Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Ένα φέρετρο φορτώνεται από μια νεκροφόρα σε ένα κοντέινερ αποθήκευσης στο κρεματόριο και γραφείο κηδειών Dongjiao, στις 18 Δεκεμβρίου 2022. (Getty Images)

Ο Π.Ο.Υ καλεί την Κίνα να αποκαλύψει τον πραγματικό αριθμό των θανάτων από COVID-19

Οι επικεφαλής επιστημονικοί σύμβουλοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζητούν μια «πιο ρεαλιστική εικόνα» της κατάστασης της COVID-19 στην Κίνα.

Ο ΠΟΥ προσκάλεσε Κινέζους επιστήμονες σε κλειστή συνάντηση με την τεχνική συμβουλευτική του ομάδα στις 3 Ιανουαρίου, με σκοπό να επιτρέψει στους Κινέζους επιστήμονες να παρουσιάσουν στοιχεία σχετικά με τις μεταλλάξεις της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα στην Κίνα.

Ωστόσο, η συνάντηση μεταξύ του ΠΟΥ και των επιστημόνων της Κίνας δεν ήταν ανοικτή στο κοινό ή στον Τύπο και έχει αμαυρωθεί από τις προσπάθειες του Πεκίνου να αποκρύψει την πραγματική κλίμακα της καταστροφής που προκαλεί η COVID-19 στην Κίνα.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), το οποίο κυβερνά την Κίνα ως μονοκομματικό κράτος, ήρε τη λεγόμενη πολιτική μηδενικού COVID (zero-COVID) τον Δεκέμβριο, μετά από ιστορικές διαδηλώσεις που σάρωσαν το έθνος. Ωστόσο, αντί να καταργήσει σταδιακά τα μέτρα, το καθεστώς τα τερμάτισε στο σύνολό τους, και τώρα τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη την Κίνα.

Μιλώντας στον Τύπο πριν από τη συνεδρίαση της Τρίτης, η ιολόγος και μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ Μάριον Κόοπμανς δήλωσε ότι οι πληροφορίες που παρουσίασαν οι κινεζικές αρχές σχετικά με τα ποσοστά νοσηλείας λόγο COVID δεν ήταν «πολύ αξιόπιστες» και κάλεσε το καθεστώς να είναι πιο ειλικρινές για το καλό του κινεζικού λαού.

«Θέλουμε να δούμε μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει», δήλωσε η Κόοπμανς. «Είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Κίνας να παρουσιάσει πιο αξιόπιστες πληροφορίες» συμπλήρωσε.

Το ΚΚΚ αποκρύπτει τον αριθμό μαζικών θανάτων και κρουσαμάτων

Σχεδόν τρία χρόνια σκληρών μέτρων από το ΚΚΚ άφησαν το κινεζικό λαό με ελάχιστη φυσική ανοσία κατά της νόσου, η οποία φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχο στην Κίνα.

Παρά το γεγονός αυτό, το καθεστώς ανέφερε ότι ο αριθμός των Κινέζων που πέθαναν από τη COVID-19 τον Δεκέμβριο ήταν μόλις 10. Ομοίως, το καθεστώς ανέφερε τρεις νέους θανάτους από COVID στις 2 Ιανουαρίου και μόνο έναν νέο θάνατο την 1η Ιανουαρίου.

Ωστόσο, φωτογραφίες εγγράφων που διέρρευσαν από ένα συνέδριο του ΚΚΚ αποκάλυψαν ότι οι αρχές πιστεύουν ότι έως και 248 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν μέσα στις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από τους μισούς κατοίκους στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, και την επαρχία Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο από τη βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity εκτιμά ότι περίπου 9.000 άνθρωποι στην Κίνα πεθαίνουν κάθε μέρα από την COVID-19 και ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει πιθανότατα τους 25.000 θανάτους την ημέρα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αθροιστικοί θάνατοι στην Κίνα από την 1η Δεκεμβρίου έχουν φτάσει πιθανότατα τους 161.000.

Το BMJ, ένα εβδομαδιαίο ιατρικό περιοδικό, εξέδωσε άρθρο στις 3 Ιανουαρίου στο οποίο διαπίστωσε ότι το ΚΚΚ αποκρύπτει πλήρως τα ουσιαστικά δεδομένα σχετικά με τη COVID-19 αλλάζοντας τα κριτήρια που χρησιμοποιεί για την καταμέτρηση των νοσηλειών και των θανάτων.

«Η Κίνα έχει ουσιαστικά σταματήσει την καταμέτρηση των κρουσμάτων και των θανάτων από τη covid, εγκαταλείποντας τα μαζικά τεστ και υιοθετώντας νέα κριτήρια για την καταμέτρηση των θανάτων που θα αποκλείσουν τους περισσότερους θανάτους από την αναφορά», αναφέρει το άρθρο.

Παρά την επέλαση νέων κρουσμάτων, το ΚΚΚ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά τα σύνορά του στις 8 Ιανουαρίου.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας και τα έθνη σε όλο τον κόσμο σπεύδουν τώρα να θέσουν σε εφαρμογή απαιτήσεις ελέγχου για όλες τις αφίξεις από την Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Μαλαισία και το Κατάρ είναι μεταξύ των εθνών που επιδιώκουν να θέσουν αυστηρότερους περιορισμούς στις αφίξεις από την Κίνα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφερε σε δελτίο Τύπου της 28ης Δεκεμβρίου ότι οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ COVID ή απόδειξη ανάρρωσης πριν επιβιβαστούν σε πτήση από την Κίνα προς τις ΗΠΑ.

Το CDC ανέφερε ότι η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να «επιβραδύνει την εξάπλωση της COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της έξαρσης των κρουσμάτων στη ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας], δεδομένης της έλλειψης επαρκών και διαφανών επιδημιολογικών δεδομένων και δεδομένων γονιδιωματικής αλληλουχίας του ιού που αναφέρονται από τη ΛΔΚ».

Εκπρόσωπος του ΚΚΚ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις για τα τεστ είναι «απαράδεκτες» και ότι το καθεστώς θα «λάβει αντίμετρα» κατά των εθνών που εκδίδουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε πτήσεις που προέρχονται από την Κίνα.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε