Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Μη χρονολογημένη φωτογραφία του Πανγκ Χαν. (Παρέχεται στην Epoch Times)

Οι ΗΠΑ καλούν το Πεκίνο να «τερματίσει την κακοποίηση» των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ μετά το θάνατο φυλακισμένου δημοσιογράφου

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ καταδίκασε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας μετά τον θάνατο ενός φυλακισμένου δημοσιογράφου για την πίστη του στην πνευματική πειθαρχία Φάλουν Γκονγκ.

Ο δημοσιογράφος, Πανγκ Χαν, 30 ετών, ραδιοφωνικός παραγωγός για την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση Sichuan, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2022 σε μια κινεζική φυλακή που είναι διαβόητη για τη βαρβαρότητά της απέναντι στους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ – στόχος συστηματικών διώξεων του κινεζικού καθεστώτος για περισσότερα από 23 χρόνια.

Κατά τη στιγμή του θανάτου του, το αδυνατισμένο σώμα του Πανγκ ήταν καλυμμένο με ουλές και μώλωπες, γεγονός που φαίνεται να αντικρούει ευθέως τους ισχυρισμούς των αρχών της φυλακής ότι πέθανε από υπερθυρεοειδισμό.

«Από το 1999, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) προσπαθεί να εξαλείψει το Φάλουν Γκονγκ, μια κινέζικη πνευματική πρακτική, και τους ειρηνικούς ασκούμενους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αγωνίζονται για το δικαίωμα της πίστης. Εκτεταμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) συνεχίζει να καταπιέζει και να κακοποιεί την κοινότητα αυτή μέχρι σήμερα», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε γραπτή δήλωσή του στην Epoch Times.

«Καλούμε την κυβέρνηση της ΛΔΚ να τερματίσει αμέσως την κακοποίηση και την κακομεταχείριση των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, να απελευθερώσει όσους έχουν φυλακιστεί λόγω των πεποιθήσεών τους και να ασχοληθεί με το πού βρίσκονται οι αγνοούμενοι ασκούμενοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το υπουργείο «συνεχίζει να εξετάζει όλα τα κατάλληλα εργαλεία για την προώθηση της λογοδοσίας των υπευθύνων για παραβιάσεις και καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔΚ και αλλού».

Αχρονολόγητη φωτογραφία του Πανγκ Χαν. (Κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης)

 

Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, ενθαρρύνει τους ασκούμενούς του να ζουν σύμφωνα με τις οικουμενικές αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας και διδάσκει ένα σύνολο διαλογιστικών ασκήσεων.

Ο Πανγκ, ο οποίος πέθανε ενώ εξέτιε πενταετή ποινή φυλάκισης επειδή μοίραζε ενημερωτικά φυλλάδια για την πίστη του, ήταν ένας από τους αμέτρητους οπαδούς που έχουν πεθάνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων εκατομμύρια έχουν αντιμετωπίσει ευρείες κακοποιήσεις, όπως παρενοχλήσεις, βασανιστήρια, βαριά πρόστιμα και βίαιη αφαίρεση οργάνων.

Η φυλακή Τζιαζού στην επαρχία Σιτσουάν, όπου κρατούνταν ο Πανγκ, είναι γνωστή για τις μεθόδους βασανιστηρίων της.

Ο Γκου Τζιγκουάν, ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ από την πρωτεύουσα της επαρχίας Τσενγκντού, του δίνονταν μόνο 20 δευτερόλεπτα για να τελειώσει το γεύμα του για περισσότερο από 10 μήνες- οι φρουροί τον ανάγκαζαν να στέκεται για 10 ώρες ακίνητος κάθε μέρα – κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και τον παγωμένο χειμώνα. Ψέκαζαν επίσης δακρυγόνα στα μάτια του, ρωτώντας τον πώς αισθάνεται γι’ αυτό και ισχυριζόμενοι ότι δεν του προκαλούσε καμία βλάβη. Η εμπειρία αυτή τον άφησε σοβαρά αδυνατισμένο, σύμφωνα με το Minghui, μια ιστοσελίδα με έδρα τις ΗΠΑ που παρακολουθεί τα περιστατικά των διώξεων.

Στο άκουσμα της τύχης του Πανγκ, ο Ντέιβιντ Κάρι, επίτροπος της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ενωθεί με τους διεθνείς συμμάχους της για την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους και φορείς «που είναι υπεύθυνοι για αυτές τις φρικτές κακοποιήσεις».

Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε τρεις Κινέζους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην εκστρατεία εξάλειψης, συμπεριλαμβανομένου ενός που προήδρευε των διώξεων στο Τσενγκντού.

Ενώ η ιστοσελίδα του Minghui.org, που είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για την κοινότητα του Φάλουν Γκονγκ παγκοσμίως, έχει επαληθεύσει χιλιάδες θανάτους, αναλυτές σημειώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες προσπάθειες του ΚΚΚ να λογοκρίνει κάθε σχετική πληροφορία.

Το 2022, το Minghui κατέγραψε περισσότερους από 100 θανάτους ασκούμενων και εκατοντάδες άλλους που φυλακίστηκαν λόγω της πίστης τους. Εντόπισε επίσης άλλους 41 θανάτους που δεν αναφέρθηκαν το 2021.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε