγμα που σημαίνει ότι στοιχημάτιζε στην πτώση της τιμής της μετοχής.

«Έχεις ακόμα μια short θέση μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων έναντι της Tesla;» έγραψε ο Μασκ σε ένα από τα μηνύματα, ένα στιγμιότυπο του οποίου μοιράστηκε ο λογαριασμός @WholeMarsBlog στο Twitter.

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν έχω κλείσει τη θέση μου», φέρεται να απάντησε ο Γκέιτς, ενώ στη συνέχεια ζήτησε «να συζητήσουμε τις δυνατότητες φιλανθρωπίας».

Ο Μασκ απάντησε λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να πάρει στα σοβαρά την πρόταση του Γκέιτς, αν ο τελευταίος στοιχημάτιζε σε πτώση των μετοχών της Tesla.

«Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά τη φιλανθρωπία σας για την κλιματική αλλαγή όταν έχετε μια τεράστια short θέση κατά της Tesla, της εταιρείας που κάνει τα περισσότερα για την επίλυση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Μασκ.

Ο λογαριασμός @WholeMarsBlog δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Twitter που ακολούθησε τα στιγμιότυπα οθόνης, κάνοντας tag τον Μασκ και ρωτώντας τον αν η ανταλλαγή ήταν πραγματική.

Ο Μασκ απάντησε επιβεβαιώνοντας την εγκυρότητά της, αν και είπε ότι δεν την είχε διαρρεύσει και ότι πρέπει να είχε διαρρεύσει «μέσω φίλων φίλων».

«Άκουσα από πολλούς ανθρώπους στο TED ότι ο Γκέιτς είχε ακόμα μισό δισεκατομμύριο short εναντίον της Tesla, γι’ αυτό και τον ρώτησα, οπότε δεν είναι ακριβώς άκρως απόρρητο», έγραψε ο Μασκ.

Η ομάδα επικοινωνίας του Γκέιτς δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι την ώρα του Τύπου.

‘Συμβούλιο Shadow Ban’

Σε αυτό που φάνηκε να είναι ένα νέο σάλπισμα στην προφανή διαμάχη μεταξύ των δύο δισεκατομμυριούχων, ο Μασκ δημοσίευσε ένα meme στο Twitter στις 23 Απριλίου, διακωμωδώντας τη σωματική διάπλαση του Γκέιτς, το οποίο ακολούθησε με μια άλλη ανάρτηση στο Twitter, υπονοώντας ότι οι συντονιστές του Twitter εξέταζαν αν θα αναλάβουν δράση.

«Το συμβούλιο shadow ban επανεξετάζει το tweet …» έγραψε ο Μασκ, μαζί με μια εικόνα καλυμμένων, σκιωδών μορφών που προφανώς συγκεντρώθηκαν για κάποιου είδους συνάντηση.

Ο Μασκ έχει επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρο το Twitter για τις αδιαφανείς, όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικές μετριοπάθειας της εταιρείας, ενώ έχει αμφισβητήσει τη δέσμευση της πλατφόρμας στην ελευθερία του λόγου.

Πρόσφατα αγόρασε σχεδόν το 10 τοις εκατό της εταιρείας και αργότερα προσφέρθηκε να αγοράσει όλες τις υπόλοιπες μετοχές, λέγοντας ότι σχεδιάζει να ανατάξει τις πολιτικές μετριοπάθειας της εταιρείας, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για αντισυντηρητική προκατάληψη.

Το Twitter έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς περί λογοκρισίας ορισμένων μειονοτικών και πολιτικά συντηρητικών απόψεων.

Ο Μασκ δήλωσε στο κοινό σε μια ομιλία TED στο Βανκούβερ του Καναδά ότι στόχος του με την προσπάθειά του να εξαγοράσει το Twitter ήταν να το μετατρέψει σε μια «περιεκτική αρένα για την ελευθερία του λόγου», παίρνοντάς το ιδιωτικό και κάνοντάς το ανοικτού κώδικα για μέγιστη διαφάνεια.

«Κατά την άποψή μου, το Twitter θα πρέπει να ταιριάζει με τους νόμους της χώρας», δήλωσε ο Μασκ, αναγνωρίζοντας λογικά νομικά όρια στην ελευθερία του λόγου, όπως η άμεση υποκίνηση σε βία ή το ισοδύναμο του να φωνάζει κανείς «φωτιά» σε κινηματογράφο.

«Αλλά αν πάμε πέρα από αυτό και δεν είναι σαφές ποιος κάνει ποιες αλλαγές σε ποιο σημείο, αν τα tweets προωθούνται και υποβιβάζονται μυστηριωδώς χωρίς να υπάρχει εικόνα για το τι συμβαίνει, αν ένας αλγόριθμος black box προωθεί κάποια πράγματα και άλλα όχι, νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο.

«Η ισχυρή διαίσθηση μου είναι ότι η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας που είναι στο μέγιστο βαθμό αξιόπιστη και ευρέως περιεκτική είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού».

Το Twitter προσπάθησε να εμποδίσει την προσπάθεια εξαγοράς του Μασκ, υιοθετώντας ένα σχέδιο περιορισμένης διάρκειας δικαιωμάτων των μετόχων -που συχνά αναφέρεται ως τακτική «δηλητηριώδους χαπιού»- για να καταστήσει οικονομικά πιο επώδυνη την κατάσταση για έναν πιθανό αγοραστή.

Απτόητος, ο Μασκ έκανε περαιτέρω βήματα για την εξαγορά του Twitter, παρουσιάζοντας ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος του οποίου θα προέλθει από τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από τραπεζικά δάνεια με εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μασκ δήλωσε νωρίτερα ότι δεν τον ενδιαφέρουν «καθόλου» τα οικονομικά της συμφωνίας και ότι προχωράει με τα σχέδιά του να εξαγοράσει το Twitter επειδή πιστεύει ότι έχει γίνει μια «de facto πλατεία της πόλης» που είναι σημαντική για τη δημοκρατία και για «τη λειτουργία των Ηνωμένων Πολιτειών ως ελεύθερη χώρα».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε