Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, στις 3 Ιουλίου 2020. (Fabrice Coffrini/Pool/AFP via Getty Images)

Ο ΠΟΥ εξηγεί γιατί παρέλειψε το “Ξι” όταν ονόμασε τη νέα παραλλαγή του COVID-19 «Όμικρον»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξήγησε γιατί παρέλειψε τα ελληνικά γράμματα «Νι» και «Ξι» κατά την ονομασία της νέας παραλλαγής του COVID-19 «Όμικρον».

«Δύο γράμματα παραλείφθηκαν – το Νι και το Ξι – επειδή το Νι συγχέεται πολύ εύκολα με το «νέο» και το Ξι δεν χρησιμοποιήθηκε επειδή είναι ένα κοινό επώνυμο και [οι] βέλτιστες πρακτικές του ΠΟΥ για την ονομασία νέων ασθενειών … προτείνουν να αποφεύγεται η «προσβολή οποιασδήποτε πολιτιστικής, κοινωνικής, εθνικής, περιφερειακής, επαγγελματικής ή εθνοτικής ομάδας”», ανέφερε ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών σε δήλωσή του προς την εφημερίδα The Epoch Times το Σάββατο.

Οι βέλτιστες πρακτικές του ΠΟΥ για την ονομασία νέων ασθενειών αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE) το 2015.

Ο καθηγητής Τζόναθαν Τέρλεϊ, ποινικολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington, υπέθεσε ότι ο ΠΟΥ «αποφεύγει και πάλι οποιαδήποτε δυσφορία για την κινεζική κυβέρνηση» παραλείποντας το γράμμα «Ξι» και ονομάζοντας την ασθένεια «Όμικρον».

«Η νέα παραλλαγή αναμενόταν να είναι Νι, αλλά κάθε επιπλέον παραλλαγή θα ήταν στη συνέχεια Ξι, που τυχαίνει να είναι το όνομα του Κινέζου ηγέτη», έγραψε στο Twitter.

«Δεν είναι σαφές αν υπάρχει άλλος λόγος για την απόφαση να παραλειφθεί το Νι και το Ξι, αλλά το ιστορικό του ΠΟΥ με την έρευνα για την προέλευση της πανδημίας έχει τροφοδοτήσει εικασίες σχετικά με ένα πολιτικό κίνητρο» πρότεινε. «Είναι μια απόδειξη των συνεχιζόμενων προβλημάτων αξιοπιστίας του οργανισμού μετά την αρχική του έρευνα. Ακόμη και η νέα επιτροπή έχει επικριθεί για την ανισορροπία της και το ιστορικό των μελών της».

Στο Twitter, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (Ρεπουμπλικανός-Τέξας) κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι «φοβάται το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας». Εν τω μεταξύ, ο γερουσιαστής Τομ Κότον (Ρεπουμπλικανός-Αρκάνσας) κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι «ενδιαφέρεται περισσότερο για τα αισθήματα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας παρά για τη δημόσια υγεία».

Εκτός από την «Όμικρον», ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει άλλες πέντε «παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία» καθώς και δύο «παραλλαγές ενδιαφέροντος».

Ο ΠΟΥ νωρίτερα φέτος υιοθέτησε γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου για να έχει «εύκολες στην προφορά και μη στιγματιστικές ετικέτες» για τις παραλλαγές του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Το στέλεχος «Όμικρον», που αναγνωρίζεται ως B.1.1.529, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική εντός της περασμένης εβδομάδας. Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες λένε ότι διαθέτει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδας που μπορεί να κάνει τον ιό ικανό να αποφύγει την ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό.

Τα πρώτα στοιχεία, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, υποδηλώνουν ότι η «Όμικρον» έχει υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές όπως η «Δέλτα» ή το στέλεχος «Άλφα».

Εν τω μεταξύ, ένας κορυφαίος νοτιοαφρικανός γιατρός δήλωσε στην Telegraph ότι η νέα παραλλαγή προκαλεί ασυνήθιστα αλλά ήπια συμπτώματα.

Η Μαρία Βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της μονάδας αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ ονόμασε το νέο στέλεχος ‘παραλλαγή ανησυχίας’ επειδή έχει «κάποιες ανησυχητικές ιδιότητες», δηλαδή μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, μερικές από τις οποίες «έχουν κάποια ανησυχητικά χαρακτηριστικά».

«Από τη στιγμή που μια παραλλαγή ταξινομείται ως παραλλαγή ανησυχίας, είναι πραγματικά σημαντικό να έχουμε καλή επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης γονιδιωματικής αλληλουχίας, επειδή θέλουμε να είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε αυτή την παραλλαγή όπου κυκλοφορεί», δήλωσε η Βαν Κέρκοβ.

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναληφθούν μελέτες στο πεδίο για να εξεταστούν τυχόν συστάδες και επίσης οι μελέτες που απαιτούνται στο εργαστήριο, για να δούμε αν υπάρχουν αλλαγές στη σοβαρότητα, τυχόν αλλαγές στην επίδρασή μας στη διαγνωστική, τη θεραπευτική ή τα εμβόλια».

Η νέα παραλλαγή του ιού του ΚΚΚ έχει προκαλέσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Αυστραλία- μια κίνηση που ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσβατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση της «Όμικρον».

Ο Άντονι Φάουτσι, ο επί μακρόν διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε το Σάββατο ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση έχει σκοπό να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αξιολόγηση της νέας παραλλαγής και «δεν αποτελεί λόγο πανικού».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε