Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Ο επικεφαλής της Tesla Έλον Μασκ μιλάει στον Τύπο καθώς φτάνει για να ρίξει μια ματιά στο εργοτάξιο του νέου εργοστασίου Gigafactory της Tesla κοντά στο Βερολίνο της Γερμανίας, στις 3 Σεπτεμβρίου 2020. (Maja Hitij/Getty Images)

Ο Μασκ αναγνωρίζει τον «αρκετά σοβαρό» κίνδυνο δολοφονίας του

Ο Έλον Μασκ δήλωσε στις 3 Δεκεμβρίου, μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση μιας σειράς εσωτερικών αρχείων του Twitter που δείχνουν ότι ο τεχνολογικός γίγαντας κατέστειλε την ελευθερία του λόγου υπό την προηγούμενη διοίκησή του, ότι πιστεύει ότι αντιμετωπίζει έναν «αρκετά σοβαρό» κίνδυνο για τη ζωή του.

«Ειλικρινά, ο κίνδυνος να συμβεί κάτι κακό ή κυριολεκτικά ακόμη και να πυροβοληθώ είναι αρκετά σημαντικός», δήλωσε ο Μασκ σε μια συζήτηση στο Twitter Spaces το βράδυ του Σαββάτου, προσθέτοντας ότι θα απέφευγε «σίγουρα» τις υπαίθριες παρελάσεις αυτοκινήτων σε κάθε περίπτωση.

«Δεν είναι τόσο δύσκολο να με σκοτώσει κάποιος αν το ήθελε, οπότε ελπίζω να μην το κάνει», δήλωσε ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter. «Υπάρχει σίγουρα κάποιος κίνδυνος εκεί».

Οι παρατηρήσεις σχετικά με την πιθανή δολοφονία του ήρθαν μετά την αποκάλυψη την Παρασκευή από τον Μασκ και τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Ματ Τάιμπι ενός σωρού εσωτερικών επικοινωνιών του Twitter που έδωσαν μια γεύση από τις προσπάθειες των στελεχών του Twitter να λογοκρίνουν την εκρηκτική ιστορία της New York Post για το λάπτοπ του Χάντερ Μπάιντεν κατά την προετοιμασία για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει υποσχεθεί να ανακόψει το κύμα της λογοκρισίας και της καταστολής της ελευθερίας του λόγου από το Twitter, το οποίο ήταν ευρέως γνωστό ότι στόχευε τους συντηρητικούς. Αφότου ανέλαβε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Οκτωβρίου, επανέφερε σε λειτουργία αρκετούς λογαριασμούς που είχαν ανασταλεί, μεταξύ των οποίων και αυτόν του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η πλατφόρμα σταμάτησε επίσης στις 23 Νοεμβρίου τη σκληρή πολιτική της COVID-19 «παραπλανητικών πληροφοριών», η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή περισσότερων από 11.000 λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών επιστημόνων και γιατρών, και την αφαίρεση δεκάδων χιλιάδων κομματιών περιεχομένου από τον Ιανουάριο του 2020.

«Εφόσον δεν προκαλείτε πραγματικά ζημιά σε κάποιον άλλο, τότε θα πρέπει να σας επιτρέπεται να λέτε ό,τι θέλετε», δήλωσε ο Μασκ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια της ηχητικής συνομιλίας, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες στο Twitter Spaces, ο Μασκ μοιράστηκε τη γνώμη του για την ελευθερία του λόγου.

«Ο ελεγχόμενος λόγος είναι η προεπιλογή, όχι ο ελεύθερος λόγος”, είπε.

«Σε όλη την ιστορία, η ελευθερία του λόγου ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, όχι συνηθισμένη. Οπότε πρέπει να αγωνιστούμε πολύ σκληρά για να το διατηρήσουμε αυτό, επειδή είναι κάτι τόσο σπάνιο και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που είναι προεπιλεγμένο».

Σύμφωνα με ένα μακροσκελές νήμα στο Twitter που δημοσίευσε ο Τάιμπι, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2020 φαίνεται να δείχνει ένα στέλεχος του Twitter να μοιράζεται μια λίστα με πέντε tweets που φέρεται να αναγνωρίζονται ως άτομα από την εκστρατεία του υποψηφίου Μπάιντεν για το 2020.

«Περισσότερα προς εξέταση από την ομάδα του Μπάιντεν», γράφει το στέλεχος, ενώ ένα άλλο απάντησε με το «χειρίστηκε». Το Twitter περιόρισε τη διάδοση του άρθρου χαρακτηρίζοντάς το ως «μη ασφαλή» και απαγορεύοντας την άμεση κοινοποίηση μέσω μηνυμάτων.

Ο Μασκ περιέγραψε το Σάββατο το Twitter ως κάτι «που ενεργούσε σαν βραχίονας της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών» ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της τεχνολογίας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα δεύτερο «επεισόδιο» του Twitter Files, ενώ παραχώρησε τόσο στον Τάιμπι όσο και στον πρώην δημοσιογράφο των New York Times, Μπάρι Γουέις, πρόσβαση σε παλιά έγγραφα της εταιρείας που δημιουργήθηκαν πριν την εξαγορά της.

«Απλά θα βγάλουμε όλες τις πληροφορίες εκεί έξω προσπαθώντας να αποκτήσουμε μια καθαρή αρχή θα γίνουμε επαναληπτικά καλύτεροι και αυτό θα αναγκάσει τις άλλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης να είναι επίσης πιο ειλικρινείς, αλλιώς θα χάσουν το αναγνωστικό τους κοινό», δήλωσε ο Μασκ κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε