Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Ο Τζο Ρόγκαν κατά τη διάρκεια του UFC 274 στο Footprint Center στο Φοίνιξ της Αριζόνα, στις 7 Μαΐου 2022. (Christian Petersen/Getty Images)

Ο Τζο Ρόγκαν προειδοποιεί για τα ζητήματα απορρήτου του TikTok: «Καταλήγει με την Κίνα να έχει όλα τα δεδομένα σας»

Ο Τζο Ρόγκαν προειδοποίησε τους χρήστες του TikTok για τα προβλήματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας που δημιουργεί η κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι τελικά τα δεδομένα τους καταλήγουν στα χέρια της Κίνας.

Ο Ρόγκαν δήλωσε στο τελευταίο επεισόδιο του podcast του, «The Joe Rogan Experience», ότι είχε πέσει «στην απύθμενη τρύπα του TikTok» διαβάζοντας τους μακροσκελείς όρους χρήσης της εταιρείας και πρόσθεσε: «Αυτό είναι τελείως τρελό».

Η TikTok ανήκει στην ByteDance με έδρα το Πεκίνο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

«Ακούστε αυτό, αυτό είναι από την πολιτική απορρήτου του TikTok», είπε ο Ρόγκαν. «Λέει: “Συλλέγουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για την πρόσβαση στην πλατφόρμα, όπως η διεύθυνση IP, η περιοχή χρήστη. Αυτό είναι πραγματικά τρελό”».

«Αντιπρόσωπο-χρήστη, φορέα κινητής τηλεφωνίας, ρυθμίσεις ζώνης ώρας, αναγνωριστικά για διαφημιστικούς σκοπούς, μοντέλο της συσκευής σας, το σύστημα της συσκευής, τύπος δικτύου, αναγνωριστικά συσκευής, ανάλυση οθόνης και λειτουργικό σύστημα, ονόματα και τύποι εφαρμογών και αρχείων», συνέχισε.

«Έτσι, όλες οι εφαρμογές σας και όλα τα ονόματα των αρχείων σας, όλα τα πράγματα που έχετε αρχειοθετήσει στο τηλέφωνό σας, έχουν πρόσβαση σε αυτά», είπε. «Ονόματα και τύποι αρχείων, μοτίβα ή ρυθμοί πληκτρολόγησης».

«Γνωρίζουν τα πάντα»

«Έτσι, παρακολουθούν τις πληκτρολογήσεις σας, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζουν κάθε [βρισιά] πράγμα που πληκτρολογείτε», πρόσθεσε ο Ρόγκαν.

Στη συνέχεια, ο οικοδεσπότης απαρίθμησε μια λίστα με περισσότερες πληροφορίες χρήστη που συλλέγονται από την εφαρμογή σύντομου βίντεο, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης της μπαταρίας, των ρυθμίσεων ήχου και των συνδεδεμένων συσκευών ήχου.

Όπως αναφέρεται στην πολιτική απορρήτου του TikTok, όταν οι χρήστες συνδέονται από πολλαπλές συσκευές, η υπηρεσία φιλοξενίας βίντεο χρησιμοποιεί πληροφορίες που περιλαμβάνουν το αναγνωριστικό συσκευής και το αναγνωριστικό χρήστη για την αναγνώριση της δραστηριότητας του χρήστη σε όλες τις συσκευές, ώστε «να σας προσφέρει μια απρόσκοπτη εμπειρία σύνδεσης και για λόγους ασφαλείας».

«Ενδέχεται επίσης να σας συσχετίσουμε με πληροφορίες που συλλέγονται από συσκευές διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στην πλατφόρμα», συνέχισε ο Ρογκάν. «Που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλοι υπολογιστές που δεν χρησιμοποιείτε καν για να συνδεθείτε στο TikTok. Μπορούν να απορροφήσουν τα δεδομένα από αυτό. Σε αυτό συμφωνείτε όταν κατεβάζετε και αρχίζετε να χρησιμοποιείτε το TikTok», είπε.

Όταν ρωτήθηκε από τον καλεσμένο του, τον podcaster και κωμικό Θίο Βον, αν πιστεύει ότι το TikTok δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να αποκτήσει τέτοιες πληροφορίες για τους χρήστες, ο Ρόγκαν απάντησε: «100%», προσθέτοντας ότι «καταλήγει στο ότι η Κίνα έχει όλα τα δεδομένα σας».

Τα σχόλια του Ρόγκαν έρχονται μετά από μια νέα έρευνα που αποκάλυψε ότι σχεδόν το 60% των Αμερικανών πιστεύει ότι το TikTok πρέπει να αφαιρεθεί από τα καταστήματα εφαρμογών μετά τις αποκαλύψεις ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών έχουν επανειλημμένα πρόσβαση στην Κίνα, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.

Η έρευνα διεξήχθη από τη Convention of States Action και την Trafalgar Group, από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου μεταξύ περισσότερων από 1.000 πιθανών ψηφοφόρων των εκλογών του 2022 και έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 2,9 ποσοστιαίων μονάδων.

Κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια

Αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί το TikTok, ιδίως υπό το πρίσμα των νόμων περί εθνικής ασφάλειας στην Κίνα που σημαίνουν ότι οι τοπικές εταιρείες πρέπει να συνεργάζονται με τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών όταν τους ζητείται κάτι τέτοιο.

Η TikTok έχει επανειλημμένα αρνηθεί τέτοιους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι αποθηκεύει δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ σε διακομιστές εκτός Κίνας και δεν παρέχει και δεν πρόκειται να παράσχει στο ΚΚΚ πρόσβαση σε πληροφορίες χρηστών.

Ωστόσο, η εταιρεία φάνηκε να υπαναχωρεί σε αυτή τη δήλωση μετά τη διαρροή ηχογραφήσεων εσωτερικών συναντήσεων της εταιρείας που περιήλθαν στην κατοχή του BuzzFeed News και οι οποίες φέρεται να δείχνουν ότι η ByteDance είχε επανειλημμένα πρόσβαση σε μη δημόσια δεδομένα Αμερικανών χρηστών μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022.

«Οι υπάλληλοι εκτός των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων με έδρα την Κίνα, μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της TikTok στις ΗΠΑ με την επιφύλαξη μιας σειράς ισχυρών ελέγχων κυβερνοασφάλειας και πρωτοκόλλων έγκρισης εξουσιοδοτήσεων που εποπτεύονται από την ομάδα ασφαλείας μας με έδρα τις ΗΠΑ», αναφέρεται στην επιστολή.

Εκπρόσωπος της TikTok δήλωσε σε δήλωσή του στο Buzzfeed ότι η πλατφόρμα είναι «μεταξύ των πιο ελεγχόμενων πλατφορμών από άποψη ασφάλειας» και ότι «στοχεύει να εξαλείψει κάθε αμφιβολία σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών των ΗΠΑ».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η TikTok συνεχίζει να «προσλαμβάνει εμπειρογνώμονες στον τομέα τους, εργάζεται συνεχώς για την επικύρωση των προτύπων ασφαλείας μας και φέρνει αξιόπιστα, ανεξάρτητα τρίτα μέρη για να ελέγξουν τις άμυνές μας».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε