Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρευρίσκεται σε συγκέντρωση υποστήριξης των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριζόνα, στο Prescott Valley της Αριζόνα, στις 22 Ιουλίου 2022. (Mario Tama/Getty Images)

Ο Τραμπ αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες για την έφοδο στο Μαρ-α-Λάγκο

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε το απόγευμα της Τετάρτης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έφοδο του FBI στις 8 Αυγούστου στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο.

«Στις αρχές Ιουνίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI ζήτησαν από τους νομικούς μου εκπροσώπους να βάλουν μια επιπλέον κλειδαριά στην πόρτα που οδηγεί στο μέρος όπου αποθηκεύονταν κουτιά στο Μαρ-α-Λάγκο – Συμφωνήσαμε», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social στις 10 Αυγούστου, αναφερόμενος πιθανότατα σε κουτιά που μπορεί να χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση προεδρικών αρχείων στο Μαρ-α-Λάγκο. «Τους έδειξαν τον ασφαλισμένο χώρο και τα ίδια τα κουτιά».

«Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, χωρίς ειδοποίηση ή προειδοποίηση, ένας στρατός πρακτόρων εισέβαλε στο Μαρ-α-Λάγκο, πήγε στον ίδιο χώρο αποθήκευσης και έσπασαν την κλειδαριά που είχαν ζητήσει να τοποθετηθεί. Μια αιφνιδιαστική επίθεση, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, και την ίδια ώρα η Χώρα μας πάει στον ΔΙΑΟΛΟ!». δήλωσε ο Τραμπ.

Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου την Τετάρτη, αν αληθεύουν, αποδυναμώνουν την υπόθεση ότι το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι αποκλειστικά και μόνο για να αποκτήσει τα αρχεία.

«Τίποτα δεν είχε κρυφτεί και τίποτα δεν είχε κρατηθεί μυστικό από αυτούς, γεγονός που καθιστά όλο αυτό ακόμα πιο γελοίο», δήλωσε ο δικηγόρος του Τραμπ στην Epoch Times την Τρίτη. Ο Μπομπ επιβεβαίωσε ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες έψαχναν για προεδρικά αρχεία στο Μαρ-α-Λάγκο κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διέπραξε κανένα έγκλημα», δήλωσε. «Θα πρέπει να θέσουν τα θεμέλια ότι ο Ντόναλντ Τραμπ όντως μάζεψε το δικό του γραφείο και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πράγματι ο θεματοφύλακας αυτών των αρχείων και ότι πράγματι τα μετέφερε».

Συνεργασία με τη NARA

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αρχείων και Αρχείων (NARA), οι εκπρόσωποι του Τραμπ συνεργάστηκαν για τη μεταφορά των προεδρικών αρχείων, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης 15 κιβωτίων που περιείχαν προεδρικά αρχεία, τον τελευταίο χρόνο μετά τη λήξη της προεδρίας του Τραμπ.

Ενώ ο νόμος περί προεδρικών αρχείων του 1978 ορίζει ότι μια κυβέρνηση πρέπει να μεταφέρει στον Αρχειοφύλακα των ΗΠΑ (επικεφαλής των Εθνικών Αρχείων) ορισμένα διαβαθμισμένα αρχεία που σχετίζονται με τα καθήκοντα του προέδρου μέχρι το τέλος της θητείας του, λίγοι πρώην πρόεδροι το έχουν πράξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και κανένας δεν έχει διωχθεί ποινικά ως αποτέλεσμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο και οι σύμμαχοι του Τραμπ, για τον λόγο αυτό, έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον ένα πολιτικό κίνητρο βρίσκεται πίσω από την επιδρομή, οι λεπτομέρειες της οποίας παραμένουν απόρρητες αφήνοντας τους νομικούς να μην μπορούν να σχολιάσουν την καταλληλότητα της ενέργειας.

«Το γεγονός ότι η NARA ξεχωρίζει τον χειρισμό των επίσημων αρχείων από τον Πρόεδρο Τραμπ έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον τρόπο που η NARA έχει αντιμετωπίσει πολύ σαφέστερες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από πολιτικούς και αξιωματούχους που δεν είναι Ρεπουμπλικάνοι», έγραψαν 20 Ρεπουμπλικάνοι, μεταξύ των οποίων πολλά μέλη της Επιτροπής, σε επιστολή τους στις 10 Αυγούστου προς την υπηρεσιακή αρχειονόμο των ΗΠΑ Ντέμπρα Γουόλ, την οποία δημοσίευσε πρώτα το Politico.

«Η φαινομενική οπλοποίηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά των πολιτικών αντιπάλων του Προέδρου Μπάιντεν δεν μπορεί να μείνει ανεξέλεγκτη και αν η NARA εργάζεται για την προώθηση αυτών των προσπαθειών, θα είναι μόνο η τελευταία υπηρεσία που θα χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια του αμερικανικού λαού υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν», έγραψαν οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες.

Την Τρίτη, ο δικαστής που φέρεται να ενέκρινε το ένταλμα έρευνας διέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέσει απάντηση σε αίτηση που ζητούσε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επισφραγίσει το ένταλμα το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Του Gary Bai

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε