Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Τζέηρ Μπολσονάρο δίνει ομιλία στην έναρξη της εβδομάδας Επικοινωνιών Βραζιλίας στο Παλάτι Πλανάλτο στην Μπραζίλια, Βραζιλία, 5 Μαΐου 2021. (Andressa Anholete/Getty Images)

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας υπονοεί ότι ο ιός του ΚΚΚ δημιουργήθηκε για «βιολογικό πόλεμο»

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Τζέηρ Μπολσονάρο ανέφερε έμμεσα την ιδέα ότι ο ιός του ΚΚΚ ίσως είναι ένα προϊόν εργαστηρίου που δημιουργήθηκε για «βιολογικό πόλεμο».

«Είναι ένας νέος ιός. Κανένας δεν γνωρίζει αν γεννήθηκε σε εργαστήριο ή επειδή κάποιος άνθρωπος έφαγε κάποιο ζώο που δεν θα έπρεπε», είπε σε ομιλία στις 5 Μαΐου.

«Αλλά ο στρατός γνωρίζει τα πάντα για χημικό, βιολογικό και ραδιολογικό πόλεμο. Θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε έναν νέο πόλεμο; Αναρωτιέμαι. Ποιας χώρας το ΑΕΠ έχει αυξηθεί περισσότερο;»

Ο Μπολσονάρο, συχνός επικριτής της Κίνας, δεν ονόμασε κάποια συγκεκριμένη χώρα στα σχόλιά του. Αλλά η Κίνα ήταν η μοναδική γνωστή παγκόσμια οικονομία που είδε οικονομική ανάπτυξη κατά το 2020 καθώς άλλες βιομηχανικές δυνάμεις βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση με τα μέτρα περιορισμού και την επανεμφάνιση του ιού.

Το Πεκίνο έχει αρνηθεί εντόνως την όποια αναφορά ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της προέλευσης του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος) με το Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν (ΙΙΓ), το εργαστήριο στο επίκεντρο του επιχειρήματος που απέχει μικρή απόσταση από την αγορά θαλασσινών όπου οι πρώτοι πυρήνες ασθενών COVID-19 εμφανίστηκαν.

Η μη ανοιχτή προσέγγιση του καθεστώτος όμως σχετικά με το εργαστήριο συντηρεί τις προσπάθειες εξέτασης του θέματος από επικριτές, όπως πρώην και νυν αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε ένα έγγραφο πληροφοριών που δημοσίευσε τις τελευταίες μέρες της διοίκησης Τραμπ, είπε ότι «έχει λόγους να πιστεύει» πως αρκετοί ερευνητές του ΙΙΓ αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, με συμπτώματα παρόμοια της COVID-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ.

 

Μια εναέρια άποψη του εργαστηρίου Ρ4 στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν, 7 Απριλίου 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, που παλαιότερα ήταν στην θέση διευθυντή των Κέτρων για Έλεγχο και Πρόληψη Ασθενειών (CDC), είπε ότι το πιθανότερο είναι πως ο ιός διέφυγε από ένα εργαστήριο της Γουχάν, αν και όχι απαραιτήτως εσκεμμένα.

«Ακόμα πιστεύω πως η πιο πιθανή αιτιολογία αυτής της παθολογίας στην Γουχάν ήταν από εργαστήριο – καταλαβαίνετε, ότι διέφυγε», είπε σε συνέντευξη του CNN τον Μάρτιο, αναφέροντας για πρώτη φορά το θέμα αφότου αποχώρησε από το CDC.

«Άλλοι δεν το πιστεύουν αυτό. Δεν πειράζει. Η επιστήμη τελικά θα βρει τι έγινε», πρόσθεσε.

Ενώ επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εστάλησαν στην Γουχάν για εξέταση του ιού απέκλεισαν την θεωρία διαφυγής από εργαστήριο ως «εξαιρετικά μη πιθανή», ένας από τους ερευνητές της ομάδας παραπονέθηκε για την δυσκολία λήψης μη επεξεργασμένων δεδομένων από τις κινεζικές αρχές. Τουλάχιστον δύο από τους ξένους ειδικούς της ομάδας έχουν επίσης παλαιότερη εργασία ή οικονομικούς δεσμούς με το κινεζικό καθεστώς, που ήγειρε θέματα αντικρουόμενων συμφερόντων.

Το ΙΙΓ έχει το μοναδικό εργαστήριο Ρ4 – το υψηλότερο επίπεδο βιοασφαλείας – στην Κίνα. Παρά τις δηλώσεις του κινεζικού καθεστώτος ότι το εργαστήριο δεν είχε σχέσεις με τον στρατό, το ινστιτούτο συνεργαζόταν για χρόνια με στρατιωτικούς επικεφαλής σε ένα κρατικό πρόγραμμα διεξαγωγής εργαστηριακών πειραμάτων σε ζώα.

Ο υποστράτηγος Τσεν Γουέι, ο κορυφαίος ειδικός βιολογικού πολέμου του Πεκίνου, πήρε τον έλεγχο του εργαστηρίου εβδομάδες μετά την εμφάνιση επιδημίας στην Γουχάν, ανέφεραν κινεζικά μέσα εκείνο τον καιρό. Το άρθρο έλεγε πως η κίνηση έγινε για να δώσει «ηρεμία» στον κόσμο εν μέσω αυξανόμενων «αμφιλεγόμενων σημείων και φημών» περί του εργαστηρίου, και με στόχο την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού.

Ακολουθήστε την Εύα στο Twitter: @EvaSailEast

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε