Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Φορτηγό που μεταφέρει τμήματα των αμυντικών συστημάτων S-400 αφήνει ένα ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μουρτέντ έξω από την Άγκυρα, Τουρκία, 27 Αυγούστου 2019. (ΑΡ, Αρχείο.)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία λόγω αγοράς ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία υπό τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Η εφαρμογή του αμερικανικού νόμου του 2017 κρίθηκε αναγκαία λόγω της αγοράς και δοκιμής ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, πράξη που ενισχύει την ρωσική αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 14 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στα υψηλόβαθμα επίπεδα της Τουρκίας και σε διάφορες περιπτώσεις, πως η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και στη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία».

Παρά τις προειδοποιήσεις, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και την δοκιμή των S-400 με αποτέλεσμα την «αναστολή και την ενδεχόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από την παγκόσμια συνεργασία των μαχητικών αεροσκαφών F-35», σύμφωνα με τον Πομπέο.

Λίγο πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, περιμένουμε στήριξη στη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν λογαριασμούς στην περιοχή μας και όχι κυρώσεις».

Οι κυρώσεις επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομία της Τουρκίας μετά τους περιορισμούς κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί λόγω του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), και τον διψήφιο αριθμό πληθωρισμού στη χώρα.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Ζητημάτων Μάθιου Πάλμερ είπε σε συνέντευξη Τύπου πως η Τουρκία υπέγραψε συμβόλαιο ύψους $2,5 δισεκατομμυρίων με τον Ρώσο προμηθευτή των S-400, παρέλαβε το σύστημα, και δουλεύει προς την εφαρμογή του.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση αδειών εξαγωγών, χορήγησης δανείων και πιστώσεων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων Τούρκων αξιωματούχων.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα κέρδη από πωλήσεις οπλικών συστημάτων σε άλλες χώρες, «για να πληρώσει για τα όπλα με τα οποία αντιτίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, και με τα οποία μπορεί να υποστηρίζει κακόβουλες ενέργειες σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και Γεωργίας, για παράδειγμα στο εγκληματικό κράτος-πελάτη της Ρωσίας, Συρία, και αλλού», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Διεθνούς Ασφαλείας, δρ. Κρίστοφερ Φορντ, σε συνέντευξη Τύπου.

Προσωπικό της ελληνικής Epoch Times συνέβαλε στο άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε