Δευτέρα, 30 Δεκ, 2024
Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στη Βιέννη της Αυστρίας οργανώνουν μια εικονική επίδειξη για τη συλλογή οργάνων από φυλακισμένους ασκούμενους στην Κίνα κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στην εισαγωγή ανθρώπινων οργάνων από την Κίνα στην Αυστρία, την 1η Οκτωβρίου 2018. (Joe Klamar/AFP via Getty Images)

Ο θάνατος Κινέζου αξιωματούχου εν μέσω του κύματος COVID-19 ρίχνει φως στις βίαιες αφαιρέσεις οργάνων

Ο θάνατος ενός πρώην Κινέζου αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού εν μέσω της έξαρσης COVID στη χώρα θα είχε ίσως προσελκύσει ελάχιστη δημόσια προσοχή, αν δεν υπήρχε μια σύντομη νεκρολογία.

Με «κοφτερό μυαλό και βροντερή φωνή», ο «ζωηρός» Γκάο Ζανσιάνγκ δεν έμοιαζε «καθόλου με ασθενή» πριν από την έξαρση COVID, έγραψε ο Ζου Γιονγκσίν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της 12ης Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης, του κορυφαίου συμβουλευτικού πολιτικού οργάνου του Κόμματος. «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μας άφηνε τόσο σύντομα».

Αλλά στα συλλυπητήριά του, ο Ζου ίσως αποκάλυψε λίγο περισσότερα από όσα επιθυμούσε. Ο 87χρονος, όπως σημείωσε, είχε «αντικαταστήσει πολλά όργανα στο σώμα του» καθώς «πάλευε επίμονα με την ασθένεια», σε σημείο που ο πρώην αξιωματούχος κάποτε αστειεύτηκε ότι «πολλά “εξαρτήματα” δεν είναι πια δικά του».

Το άρθρο προκάλεσε αναστάτωση στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, παρά την ταχεία διαγραφή του. Οι παρατηρητές που έδωσαν προσοχή παρήγαγαν αντίγραφα προτού πιάσουν δουλειά οι λογοκριτές, κυκλοφορώντας τα με δυσπιστία για το υποτιθέμενο εκτεταμένο ιστορικό μεταμοσχεύσεων οργάνων του Γκάο και τον αδιάφορο τρόπο με τον οποίο το είχε αναφέρει ο Ζου.

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) απολαμβάνουν μια σειρά από προνόμια, από κορυφαία ιατρική περίθαλψη μέχρι ειδικά σχολεία για τους απογόνους τους. Όμως η προφανής ευκολία με την οποία ο Γκάο είχε πρόσβαση σε πολλαπλά όργανα που ταιριάζουν, καθένα από τα οποία θα μπορούσε να κοστίσει το εισόδημα μιας ολόκληρης ζωής για έναν απλό Κινέζο πολίτη, εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα σε μια χώρα που ήδη ελέγχεται για τις καταχρήσεις του καθεστώτος στις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

«Κύριε υπουργέ Γκάο, όταν ζούσατε, αλλάξατε τόσα πολλά όργανα, από πού προήλθαν όλα αυτά; Και πόσοι ακόμη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υπάρχουν που μπορούν να αλλάξουν αβίαστα τα αποτυχημένα όργανά τους;», σχολίασε ένα άτομο στο διαδίκτυο.

«Αυτά τα “μέρη” που πήρε τόσο εύκολα, ποιος θα τα έχανε και πώς;».

Παρέλαση του Φάλουν Ντάφα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στις 16 Μαΐου 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Κρατική κακοποίηση

Η Κίνα, η οποία είχε αργήσει να μπει στον τομέα αυτό, είδε μια έκρηξη στη βιομηχανία μεταμοσχεύσεων οργάνων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, παρά τον χαμηλό αριθμό εθελοντών δοτών. Το καθεστώς ισχυρίζεται ότι από το 2015 στηρίζεται αποκλειστικά σε ένα σύστημα εθελοντικής δωρεάς οργάνων, αφού δήλωσε ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί όργανα από θανατοποινίτες.

Αλλά οι αριθμοί δεν συμφωνούν.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medical Ethics κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία από τα επίσημα κινεζικά σύνολα δεδομένων δωρεάς οργάνων συμμορφώνονται «σχεδόν με ακρίβεια με έναν μαθηματικό τύπο», ένα μοτίβο που δεν παρατηρήθηκε σε καμία από τις 50 άλλες χώρες που αναλύθηκαν – γεγονός που υποδηλώνει ότι τα στοιχεία είναι πλαστά.

Μια έρευνα του δικαστηρίου που εδρεύει στο Λονδίνο το ίδιο έτος διαπίστωσε επίσης ότι το καθεστώς είναι ένοχο για τη δολοφονία κρατουμένων συνείδησης, κυρίως ασκούμενων της διωκόμενης άσκησης καλλιέργειας Φάλουν Γκονγκ, και την πώληση των οργάνων τους για τεράστια κέρδη σε βιομηχανική κλίμακα -χωρίς κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η πρακτική αυτή έχει σταματήσει.

«Δεδομένου ότι το σύστημα μεταμοσχεύσεων της Κίνας βασίζεται στην κρατικά οργανωμένη εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων, δεν αποτελεί έκπληξη αν οι αξιωματούχοι του κόμματος έχουν πρόσβαση σε μεταμοσχεύσεις κατά παραγγελία ή σε πολλαπλές μεταμοσχεύσεις κατά παραγγελία», δήλωσε στην Epoch Times ο Δρ Τόρστεν Τρέι, ιδρυτής και διευθυντής της ομάδας ιατρικής δεοντολογίας «Γιατροί Κατά της Εξαναγκαστικής Αφαίρεσης Οργάνων» (Doctors Against Forced Organ Harvesting-DAFOH), σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Τρέι δήλωσε ότι εξίσου δεν εκπλήσσεται όταν ακούει ότι οι αξιωματούχοι του Κόμματος «λαμβάνουν πολλαπλές μεταμοσχεύσεις βασικών οργάνων όπως η καρδιά, το συκώτι, οι νεφροί, ή στο πλαίσιο του COVID ακόμη και πνεύμονες».

Εν μέσω αυξανόμενων διεθνών ανησυχιών για την σωματική κακοποίηση, ένας αυξανόμενος αριθμός εθνών, όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, το Ισραήλ, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν ψηφίσει μέτρα για τον περιορισμό του μεταμοσχευτικού τουρισμού.

Ασκητές του Φάλουν Γκονγκ κρατώντας πανό διαδηλώνουν προς την κινεζική πρεσβεία στην Οτάβα για να γιορτάσουν τη νίκη της ψήφισης του νομοσχεδίου S-223 για την καταπολέμηση της βίαιης αφαίρεσης οργάνων, στις 14 Δεκεμβρίου 2022. (Jian Ren/The Epoch Times)

 

Η βιομηχανία μεταμοσχεύσεων της Κίνας συνέχισε να αναπτύσσεται ακόμη και εν μέσω της πανδημίας. Το 2021, η χώρα πραγματοποίησε 50 τοις εκατό περισσότερες επεμβάσεις μεταμόσχευσης πνευμόνων από ό,τι το προηγούμενο έτος, ακόμη και όταν ο κόσμος σε όλο τον κόσμο έβλεπε τουλάχιστον 10 τοις εκατό πτώση, δήλωσε τον Δεκέμβριο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ο Τσεν Τζινγκιού, ο οποίος επιβλέπει τον έλεγχο ποιότητας στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα κινεζικά νοσοκομεία μπόρεσαν να διατηρήσουν τους εξαιρετικά σύντομους χρόνους αναμονής για μεταμοσχεύσεις οργάνων, κάτι που το δικαστήριο και οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι ενδεικτικό μιας τεράστιας προσφοράς οργάνων που αποτελείται από ανυπότακτους κρατούμενους συνείδησης.

«Στην καλύτερη περίπτωση, θα βρεθεί το κατάλληλο σε μια εβδομάδα ή σε 10 ημέρες- στην χειρότερη, μπορεί να χρειαστεί να περιμένει έναν ή δύο μήνες», δήλωσε ένας νοσηλευτής από ένα νοσοκομείο στην πόλη Χανγκτσόου της Κίνας στους μυστικούς ερευνητές από τον Απρίλιο του 2020, όταν ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα μπορούσαν να βρουν ένα συμβατό όργανο. Το τηλεφώνημα αναφέρθηκε από την World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (Παγκόσμια Οργάνωση για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ), μια ομάδα με έδρα τη Νέα Υόρκη που παρακολουθεί τις πρακτικές βίαιη αφαίρεσης οργάνων της Κίνας.

150 χρόνια προσδόκιμο ζωής

Η μακροζωία των ανώτερων μελών του Κόμματος αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο περιέργειας στην Κίνα. Το θέμα έχει γίνει πρωτοσέλιδο στα μέσα ενημέρωσης στο παρελθόν, αν και τα άρθρα έδιναν έμφαση στις συνήθειες του τρόπου ζωής τους.

Ωστόσο, μια μονόλεπτη διαφήμιση που χρονολογείται από το 2019 και έγινε πασίγνωστη στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat υποδηλώνει μια πιο σκοτεινή ιστορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιπ κυκλοφόρησε από το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο στρατιωτικό νοσοκομείο της Κίνας, το Chinese People’s Liberation Army General Hospital (Γενικό Νοσοκομείο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας), και καυχιόταν για ένα πρώτης τάξεως σύστημα υγείας που παρατείνει δραματικά τη διάρκεια ζωής των κορυφαίων Κινέζων ηγετών.

«Ένα πρόγραμμα 150 ετών ζωής για την καταπολέμηση του θανάτου», δήλωνε η διαφήμιση, η οποία κατέβηκε μέσα σε μια μέρα από τη λογοκρισία που υποστήριξε ότι το βίντεο ήταν ψεύτικο.

Το σχέδιο, υποστήριζε η διαφήμιση, συνδυάζει κινεζικές έννοιες ευεξίας και δυτικές ιατρικές τεχνολογίες. Επικαλούμενη στοιχεία του 2008, η διαφήμιση ανέφερε ότι το έργο είχε «σημαντικά αποτελέσματα» – οι Κινέζοι ηγέτες έζησαν κατά μέσο όρο μέχρι την ηλικία των 88 ετών, «ξεπερνώντας κατά πολύ» τους δυτικούς ομολόγους τους της ίδιας περιόδου. Το μέσο προσδόκιμο ζωής των Κινέζων το 2009 ήταν 72 έτη- μέχρι το 2022, θα έχει φτάσει τα 78,2 έτη, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Η «αποκατάσταση των λειτουργιών των οργάνων» είναι μία από τις έξι βασικές προτεραιότητες του προγράμματος.

Η Epoch Times δεν μπόρεσε να ελέγξει ανεξάρτητα τη γνησιότητα της διαφήμισης, αλλά το πρόγραμμα έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε εκθέσεις των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης. Το νοσοκομείο, που είναι γνωστό ως η ιατρική μονάδα που επισκέπτονται οι ηγέτες του Κόμματος, φιλοξενεί ένα σημαντικό κέντρο μεταμόσχευσης ήπατος και φροντίζει για τις επεμβάσεις μεταμόσχευσης ήπατος υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Αλλά η μεγαλύτερη μακροζωία έχει τα όριά της -ακόμη και με πολλαπλές μεταμοσχεύσεις, σύμφωνα με τον Τρέι. Καθώς ο ιός μαίνεται στην Κίνα, «είναι μάλλον δίκαιο να πούμε ότι δεν παρέχει καλύτερη προστασία από την πανδημία», είπε.

«Αυτό που είναι ηθικά πιο ανησυχητικό είναι ότι η κυριαρχία του ενός κόμματος δημιουργεί τον δικό της κανόνα εκμετάλλευσης (εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων) και στη συνέχεια προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτό. Είναι μια βάρβαρη πρακτική να σκοτώνει κανείς ζωντανούς κρατούμενους συνείδησης για να πάρει τα όργανά τους ώστε να αυξήσει τη δική του μακροζωία», πρόσθεσε ο υπερασπιστής.

«Καθιστά την ιατρική παράλογη και αποτελεί μια θρασύτατη περιφρόνηση της θεϊκής δημιουργίας».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε