Τετάρτη, 08 Μαΐ, 2024
Το κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, 22 Ιουλίου 2019. (Photo by Alastair Pike / AFP) (Photo by ALASTAIR PIKE/AFP via Getty Images)

Οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε Κινέζο αξιωματούχο για την δίωξη του Φάλουν Γκονγκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε Κινέζο αξιωματούχο για το ρόλο του στη δίωξη της πνευματικής ομάδας Φάλουν Γκονγκ, την οποία το κομμουνιστικό κόμμα που κυβερνά την Κίνα έχει στοχοποιήσει σε μια αδυσώπητη εκστρατεία εξάλειψης για περισσότερα από 23 χρόνια.

Ο Tang Yong, πρώην αναπληρωτής διευθυντής των φυλακών της περιοχής Τσονγκίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα, χαρακτηρίζεται πλέον ως σοβαρός παραβάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαγορεύοντας στον ίδιο και στην άμεση οικογένειά του την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Tang ήταν υπεύθυνος για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή αυθαίρετη κράτηση των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, οι οποίες ισοδυναμούν επίσης με ιδιαίτερα σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας της πίστης».

Υπάρχουν ελάχιστες άλλες διαθέσιμες πληροφορίες για τον Tang από το δελτίο κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, παραμονή της Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσιάζοντας έναν μακρύ κατάλογο ατόμων που εμπλέκονται σε διαφθορά ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Όλοι οι άνθρωποι έχουν αυτά τα δικαιώματα και θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να τα ασκούν, χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν, ποιον αγαπούν ή πού ζουν. Όλοι σημαίνει όλοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε δήλωσή του στις 9 Δεκεμβρίου.

Η δημοτικότητα του Φάλουν Γκονγκ ήταν τέτοια που 70 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι άρχισαν να ασκούν την πρακτική αυτή στην Κίνα μέσα σε μια δεκαετία. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Η πνευματική πρακτική Φάλουν Γκονγκ περιλαμβάνει ασκήσεις διαλογισμού μαζί με τις αξίες της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Από το 1999, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) έχει προσπαθήσει να εξαλείψει το Φάλουν Γκονγκ σε μια πανεθνική εκστρατεία που περιλαμβάνει αυθαίρετες συλλήψεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, αφαιρέσεις οργάνων και άλλες βίαιες τακτικές. Εκατομμύρια ανθρώπων έχουν σταλθεί στον τεράστιο αριθμό φυλακών του ΚΚΚ σε όλη την Κίνα.

«Χαιρετίζουμε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στον αξιωματούχο του ΚΚΚ που εμπλέκεται στη δίωξη των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα και ενθαρρύνουμε άλλους στη διεθνή κοινότητα να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα», δήλωσε ο Erping Zhang, εκπρόσωπος του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα, μετά την ενέργεια των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Wang Zhiyuan του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ (WOIPFG) προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνει περισσότερα. Είπε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ δεν ήταν καθόλου αρκετές, δεδομένης της κλίμακας και της βαρβαρότητας των κακοποιήσεων που αντιμετωπίζουν οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, ενώ σημείωσε ότι οι κυρώσεις που σχετίζονται με τους Ουιγούρους είναι πολύ περισσότερες για τα εγκλήματα του ΚΚΚ στη Σιντζιάνγκ, ενώ τα εγκλήματα που στοχεύουν το Φάλουν Γκονγκ είναι ευρέως διαδεδομένα σε ολόκληρη την Κίνα.

Ιστορίες βασανιστηρίων

Στο Τσονγκίνγκ, μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές πόλεις με πληθυσμό άνω των 32 εκατομμυρίων, οι αρχές έχουν καταδικάσει μερικές εκατοντάδες οπαδούς του Φάλουν Γκονγκ για την πίστη τους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συνέλεξε το Minghui, ένας υπερπόντιος ιστότοπος που είναι αφιερωμένος στην καταγραφή των καταγγελιών για τις διώξεις κατά του Φάλουν Γκονγκ. Μεταξύ αυτών ήταν μια σειρά από καταγραφές βασανιστηρίων και θανάτων στα χέρια του ΚΚΚ που δίνονται με γραφικές λεπτομέρειες.

Η Zhang Luyuan, επίκουρη καθηγήτρια στο Chongqing Social Work Professional College, έχασε τον σύζυγο και συνάδελφό της το 2004 εν μέσω συχνών επιδρομών και παρενοχλήσεων της αστυνομίας. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ενός έτους βασανιστηρίων στη φυλακή, η ίδια έχασε 29 δόντια, ενώ τα πόδια της παραμορφώθηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί σχεδόν καθόλου να περπατήσει ή να φάει.

Η Zhang, η οποία πέθανε τον Νοέμβριο του 2018 σε ηλικία 76 ετών, ανέφερε κάποτε σε δήλωσή της στο Minghui ότι συνελήφθη στο δρόμο επειδή «έμοιαζε με ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ».

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ παρελαύνουν ζητώντας τον τερματισμό των διώξεων στην Κίνα, ενώ στο βάθος διακρίνεται το κτίριο της αμερικανικής πρωτεύουσας, στην Ουάσιγκτον, στις 17 Ιουλίου 2014. (Larry Dye/The Epoch Times)

 

Η Liu Fanxin, συνταξιούχος ανώτερο στέλεχος σε κρατικό εργοστάσιο κατασκευής οπτικών οργάνων, πέρασε για περισσότερες από 30 συνεχόμενες ώρες  με χειροπέδες αφότου αποφάσισε να αποκαλύψει σε υπερπόντια μέσα ενημέρωσης τη σεξουαλική κακοποίηση μιας φυλακισμένης ασκούμενης του Φάλουν Γκονγκ το 2003. Τα δύο χέρια της Liu σχεδόν παρέλυσαν ως αποτέλεσμα των χειροπέδων.

Παρόλα αυτά, στη συνέχεια στάλθηκε στη γυναικεία φυλακή Chongqing για εννέα χρόνια, όπου έπρεπε να κάθεται ακίνητη σε ένα χαμηλό σκαμνί για έως και 17 ώρες κάθε μέρα, – μια διαδικασία που προκάλεσε αφόρητο πόνο στον ήδη τραυματισμένο ώμο, το χέρι και τη μέση της. Στις φύλακες της επιβλήθηκε καταναγκαστική εργασία όπως και σε άλλους φυλακισμένους οπαδούς, μαζεύοντας γυάλινες χάντρες για καλύμματα καθισμάτων αυτοκινήτων και καθαρίζοντας.

Για να μετακινήσει μια σκούπα, η Liu έπρεπε να τη σταθεροποιεί και με τα δύο χέρια και να αγκυρώνει τους αγκώνες της στη μέση της, ώστε να σέρνει τη σκούπα μπροστά και πίσω με το σώμα της. Ο πόνος από αυτή τη σωματική δραστηριότητα, όπως έγραψε αργότερα, ήταν τόσο βασανιστικός που μερικές φορές δεν κοιμόταν όλη τη νύχτα.

«Ακόμα κι αν πεθάνεις εδώ στη φυλακή, τι έγινε; Θα το τακτοποιήσουμε αυτό με 80 γιουαν (11,5 δολάρια)», είπε μια γυναίκα φρουρός, αφού προσπάθησε επανειλημμένα να κάνει τη Liu να υπογράψει χαρτιά που απαρνούνταν την πίστη της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τα χρήματα, πίστευε η Liu, πως ήταν το κόστος της αποτέφρωσης.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο ρόλος του Tang στις προσπάθειες δίωξης στην περιοχή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ, μια ομάδα υπεράσπισης με έδρα τις ΗΠΑ, είχε στο αρχείο του τρία ονόματα δραστών που έφεραν το ίδιο όνομα με αυτό του Tang. Πρόκειται για τον επικεφαλής μιας μονάδας του τμήματος εσωτερικής ασφάλειας του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της κομητείας Φενγκζιέ, ο οποίος είχε ηγηθεί πολλών συλλήψεων, ανακρίσεων και βασανιστηρίων κατά οπαδών του Φάλουν Γκονγκ, έναν διευθυντή μιας εταιρείας υποδημάτων της Τσονγκτσίν που προμηθεύτηκε εργατικό δυναμικό σκλάβων από τη γυναικεία φυλακή της Τσονγκτσίν και έναν γραμματέα του κόμματος σε μια επιτροπή γειτονιάς στην περιοχή Τζιανγκμπέι της πόλης, γνωστή ως Ντάσιμπα.

Η Epoch Times αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Tang από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Tang είναι ο δεύτερος Κινέζος αξιωματούχος στον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σε σχέση με τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Τον Μάιο του 2021, πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Φάλουν Ντάφα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις στον Yu Hui, πρώην επόπτη μιας εκστρατείας καταστολής στην Τσενγκντού της νοτιοδυτικής επαρχίας Σιτσουάν.

Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ λαμβάνουν μέρος σε μια παρέλαση για την 30ή επέτειο της παρουσίασης της πνευματικής άσκησης στο κοινό, στη Νέα Υόρκη στις 13 Μαΐου 2022. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Υπό την κυβέρνηση Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Huang Yuanxiong, επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας στη νότια επαρχία Φουτζιάν, κατά τον εορτασμό της Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2020.

Εκτός από τον Tang, άλλα τέσσερα άτομα που τέθηκαν στον κατάλογο κυρώσεων στις 9 Δεκεμβρίου περιλαμβάνουν τον Wu Yingjie, πρώην γραμματέα του κόμματος του Θιβέτ από το 2016 έως το 2021, και τον Zhang Hongbo, διευθυντή του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας του Θιβέτ από το 2018, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Στους Li Zhenyu και  Zhuo Xinrong, οι οποίοι ελέγχουν την Dalian Ocean Fishing Co. και την Pingtan Marine Enterprise αντίστοιχα, επιβλήθηκαν κυρώσεις για εργασιακές καταχρήσεις που συμβαίνουν στα αλιευτικά τους σκάφη.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε