Κυριακή, 06 Απρ, 2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα που επιβάλλει δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης ανακοίνωσης της εμπορικής πολιτικής «Make America Wealthy Again» στον Rose Garden στον Λευκό Οίκο στις 2 Απριλίου 2025. Andrew Harnik/Getty Images

Οι δασμοί του Τραμπ στην Κίνα στοχεύουν στην αντιμετώπιση δεκαετιών εμπορικής ανισορροπίας, απειλών εθνικής ασφάλειας

Παρά την ένταξή της στον ΠΟΕ το 2001, η Κίνα δεν εξελίχθηκε στην πλήρως ανεπτυγμένη οικονομία αγοράς που ήλπιζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ως μέρος μιας μεγάλης αλλαγής στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, το οποίο, όπως είπε, θα αναζωογονήσει την εγχώρια παραγωγή και θα διορθώσει το άνισο εμπόριο δεκαετιών μεταξύ των δύο οικονομιών.

Στην εκδήλωση «Make America Wealthy Again» στις 2 Απριλίου στον Κήπο των Τριαντάφυλλων του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ αποκάλυψε το περίγραμμα των παγκόσμιων δασμολογικών του σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας εισφοράς 34% για το Πεκίνο. Ο πρόεδρος σημείωσε τη χειραγώγηση του νομίσματος της Κίνας και άλλους μη νομισματικούς εμπορικούς φραγμούς.

Αυτή η απόφαση αύξησε τους συνολικούς νέους δασμούς στην Κίνα στο 54%, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών 20% που επιβλήθηκαν προηγουμένως για να πιέσει το Πεκίνο να μειώσει τη ροή φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η κίνηση θα επηρεάσει το ετήσιο εμπόριο περίπου 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα φέρει τους δασμούς σε όλα σχεδόν τα κινεζικά προϊόντα κοντά στο ποσοστό 60% που είχε υποσχεθεί προηγουμένως ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.

Ο Τραμπ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δύναμη σε άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, λόγω της κατάστασής τους ως η μεγαλύτερη και πλουσιότερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο.

«Τα ξένα κράτη θα κληθούν επιτέλους να πληρώσουν για το προνόμιο πρόσβασης στην αγορά μας, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον Rose Garden.

Η Κίνα ανταπέδωσε γρήγορα, ανακοινώνοντας ότι, από τις 10 Απριλίου, θα επιβάλει δασμούς 34% στις εισαγωγές όλων των προϊόντων των ΗΠΑ. Αυτή η κίνηση ήταν μέρος μιας ευρύτερης σειράς αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ελέγχων των εξαγωγών σε διάφορα στοιχεία σπάνιων γαιών και της προσθήκης αμερικανικών εταιρειών στον «κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων» της κυβέρνησης.

Το Πεκίνο υπέβαλε επίσης καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μετά από μια απειλή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σε απάντηση, ο Τραμπ είπε ότι το κινεζικό καθεστώς «το έπαιξε λάθος».

«Πανικοβλήθηκαν – το μόνο πράγμα που δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν», είπε ο πρόεδρος σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο των νέων δασμών και παραμένουν αισιόδοξοι ότι η προσέγγιση του Τραμπ θα αντιμετωπίσει τελικά ζητήματα με την Κίνα και θα ενθαρρύνει άλλους εμπορικούς εταίρους να μειώσουν τους εμπορικούς φραγμούς τους.

Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (Ρ-Τέξας) είπε στην Epoch Times ότι είχε προτρέψει τον πρόεδρο να επικεντρωθεί στην Κίνα και στην αμοιβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Νομίζω ότι κάθε προσπάθεια που μπορούμε να κάνουμε για να αποσυνδέσουμε την οικονομία μας από την Κίνα είναι επωφελής, τόσο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ όσο και για την οικονομική μας ασφάλεια», είπε.

Με την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε άλλες χώρες, ο Κρουζ ελπίζει ότι οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ «θα μειώσουν δραματικά τους δασμούς που επιβάλλουν στα αμερικανικά προϊόντα». Ενώ μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καθοριστεί πώς αντιδρούν άλλες χώρες, οποιαδήποτε πιθανή μείωση των δασμολογικών συντελεστών «θα ήταν ένα υπέροχο αποτέλεσμα».

«Εάν το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι δασμοί παγκοσμίως, αυτό θα ήταν ένα απαίσιο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Cosco Shipping, της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας της Κίνας, φορτωμένο με εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς, Καλιφόρνια, στις 3 Απριλίου 2025. Tama/Getty Images

 

Ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλλυ (Δ-Αριζ.) είπε ότι οι δασμοί στην Κίνα θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένοι. Είπε ότι η επιβολή δασμών 54% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα δεν είναι λογική προσέγγιση.

«Νομίζω ότι οι στοχευμένοι δασμοί σε συγκεκριμένες βιομηχανίες για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων έχουν νόημα», είπε στην Epoch Times.

Πρόσθεσε ότι η δασμολογική πολιτική του Τραμπ είναι «μια επίθεση στους Αμερικανούς φορολογούμενους και καταναλωτές και αμερικανικές οικογένειες, όπως δεν έχουμε δει από τη δεκαετία του 1930».

Πρακτικές που στρεβλώνουν το εμπόριο

Παρά την ένταξή της στον ΠΟΕ το 2001, η Κίνα δεν εξελίχθηκε στην πλήρως ανεπτυγμένη οικονομία αγοράς που ανέμεναν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει επιταχυνθεί δραματικά από τότε που η χώρα εντάχθηκε στον ΠΟΕ. Ωστόσο, οι πρακτικές στρεβλώσεων του εμπορίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, οι μαζικές κρατικές επιδοτήσεις, η χειραγώγηση νομισμάτων, η καταστολή των μισθών και οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών κατασκευαστών στις ΗΠΑ και στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Υπάρχει μια δικομματική άποψη στην Ουάσιγκτον για την ανάγκη αντιμετώπισης των πρακτικών της Κίνας στην αγορά.

Πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, υπερασπίστηκε τους δασμούς κατά της Κίνας.

«Οι προηγούμενες προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας κινεζικής πολιτικής για την αλλαγή της Κίνας δεν έχουν πετύχει», δήλωσε ο Σάλιβαν στις 24 Οκτωβρίου.

Ως αποτέλεσμα, είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υιοθετήσουν ένα νέο σύνολο στρατηγικών με βάση την τρέχουσα γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως απάντηση σε διάφορες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέλεξε να διατηρήσει αυτούς τους δασμούς και ανακοίνωσε πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα όπως ηλεκτρικά οχήματα (EV), ηλιακούς συλλέκτες, ιατρικό εξοπλισμό, μπαταρίες ιόντων λιθίου, χάλυβα και αλουμίνιο.

Και οι δύο διοικήσεις έχουν χρησιμοποιήσει τους δασμούς για να ισοπεδώσουν τους όρους ανταγωνισμού για τους εγχώριους κατασκευαστές και τους Αμερικανούς εργαζομένους.

Ο Νικ Ιακοβέλλα, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνασπισμού για μια Ευημερούσα Αμερική, μια οργάνωση που εκπροσωπεί εγχώριους παραγωγούς και εργαζόμενους, είπε ότι οι νέοι δασμοί του Τραμπ θα αντιμετωπίσουν τις δεκαετίες αποβιομηχάνισης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι απίστευτα σημαντικό αυτοί οι δασμοί να παραμείνουν πραγματικά σε ισχύ», είπε στην Epoch Times.

Για δεκαετίες, υπήρξε μια αποσύνδεση μεταξύ της Wall Street και της Main Street, είπε ο Ιακοβέλλα, σχολιάζοντας την πρόσφατη αντίδραση της αγοράς στους παγκόσμιους δασμούς.

«Όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετέφεραν τις δουλειές τους στο Μεξικό, οι τιμές των μετοχών τους ανέβηκαν, αλλά οι τιμές των αυτοκινήτων δεν μειώθηκαν για τους Αμερικανούς καταναλωτές», είπε.

Επενδυτές εργάζονται στο ισόγειο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατά τις πρωινές συναλλαγές στις 3 Απριλίου 2025 στην πόλη της Νέας Υόρκης. (Michael M. Santiago/Getty Images)

Όσον αφορά τις αντίποινες ενέργειες του Πεκίνου, ο Άνταμ Σάβιτ, διευθυντής πολιτικής για την Κίνα στο America First Policy Institute, δήλωσε ότι η Κίνα έχει λιγότερη δύναμη.

«Οι ΗΠΑ έχουν πολύ λιγότερες εξαγωγές στην Κίνα από τις εξαγωγές της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα από την φύση τους, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση», είπε στην Epoch Times.

Δήλωσε ότι η επιβολή δασμών 54% στα κινεζικά προϊόντα είναι η κατάλληλη απάντηση σε έναν αντίπαλο και θα βοηθήσει στη στρατηγική αποσύνδεση από την Κίνα.

Απαλλαγή De Minimis

Η ελάχιστη εμπορική εξαίρεση — φθηνές εισαγωγές που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες αφορολόγητα — θα λήξει τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα με τους σαρωτικούς δασμούς, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που κλείνει το εμπορικό παραθυράκι για αγαθά χαμηλής αξίας από την Κίνα, από τις 2 Μαΐου.

Ο Λευκός Οίκος το χαρακτήρισε αυτό «ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης έκτακτης ανάγκης για την υγεία που προκαλείται από την παράνομη ροή συνθετικών οπιοειδών στις ΗΠΑ». Η Κίνα είναι ο κύριος εξαγωγέας πρόδρομης ουσίας για τη φαιντανύλη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης των οπιοειδών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος αρχικά είχε τερματίσει την εξαίρεση τον Φεβρουάριο, αλλά γρήγορα άλλαξε αφού το εκτελεστικό διάταγμα έβαλε πολύ φόρτο εργασίας τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) και ανάγκασε την Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ να αναστείλει την επεξεργασία δεμάτων από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου, η CBP επεξεργάζεται καθημερινά περισσότερες από τέσσερις εκατομμύρια αποστολές de minimis στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Στις 4 Απριλίου, ο Τραμπ παρέτεινε την προθεσμία για την αποεπένδυση της TikTok από τη μητρική της εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο κατά 75 ημέρες.

Ο πρόεδρος έκανε την ανακοίνωση σε μια ανάρτηση στο Truth Social, λίγο πριν από την αρχική προθεσμία της 5ης Απριλίου.

«Η Διοίκησή μου εργάζεται πολύ σκληρά για μια Συμφωνία για να ΣΩΣΕΙ ΤΟ TIKTOK, και έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο», έγραψε ο Τραμπ. «Η Συμφωνία απαιτεί περισσότερη δουλειά για να διασφαλιστεί ότι θα υπογραφούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις, γι’ αυτό υπογράφω ένα Εκτελεστικό Διάταγμα για να διατηρήσω το TikTok σε λειτουργία για επιπλέον 75 ημέρες».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με «καλή πίστη» με την Κίνα. Προηγουμένως, πρότεινε ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί για να πιέσουν την Κίνα να εγκρίνει την πώληση των επιχειρήσεων του TikTok στις ΗΠΑ από την ByteDance, η οποία αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι έχει δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Έχετε μια κατάσταση με το TikTok όπου η Κίνα πιθανότατα θα πει: ‘Θα εγκρίνουμε μια συμφωνία, αλλά θα κάνετε κάτι για τους δασμούς;’» είπε ο Τραμπ στις 3 Απριλίου. «Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε δασμούς για να πάρουμε κάτι σε αντάλλαγμα».

Το λογότυπο της εφαρμογής TikTok φαίνεται σε αυτήν την εικόνα που τραβήχτηκε στις 22 Αυγ. 2022. (Dado Ruvic/Illustration/Reuters)

 

Παραχωρήσεις

Ενώ η Κίνα επέλεξε να κάνει αντίποινα, ορισμένοι εμπορικοί εταίροι έχουν ήδη αρχίσει να σηματοδοτούν παραχωρήσεις.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε στο Truth Social στις 4 Απριλίου ότι είχε μια «πολύ παραγωγική κλήση» με τον Το Λαμ, τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία έχει ωφεληθεί πολύ από τις προσαρμογές της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα την εφαρμογή ενός αμοιβαίου δασμολογικού συντελεστή 46% στο Βιετνάμ. Πέρυσι, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με το Βιετνάμ ήταν πάνω από 113 δισεκατομμύρια δολάρια, το τρίτο μεγαλύτερο πίσω από την Κίνα (270,4 δισεκατομμύρια δολάρια) και το Μεξικό (157,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Το Βιετνάμ θέλει να μειώσει τους δασμούς του στο μηδέν εάν είναι σε θέση να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ», είπε ο Τραμπ. «Τον ευχαρίστησα εκ μέρους της χώρας μας και είπα ότι ανυπομονώ για μια συνάντηση στο εγγύς μέλλον».

Ενώ Βιετναμέζοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν χαμηλότερους δασμούς και από τις δύο πλευρές, η ολοκληρωμένη έκθεση του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ εντόπισε διάφορα μη νομισματικά εμπορικά εμπόδια.

Η Έκθεση Εθνικής Εκτίμησης Εμπορίου για το 2025, προοίμιο της ανακοίνωσης «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ, απαριθμούσε τις διάφορες απαγορεύσεις και περιορισμούς εισαγωγών της χώρας, τις εκτεταμένες απαιτήσεις εγγραφής προϊόντων για εισαγόμενα φαρμακευτικά προϊόντα και διάφορα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο.

των Emel Akan και Andrew Moran
Οι Terri Wu, Jacob Burg και Nathan Worcester συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε