Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο λόρδος Χαντ του Κινγκς Χηθ μιλά στην βρετανική Βουλή των Λόρδων, 29 Οκτωβρίου 2019. (Στιγμιότυπο οθόνης/Parliamentlive.tv)

Περισσότερη νομοθεσία χρειάζεται για την καταπολέμηση της βίαιης αφαίρεσης οργάνων: Λόρδος Χαντ

Μετά την πρόταση νομοσχεδίου που ελέγχει και ρυθμίζει την χρήση εισαγωγών ανθρωπίνου ιστού στην ιατρική, ο Βρετανός λόρδος Φίλιπ Χαντ του Κινγκς Χηθ είπε ότι θα ήθελε να δει περισσότερες αλλαγές στους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση της βίαιης αφαίρεσης οργάνων.

Η τροπολογία του Χαντ, που έγινε νόμος μέσα στον Νόμο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών στις 11 Φεβρουαρίου, σημαίνει ότι «υπουργοί έχουν την ευκαιρία τώρα να σταματήσουν την εισαγωγή οργάνων ή ανθρώπινου ιστού από άλλες χώρες όπου η κατάλληλη συγκατάθεση δεν έχει δοθεί», είπε στην Epoch Times την Τρίτη.

«Στην περίπτωση της Κίνας, σημαίνει ότι όργανα από κρατούμενους συνείδησης, Ουιγούρους, ασκουμένους του Φάλουν Γκονγκ, δεν μπορούν να εισαχθούν στην χώρα μας χωρίς να έχει δοθεί η κατάλληλη συγκατάθεση», είπε.

«Είναι ένα μικρό βήμα. Αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς για να γίνει σαφές ότι η χρήση καταναγκαστικής παροχής οργάνων είναι τελείως φρικτή, και θέλουμε να την δούμε να σταματά.»

Παρέλαση Φάλουν Ντάφα στο Μανχάτταν, Νέα Υόρκη, 16 Μαΐου 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Περισσότερη νομοθεσία ακολουθεί

Όταν ρωτήθηκε εάν θα ήθελε περισσότερη νομοθεσία για την καταπολέμηση της αφαίρεσης οργάνων, ο Χαντ είπε ότι έχει μια «λίστα» αλλαγών στον νόμο που θα ήθελε να δει, και ότι αυτός και οι συνάδελφοί του θα συνεχίσουν να εξασφαλίζουν ότι λαμβάνονται δράσεις.

«Γνωρίζουμε ότι άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο ταξιδεύουν στην Κίνα ώστε να κάνουν μεταμόσχευση, την οποία πληρώνουν πολύ. Θα ήθελα να το κάνω παρόνομο για τους Βρετανούς να το κάνουν αυτό», είπε.

«Θα ήθελα επίσης να είμαι σίγουρος ότι βρετανικές εταιρείες δεν μπορούν να εξάγουν σε άλλες χώρες υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καταναγκαστική παροχή οργάνων που λαμβάνει χώρα αυτήν την στιγμή, και σε πράγματα όπως συσκευές συντήρησης.»

Η τελευταία εγγραφή στην λίστα του Χαντ, είπε, ήταν «η απαγόρευση των εκθέσεων real bodies», που παρουσιάζουν πλαστικοποιημένα ανθρώπινα σώματα ανθρώπων που μπορεί να ήταν «κρατούμενοι που εκτελέστηκαν, και τα όργανά τους χρησιμοποιήθηκαν για αυτόν τον σκοπό.»

Τον Ιανουάριο 2020, ο Χαντ εισήγαγε τον Νόμο Τουρισμού Μεταμόσχευσης και Σορών σε Έκθεση, που θα εκπληρώσει μέρος της λίστας του. Η πρώτη ακρόαση του νομοσχεδίου έγινε στις 28 Ιανουαρίου 2020, και η δεύτερη δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί.

Οι χώρες σιωπηλές για «απαράδεκτα πολύ καιρό» στο θέμα της αφαίρεσης οργάνων στην Κίνα: Ειδικός

Στις 17 Ιουνίου 2019, το Δικαστήριο Κίνας – ένα ανεξάρτητο λαϊκό δικαστήριο στο Λονδίνο – κατέληξε ομόφωνα ότι κρατούμενοι συνείδησης έχουν δολοφονηθεί – και συνεχίζουν να δολοφονούνται – στην Κίνα για τα όργανά τους «σε σημαντική κλίμακα», και ότι ασκούμενοι της πνευματικής άσκησης Φάλουν Γκονγκ ήταν μία από τις βασικές πηγές παροχής οργάνων.

Το δικαστήριο εξέδωσε την 1η Μαρτίου 2020 μια έκθεση 160 σελίδων, που επαναεπιβεβαίωσε το προηγούμενο συμπέρασμά του.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η πρακτική έχει σταματήσει και το Δικαστήριο θεωρεί ότι συνεχίζεται», αναφέρει η έκθεση.

Ο Ήθαν Γκάτμαν μιλά για την αφαίρεση οργάνων της Κίνας στην Ουάσινγκτον. (Lisa Fan/The Epoch Times)

 

Ο Ήθαν Γκάτμαν, ένας συνεργάτης κινεζικών σπουδών στην μη κερδοσκοπική Ίδρυμα Μνήμης Θυμάτων Κομμουνισμού (VOC) με έδρα την Ουάσινγκτον, και συνιδρυτής του Διεθνούς Συνασπισμού για τον Τερματισμό των Εγκλημάτων Μεταμόσχευσης στην Κίνα, είπε σε εξ αποστάσεως συζήτηση στις 24 Φεβρουαρίου ότι η έρευνά του δείχνει πως η βίαιη αφαίρεση οργάνων από Ουιγούρους τώρα επίσης συμβαίνει σε σημαντική κλίμακα.

«Η έρευνά μου στο Καζακστάν, που έγινε πριν τα κλεισίματα … πέρυσι, είχε μεγάλες συνεντεύξεις με πρόσφυγες στρατοπέδων [συγκέντρωσης]», είπε ο Γκάτμαν στο κοινό της συζήτησης.

«Αυτό είναι το αρχικό μου συμπέρασμα, τουλάχιστον 25.000 Ουιγούροι, μέσης ηλικίας 28 ετών παίρνονται από τα στρατόπεδα για να τους πάρουν τα όργανα κάθε χρόνο, και περίπου 68 άνθρωποι ανά μέρα», είπε.

«Το άνω φάσμα των δηλώσεων των μαρτύρων μου διπλασιάζει αυτόν τον αριθμό σε 50.000 ανά έτος, κατά προσέγγιση, περίπου 136 ανά μέρα.»

Επίσης ομιλήτρια της συζήτησης, η Κριστίνα Όλνεϋ, διευθύντρια κυβερνητικών επαφών για το VOC, είπε ότι «η διεθνής κοινότητα έχει παραμείνει σιωπηλή παρά τα στοιχεία εδώ και απαράδεκτα πολύ καιρό» στο θέμα της βίαιης αφαίρεσης οργάνων.

Η τελική έκθεση του Δικαστηρίου Κίνας δήλωσε ότι η αποτυχία των κυβερνήσεων να διερευνήσουν ισχυρισμούς κατά της Κίνας σχετικά με την αφαίρεση οργάνων έχει προκαλέσει «τον αποτρόπαιο και χωρίς αιτία θάνατο πολλών ανθρώπων».

«Πρέπει να πράξουμε το σωστό»: Λόρδος Χαντ

Ο λόρδος Χαντ είπε ότι το ενδιαφέρον του για τον τερματισμό της βίαιης αφαίρεσης οργάνων άρχισε από την επιθυμία του να ενθαρρύνει μια αύξση σε δωρεές οργάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο λόρδος Χαντ του Κινγκς Χηθ μιλά στην Epoch Times σε εξ αποστάσεως συνέντευξη, στο ΗΒ, 2 Μαρτίου 2021. (The Epoch Times/στιγμιότυπο οθόνης)

 

«Είναι πολύ, πολύ σημαντικό το κοινό να εμπιστεύεται το σύστημα», είπε, επειδή «ενθαρρύνουμε οικογενειακά μέλη να συμφωνήσουν στην δωρεά οργάνων συγγενών τους.»

Ο Χαντ είπε ότι όταν έμαθε για την καταναγκαστική «δωρεά» οργάνων στην Κίνα, σκέφτηκε ότι ήταν «απαίσιο», και θέλησε να κάνει κάτι για αυτό.

«Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε, σίγουρα θα πρέπει να το κάνουμε, να προσπαθήσουμε να πείσουμε τις κινεζικές αρχές πραγματικά να σταματήσουν να κάνουν αυτό το πράγμα», είπε.

Ο Χαντ είπε ότι «υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων στο Κοινοβούλιο που είναι πολύ, πολύ αποφασισμένοι» να πιέσουν για νομοθεσία προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην διάρκεια πρόσφατης συζήτησης για την τροπολογία γενοκτονίας, η βαρόνη Φάλκνερ είπε πως αν το ΗΒ δρα μονομερώς στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα έχει αποτέλεσμα. Όμως, ο Χαντ είπε ότι μπορεί να είναι περισσότερο χρήσιμο από ό,τι κάποιοι θα περίμεναν.

«Μερικές φορές οι άνθρωποι δίνουν προσοχή σε αυτό που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Και νομίζω πως όσο περισσότερες χώρες είναι έτοιμες να το κάνουν αυτό, στο τέλος, χτίζεις μια ατμόσφαιρα. Έτσι, ναι, ας έχουμε διεθνή συμφωνία, αυτό είναι το ιδανικό. Αλλά ελλείψει αυτού, εμείς ως μεμονωμένη χώρα έχουμε τις ευθύνες μας για να αναλάβουμε δράση», είπε.

«Εν τέλει, πρέπει να πράξουμε το σωστό.»

Οι Κάθυ Χε και Φρανκ Φανγκ συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε