Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Μια γυνάικα λαμβάνει την δόση ενός εμβολίου COVID-19 Pfizer μέσα σε ένα προσωρινό κέντρο εμβολιασμού που ιδρύθηκε στο Emirates Stadium, έδρα του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Arsenal, στο βόρειο Λονδίνο στις 25 Ιουνίου 2021. (Daniel Leal-Olivas / AFP μέσω Getty Images)

Ο ΠΟΥ φτιάχνει «Ψηφιακό Πορτοφόλι» για την αποθήκευση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Aξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ο οργανισμός εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός «ψηφιακού πορτοφολιού» για το εμβόλιο COVID-19 και επιδιώκει επίσης να «αυξήσει τη διανομή» ενός διεθνούς πιστοποιητικού για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, Ιρλανδός επιδημιολόγος και επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ασχολείται με την COVID-19, έκανε τις δηλώσεις του σε μια συνεδρίαση στις 12 Ιουλίου στη Γενεύη.

«Έχουμε ενθαρρύνει τις χώρες που το θέλουν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμού και προφύλαξης… αυτό απαιτεί από άλλες χώρες να αναγνωρίσουν αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού», δήλωσε ο Ράιαν, προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ «εργάζεται για να αυξήσει τη διανομή των έντυπων εκδόσεων του διεθνούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, καθώς και την ανάπτυξη ψηφιακού πορτοφολιού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό».

Ο οργανισμός, είπε, θα παρέχει πιο «λεπτομερή πρότυπα δεδομένων» σε μεμονωμένες χώρες «για να δημιουργήσουν το δικό τους ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά αυτό δεν προσπερνά τα πολιτικά θέματα γύρω από τα οποία τα εμβόλια αναγνωρίζονται εντός αυτού του συστήματος που είναι ουσιαστικά ένα διεθνές πολιτικό ζήτημα μεταξύ χωρών».

Ο Ράιαν δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο προκάλεσε ανησυχία και κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 12 Ιουλίου σχετικά με το κατά πόσον ένα τέτοιου είδους διεθνές σύστημα διαβατηρίου εμβολιασμού  θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τον ΠΟΥ για ταξίδια.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

Τα διαβατήρια εμβολιασμού δέχτηκαν σκληρή κριτική από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, οι οποίες έχουν πει ότι τέτοια κεντρικά συστήματα θα μπορούσαν να παραβιάσουν την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες δήλωσαν ότι τα διαβατήρια θα δημιουργήσουν μια κοινωνία δύο επιπέδων, των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί και εμβολιαστεί – με τα μη εμβολιασμένα άτομα να στερούνται υπηρεσίες ή ακόμη και θεμελιώδη δικαιώματα.

Κριτική για τα διαβατήρια εμβολιασμού άσκησε και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), η οποία σε μια δημοσίευση στο blog της ανέφερε ότι «πολλά μπορούν να πάνε στραβά» με τα διαβατήρια εμβολιασμού.

«Είναι πιθανό τέτοιες απαιτήσεις να χρησιμοποιηθούν σε υπερβολικό βαθμό καθώς θα ζητείται από τους ανθρώπους διαπιστευτήρια σε κάθε περίπτωση», έγραψε η ομάδα στα τέλη Μαρτίου. «Ενώ υπάρχουν αποδεκτές περιστάσεις στις οποίες μπορεί να ζητηθεί από τους ανθρώπους να το επιδείξουν, δεν θέλουμε να μετατραπούμε σε κοινωνία σημείων ελέγχου, η οποία θα παραμείνει και αφού περάσει ο κίνδυνος της COVID και που αποκλείει άτομα χωρίς πιστοποιητικό από εγκαταστάσεις όπου οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί δεν είναι ιδιαίτερα δικαιολογημένοι».

Αρκετές πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων έχουν εκδώσει νόμους ή έχουν ψηφίσει εκτελεστικές εντολές που απαγορεύουν τη χρήση διαβατηρίων εμβολιασμού από τοπικά ή πολιτειακά γραφεία, ενώ μέρη όπως η Φλόριντα έχουν επιβάλει απαγορεύσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να το πράξουν.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν πριν από αρκετούς μήνες ότι δεν θα επιβάλουν με ομοσπονδιακή εντολή τα διαβατήρια εμβολιασμού. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκη είπε ότι η διοίκηση δεν θα παρέμβει εάν τα χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις.

«Αυτός δεν είναι επί του παρόντος ο ρόλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε η Ψάκη στους δημοσιογράφους. «Υπάρχουν αρκετές οντότητες του ιδιωτικού τομέα, πανεπιστήμια, ιδρύματα, που ξεκινούν την επιβολή της υποχρεωτικότητας και αυτό είναι ένα καινοτόμο βήμα που θα κάνουν και πρέπει να κάνουν. Αυτό δεν είναι – και δεν το αντιμετωπίζουμε».

Η COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του Κ.Κ.Κ.

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε