Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

Παιδική εργασία, πριν και μετά: πορτραίτα παιδιών που άλλοτε δούλευαν, ενώ τώρα πηγαίνουν στο σχολείο

Της Louise Bevan

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο βραβευμένος φωτογράφος G.M.B. Akash ασχολείται με τις ζωές των περιθωριοποιημένων ανθρώπων στην πατρίδα του το Μπανγκλαντές. Ο Άκας αφιέρωσε 17 χρόνια στην καταγραφή των δεινών των εργαζόμενων παιδιών, κάτι που οδήγησε σε μια σειρά φωτογραφιών πριν και μετά, που δείχνουν τα παιδιά που τώρα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο.

Βλέποντας ξανά και ξανά τα μικρά προσωπάκια, αντιπροσωπευτικά των 4 εκατομμυρίων παιδιών του Μπανγκλαντές που αναγκάζονται να δουλεύουν για να βοηθούν τις οικογένειές τους, ο Άκας παρενέβη. Άρχισε να βοηθά τις φτωχές οικογένειες να ξεκινήσουν μικρές επικερδείς επιχειρήσεις, ώστε να μην στέλνουν τα παιδιά τους πλέον στη δουλειά αλλά στην τάξη.

Οι φωτογραφίες του αφηγούνται αυτές τις ιστορίες. Και οι αλλαγές των παιδιών είναι συγκλονιστικές.

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

Μεγαλώνοντας δίπλα στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια του Μπανγκλαντές, ο Άκας, σήμερα 44 ετών, άκουγε τις κραυγές των γυναικών κάθε νύχτα. «Ήθελα να μάθω περισσότερα για τις ζωές των γυναικών που ζούσαν πίσω από εκείνους τους τοίχους», εξηγεί στο My Modern Met.

Πέρασε επίσης πολλές νύχτες άυπνος σκεπτόμενος τους Νταλίτ – τους ανθρώπους που ανήκουν στη χαμηλότερη κάστα στην Ινδία – εξοστρακισμένους από την ίδια τους την κοινότητα. «Η φωτογραφική μηχανή έγινε το διαβατήριό μου για μέρη στα οποία δεν θα μπορούσα να πάω διαφορετικά».

Όλοι μας είμαστε ανθρώπινα όντα. Κανείς δεν διαλέγει να ζήσει στο περιθώριο.

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

Η καλλιέργεια μιας σχέσης με τους ανθρώπους που ήθελε να φωτογραφίσει έγινε σταδιακά ιδιαίτερα σημαντική για τον φωτογράφο. Χάρη σε αυτές τις σχέσεις, ο Άκας γρήγορα συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα δεν άλλαζαν για τα εργαζόμενα παιδιά.

«Προκειμένου να φύγουν τα παιδιά από τα εργοστάσια και τα λατομεία και να πάνε στο σχολείο, χρειαζόταν οι γονείς να έχουν ένα επαρκές εισόδημα που να συντηρεί την οικογένεια».

Ο Άκας άρχισε χρησιμοποιώντας το δικό του εισόδημα και δωρεές να προσφέρει στους γονείς ευκαιρίες για μικρές επιχειρήσεις – αγελάδες για άρμεγμα, ταξί τουκ-τουκ (είδος τρίκυκλου επιβατηγού οχήματος) και πάγκους με λαχανικά στην αγορά – μαζί με κάποια εκπαίδευση για το πώς να κάνουν μια επιχείρηση βιώσιμη και κερδοφόρο. Μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει στην ίδρυση 150 διαφορετικών επιχειρήσεων για 150 οικογένειες.

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

Παρόλο που η παιδική εργασία είναι παράνομη στο Μπανγκλαντές, δεν πείθονται όλοι οι γονείς εύκολα να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Για να τους ενθαρρύνει προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Άκας σε κάποιες περιπτώσεις ανέλαβε την ευθύνη ακόμα και για την εισφορά της εγγραφής, τα δίδακτρα, το καθημερινό κολατσιό, τα βιβλία και τα ρούχα.

«Με τη χάρη του Θεού, βοήθησα 30 παιδιά να αφήσουν τη δουλειά και να πάνε στο σχολείο, και τα παρακολουθώ από κοντά», είπε στο Bored Panda. «Επισκέπτομαι συχνά και τα σπίτια και τα σχολεία τους για να βλέπω την πρόοδό τους. Ελπίζω ότι σε λίγους μήνες θα μπορέσω να βοηθήσω άλλα 10 παιδιά να πάνε στο σχολείο».

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

Επίσης, ο Άκας δίνει υποτροφίες σε εκατοντάδες υποψήφιους φοιτητές για να περάσουν τις εξετάσεις και να πάνε στο πανεπιστήμιο. Μοιράζει ρούχα σε όσους τα έχουν ανάγκη, πέδιλα στα παιδιά του δρόμου, και τα απαραίτητα σε ηλικιωμένα ζευγάρια που δεν έχουν δικά τους παιδιά.

«Κάθε φορά που κερδίζω χρήματα, προσπαθώ να βοηθήσω τους ανθρώπους», εξηγεί.

Το πάθος του Άκας του έχει χαρίσει περισσότερα από 100 διεθνή βραβεία φωτογραφίας. Σήμερα, είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Φωτογραφίας G.M.B. Akash στην Ντάκα, και με την υποστήριξη πολλών συνεταίρων, ενός αγροτικού σχολείου έξω από την πρωτεύουσα για παιδιά από οκτώ γειτονικά χωριά που δεν έχουν άλλη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

«Αυτό το αγροτικό σχολείο ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια κάτω από ένα δέντρο με 30 διψασμένους μαθητές», λέει ο Άκας. Τώρα οι μαθητές είναι 160 και οι δάσκαλοι επί πληρωμή 10.

Στις 17 Φεβρουαρίου, ο φωτογράφος ανέβασε στο Facebook νέα στοιχεία για 23 πρώην εργαζόμενα παιδιά. «Έχουν πάει στις καινούριες τους τάξεις και έχουν πάρει τα καινούρια τους βιβλία. Έλαμπαν από ευτυχία σαν αστέρια», έγραψε.

«Μου προσφέρει ιδιαίτερη ευχαρίστηση να μοιράζομαι τα φωτεινά τους πρόσωπα με τους φίλους μου», συνεχίζει ο Άκας. «Χωρίς εσάς, τίποτα δεν θα ήταν δυνατό».

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

(ευγενική παραχώρηση του G.M.B. Akash)

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε