Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Για σήμερα Κυριακή, στις 17:30, έχει οργανωθεί το αλώνισμα στο χωριό Μονή.

Παραδοσιακό αλώνισμα στη Μονή του δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο Κρήτης

Ένα ταξίδι στο χρόνο κάνουν και φέτος, για δέκατη χρονιά, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονής στον δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο, που καλούν μικρούς και μεγάλους, όχι απλά να παρακολουθήσουν, αλλά να συμμετάσχουν ενεργά στο παραδοσιακό αλώνισμα. Αυτό που επιχειρούν μέσα από τη γιορτή, είναι να το διατηρήσουν ζωντανό, ως κομμάτι της παράδοσης του τόπου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντώνης Βεργετάκης, ανέφερε ότι η προσδοκία και η επιθυμία «να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τις παραδόσεις μας» υπήρξε η κινητήριος δύναμη, ενώ η απροσδόκητη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, έγινε η «τροφή» για μια γιορτή, που «κατάφερε να γίνει θεσμός στον τόπο μας».

Με στόχο να καταφέρει να «ξυπνήσει» και να διατηρήσει μνήμες στους παλαιότερους και να αποτελέσει μάθημα για τους νεότερους, η διαδικασία του αλωνίσματος θα αναβιώσει την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 17:30, στη θέση «Πλακάλωνα» στο χωριό Μονή, που όπως τόνισε ο κ. Βεργετάκης «ήταν η περιοχή που παραδοσιακά έκαναν το αλώνισμα οι πρόγονοί μας, με τον πιο παραδοσιακό τρόπο».

Χρησιμοποιώντας άλογα και μουλάρια, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, οι κάτοικοι της περιοχής τα παλιότερα χρόνια, «κατάφερναν με τη χρήση φυσικών υλικών και με τα χέρια τους, να παρασκευάσουν το αλεύρι τους, το χόντρο τους, τη βάση δηλαδή για να έχουν εκείνες τις δύσκολες εποχές, το ψωμί τους».

Όπως και τότε, έτσι και στη διάρκεια αυτής της «γιορτής για την παράδοση» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Βεργετάκης, ο καρπός θα αλεστεί σε παραδοσιακό χειρόμυλο για να γίνει χόντρος και στη συνέχεια οι γυναίκες του χωριού θα μαγειρέψουν τον παραδοσιακό χόντρο, που θα προσφερθεί στους παρευρισκόμενους.

Αν και στην περιοχή οι κάτοικοι συνδέθηκαν επί πολλές δεκαετίες με τα σιτηρά, οπότε και με τη διαδικασία του αλωνίσματος, αυτό κυρίως είχε χαρακτηριστικά λιγότερο επαγγελματικά και περισσότερο οικογενειακά, αφού το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων που καλλιεργούσαν, «το έκαναν για να έχουν τα απαραίτητα στο σπιτικό τους και όχι για να τα διαθέτουν προς πώληση».

Η αναβίωση του αλωνίσματος ως γιορτή, γίνεται με τη στήριξη του δήμου Μαλεβιζίου, και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας «τέτοιες πρωτοβουλίες, ενισχύουν την επιθυμία μας που δεν είναι άλλη από το να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση του τόπου μας, που συνδέθηκε παραδοσιακά και άμεσα, με την καλλιέργεια της γης».

Η είσοδος στη γιορτή είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ στόχος και ελπίδα του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονής του δήμου Μαλεβιζίου, είναι «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ανάμεσα στον κόσμο που θα μας τιμήσει με την παρουσία του, να είναι και πολλοί νέοι», συμπληρώνοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι νέοι άνθρωποι είχαν ενεργό παρουσία στη διαδικασία.

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια, νέοι άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με το αλώνισμα, με μεγάλη χαρά συμμετείχαν πολύ ενεργά. Είτε στη διαδικασία να φέρουν τα άλογα και τα μουλάρια είτε στο άλεσμα στον χειρόμυλο είτε ακόμη και στο μαγείρεμα του χόντρου, που αποτελεί μια από τις πιο παραδοσιακές συνταγές που διατηρούνται μέχρι και σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Βεργετάκης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε