Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας του σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού την Κυριακή, ανακοινώνοντας την κίνηση αυτή σε τηλεοπτική συνάντηση με κορυφαίους υπουργούς, την ώρα που ρωσικά στρατεύματα και άρματα μάχης συνεχίζουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Οι δυτικές χώρες δεν προβαίνουν σε μη φιλικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας μόνο στον οικονομικό τομέα. Μιλώ για τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουν καλά. Ωστόσο, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ κάνουν επίσης επιθετικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Πούτιν την Κυριακή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ως αποτέλεσμα, ο Πούτιν δήλωσε ότι διέταξε «τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου[των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων] να μεταφέρουν τις αποτρεπτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού στο ειδικό καθεστώς συναγερμού για μάχη», σύμφωνα με τηλεοπτικά σχόλια που έκανε.
Δεν είναι άμεσα σαφές τι σημαίνει το «ειδικό καθεστώς συναγερμού για μάχη». Προηγουμένως, όταν ο Πούτιν ανακοίνωσε τη ρωσική εισβολή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησε ότι αν εμπλακούν άλλες χώρες, θα αντιμετωπίσουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ».
Ωστόσο, η εντολή του Πούτιν σημαίνει ότι τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας προετοιμάζονται για αυξημένη ετοιμότητα εκτόξευσης, αυξάνοντας την απειλή ότι οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ξεσπάσουν σε πυρηνικά πλήγματα.
Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο CBS News, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, απάντησε στη δήλωση του Πούτιν την Κυριακή.
«Ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο με τρόπο που είναι εντελώς απαράδεκτος», δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ το πρωί της Κυριακής. «Και πρέπει να συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις ενέργειές του με τον πιο έντονο, ισχυρό τρόπο».
Επίσης, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος του Πούτιν, προειδοποίησε τη Δύση κατά της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία σε έναν «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».
«Τώρα γίνεται πολύς λόγος εναντίον του τραπεζικού τομέα. Το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, το SWIFT. Αυτό είναι χειρότερο από τον πόλεμο. Αυτό σπρώχνει τη Ρωσία σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», δήλωσε ο Λουκασένκο στα τοπικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος στις κυρώσεις.
Το ανησυχητικό βήμα έγινε καθώς ξέσπασαν οδομαχίες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και τα ρωσικά στρατεύματα στρίμωξαν στρατηγικά λιμάνια στο νότο της χώρας, εξελίξεις που φαίνεται να σηματοδοτούν μια νέα φάση της ρωσικής εισβολής μετά από ένα κύμα επιθέσεων σε αεροδρόμια και εγκαταστάσεις καυσίμων σε άλλα σημεία της χώρας.
Η πρωτεύουσα, το Κίεβο, ήταν τρομακτικά ήσυχη μετά τις τεράστιες εκρήξεις που φώτισαν τον πρωινό ουρανό και οι αρχές ανέφεραν εκρήξεις σε ένα από τα αεροδρόμια. Μόνο ένα περιστασιακό αυτοκίνητο εμφανίστηκε σε μια έρημη κεντρική λεωφόρο, καθώς μια αυστηρή 39ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας κράτησε τον κόσμο μακριά από τους δρόμους. Οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι αντί γι’ αυτό οχυρώθηκαν σε σπίτια, υπόγεια γκαράζ και σταθμούς του μετρό εν αναμονή μιας πλήρους κλίμακας ρωσικής επίθεσης.
«Η περασμένη νύχτα ήταν σκληρή – περισσότεροι βομβαρδισμοί, περισσότεροι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και πολιτικών υποδομών», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δεν υπάρχει ούτε μία εγκατάσταση στη χώρα που οι κατακτητές δεν θα θεωρούσαν επιτρεπτούς στόχους».
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα δείχνουν ρωσικά οχήματα να κινούνται σε όλο το Χάρκοβο και ρωσικά στρατεύματα να περιφέρονται στην πόλη σε μικρές ομάδες. Ένα από αυτά έδειχνε ουκρανικά στρατεύματα να πυροβολούν τους Ρώσους και κατεστραμμένα ρωσικά ελαφρά οχήματα κοινής ωφέλειας να έχουν εγκαταλειφθεί σε κοντινή απόσταση.
Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.