Κυριακή, 02 Οκτ, 2022
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μιλά στον Τύπο πριν από τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον στις 24 Νοεμβρίου 2020. (Saul Loeb / POOL / AFP μέσω Getty Images)

Οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε Κινέζο αξιωματούχο για την συμμετοχή του στην δίωξη της πνευματικής εξάσκησης του Φάλουν Γκονγκ

Γράφουν οι Cathy He και Eva Fu

Η κυβέρνηση Τραμπ στις 10 Δεκεμβρίου επέβαλε κυρώσεις σε έναν Κινέζο αξιωματούχο για τη συμμετοχή του σε «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» εναντίον ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ – μια πνευματική εξάσκηση που από το 1999 διώκεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαγορεύσουν την είσοδο στην χώρα στον Χουάνγκ Γιουανσιόνγκ, αρχηγό της αστυνομίας στο αστυνομικό τμήμα της Γουκούν στην πόλη Σιάμεν, νότια της επαρχίας Φουτζιάν. Ο περιορισμός ισχύει και για τη γυναίκα του Χουάνγκ.

«Ο Χουάνγκ συνδέεται με ιδιαίτερα σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ, δηλαδή τη συμμετοχή του στην κράτηση και ανάκριση ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ για την άσκηση των πεποιθήσεών τους», δήλωσε ο Πομπέο.

Η κύρωση, που έγινε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμωρούν έναν αξιωματούχο του ΚΚΚ για το ρόλο του στη δίωξη των υποστηρικτών του Φάλουν Γκονγκ.

Ο Χουάνγκ ήταν μεταξύ 17 ξένων αξιωματούχων, των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών στις 10 Δεκεμβρίου υπό την Ενότητα 7031(c) του νόμου 2020 του υπουργείου Εξωτερικών, Εξωτερικών Επιχειρήσεων και των Σχετικών Προγραμμάτων Οικειοποιήσεων για σημαντικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τη δήλωση, τέτοιες ενέργειες γίνονται όταν ο υπουργός έχει «αξιόπιστες πληροφορίες ότι αξιωματούχοι ξένων κυβερνήσεων έχουν εμπλακεί σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σημαντική διαφθορά».

Το Φάλουν Γκονγκ (γνωστό επίσης και ως Φάλουν Ντάφα) είναι μια πνευματική εξάσκηση που διώκεται βάναυσα από το κινεζικό καθεστώς για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Η πρακτική, που αποτελείται από διαλογιστικές ασκήσεις και ένα σύνολο διδασκαλιών που επικεντρώνονται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας, μεγάλωσε σε δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990, έχοντας 70 έως 100 εκατομμύρια οπαδούς στην Κίνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις εκείνης της εποχής. Απειλούμενο από τη δημοτικότητά του, το ΚΚΚ ξεκίνησε μια συστηματική εκστρατεία εξάλειψης της πρακτικής, χρησιμοποιώντας ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό.

ΛΕΖΑΝΤΑ / Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συμμετέχουν σε παρέλαση για την επέτειο της δίωξης του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, στην Ουάσινγκτον στις 18 Ιουλίου 2019. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

 

Έκτοτε, εκατομμύρια έχουν φυλακιστεί, σταλεί σε στρατόπεδα εργασίας και άλλες εγκαταστάσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες να βασανίζονται ενώ είναι φυλακισμένοι, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης του Φάλουν Ντάφα. Υπάρχουν περισσότεροι από 4.000 τεκμηριωμένοι θάνατοι που έχουν προκύψει από τη δίωξη, αν και οι ειδικοί λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος λόγω της υπερβολικής δυσκολίας στην επαλήθευση πληροφοριών από την κομμουνιστική Κίνα. Επιπλέον, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι το Πεκίνο έχει σκοτώσει φυλακισμένους ασκούμενους για να πουλήσει τα όργανα τους στην αγορά μεταμοσχεύσεων.

Ο Πομπέο δήλωσε «Ο κόσμος δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής καθώς η κυβέρνηση της ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] διαπράττει τρομερές και συστηματικές βιαιοπραγίες εναντίον ανθρώπων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του διεθνώς αναγνωρισμένου δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας ή των πνευματικών πεποιθήσεων».

Ο Λέβι Μπράουντ, διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης του Φάλουν Ντάφα, επικρότησε την κίνηση της κυβέρνησης, η οποία είπε ότι «καθιστά υπεύθυνους τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην συστηματική κράτηση, βασανισμό και δολοφονία ανθρώπων που ασκούν το Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα».

«Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Κίνα ασκούν το Φάλουν Γκονγκ και πολλοί υφίστανται συνεχείς κακοποιήσεις στα χέρια Κινέζων αξιωματούχων», είπε ο Μπράουντ σε δήλωσή του στην Epoch Times. «Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας πάνω στην τεκμηρίωση αυτών των κακοποιήσεων, ώστε περισσότεροι αξιωματούχοι να λογοδοτήσουν».

Συνεχιζόμενη δίωξη

Αρχεία από το Minghui.org, ένα κέντρο ενημέρωσης και πληροφοριών σχετικά με τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, δείχνουν ότι, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, περισσότεροι από 5.300 ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ τέθηκαν υπό κράτηση ή παρενοχλήθηκαν.

Οι Αρχές στην επαρχία Φουτζιάν έχουν διώξει σε μεγάλο βαθμό τους ασκούμενους. Για παράδειγμα, ο Γε Γκουόχουα, δάσκαλος γυμνασίου της περιοχής, φυλακίστηκε τρεις φορές για περισσότερα από πέντε χρόνια κατά την περίοδο 2002 έως 2013, σύμφωνα με το Minghui.org. Τον Ιανουάριο του 2018, ενώ έκανε ασκήσεις του Φάλουν Γκονγκ με πέντε συνασκούμενους στο σπίτι ενός φίλου, η αστυνομία εισέβαλε και τους συνέλαβε, βασανίζοντας και ανακρίνοντάς τους μέχρι τις 1 π.μ. Αργότερα αξιωματικοί εισέβαλαν στο σπίτι του Γε και τον συνέλαβαν. Ξαφνικά, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η αστυνομία είπε στην οικογένεια του Γε να πληρώσει για την αποφυλάκισή του, ισχυριζόμενοι ότι ήταν βαριά άρρωστος και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με το Minghui.org, όταν η οικογένεια του είδε τον Γε, ήταν αναίσθητος και πρησμένος σε όλο του το σώμα. Ο γιατρός, αρνούμενος να διευκρινίσει το τι ακριβώς είχε, τους είπε ότι η καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά του είχαν «χαλάσει» Πέθανε τρεις μέρες αργότερα.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει πάρει μια ολοένα και πιο σκληρή στάση ως απάντηση στις παραβιάσεις δικαιωμάτων του ΚΚΚ. Στο παρελθόν είχε επιβάλει κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους και είχε καταχωρήσει σε μαύρη λίστα Κινέζικες εταιρίες για το ρόλο τους στην δίωξη των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ. Επιβάλονται κυρώσεις, σε ολοένα και περισσότερους, αξιωματούχους από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για τον ρόλο τους στην καταπάτηση των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Πομπέο είπε ότι αυτές οι ενέργειες «τονίζουν… την προώθηση της ανάληψης ευθυνών για όσους παραβιάζουν σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και εκφράζουν «την πατροπαράδοτη αμερικανική φιλοδοξία για όλους τους ανθρώπους να είναι ελεύθεροι».

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε