Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Μια όψη της 10 Downing Street στο Λονδίνο, 7 Απριλίου 2020. (Chris J Ratcliffe/Getty Images)

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται για «κοινοβουλευτική απάτη» λόγω ακύρωσης τροπολογίας περί γενοκτονίας

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

 

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε μια τροπολογία περί γενοκτονίας που αναμενόταν με πολλές ελπίδες, βάζοντας στην θέση της μια διαφορετική τροπολογία πριν την κοινοβουλευτική ψηφοφορία την Τρίτη το απόγευμα, μια κίνηση που καταδικάστηκε ως «επαίσχυντη» και «κοινοβουλευτική απάτη».

Ο πρώην Συντηρητικός επικεφαλής Σερ Ίαιν Ντάνκαν Σμιθ αποκάλεσε την κίνηση μια «λυπηρή τραγωδία».

«Η λυπηρή τραγωδία είναι ότι η Κυβέρνηση έχει τόσο αλλάξει [την προταθείσα τροπολογία] που αύριο η δημοκρατικά εκλεγμένη [Βουλή των Κοινοτήτων] δεν θα μπορέσει να ψηφίσει την #ΤροπολογίαΓενοκτονίας του Λόρδου Άλτον η οποία υπερψηφίστηκε στην [Βουλή των Λόρδων] με μια πλειοψηφία 171», έγραψε ο Ντάνκαν Σμιθ στο Τουίτερ την Δευτέρα.

«Η Κυβέρνηση δεν έχει άλλα επιχειρήματα και τώρα χρησιμοποιεί μυστηριακά διαδικαστικά παιχνίδια που εξευτελίζουν την δημοκρατία μας και την [Βουλή των Κοινοτήτων]», έγραψε σε ένα άλλο τουίτ την Τρίτη.

Η έτσι αποκαλούμενη νέα «τροπολογία γενοκτονίας» επί του βρετανικού μετά το Μπρέξιτ νόμου εμπορίου, στοχεύει να σταματήσει και να αποτρέψει την Βρετανία από διμερές εμπόριο με χώρες που διαπράττουν γενοκτονία.

Αν ψηφιστεί, θα δώσει στα βρετανικά δικαστήρια την δύναμη να προσδιορίζουν σε αρχικό στάδιο αν ένας υπάρχων ή υποψήφιος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διαπράξει γενοκτονία.

Η προηγούμενη έκδοση της τροπολογίας – που προτάθηκε από τον Λόρδο Άλτον – καταψηφίστηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων με μόνο 11 ψήφους αφότου 33 βουλευτές Τόρυ αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή και την υποστήριξαν.

Η τροποποιημένη τροπολογία κέρδισε με πλειοψηφία δύο τρίτων την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή των Λόρδων, και υπήρξε «σημαντική και αυξανόμενη υποστήριξη και στα δύο σώματα», σύμφωνα με τον Ιμράν Αχμάντ Καν, πρόεδρο της Πολυκομματικής Ομάδας επί των Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η εκδοχή που τίθεται τώρα προς ψηφοφορία ενώπιον των βουλευτών, όμως, είναι μια εναλλακτική πρόταση που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση, που αντικαθιστά την τροπολογία του Λόρδου Άλτον, παίρνοντας στοιχεία από μια άλλη τροπολογία της Βουλής των Λόρδων. Αυτή η τροπολογία δίνει την δύναμη της αναφοράς στοιχείων γενοκτονίας σε μια «αρμόδια επιτροπή».

Ο Ντάνκαν Σμιθ πρότεινε μια τροπολογία (pdf) επί της τροπολογίας αντικατάστασης, φέρνοντας τον καθορισμό της γενοκτονίας πίσω στα βρετανικά δικαστήρια, αλλά αυτό σημαίνει ότι όσοι υποστηρίζουν την τροπολογία γενοκτονίας θα πρέπει επίσης να ψηφίσουν για τις προτάσεις που υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Ένας αριθμός υποστηρικτών της τροπολογίας γενοκτονίας καταδίκασε την κίνηση της κυβέρνησης.

Η Συντηρητική βουλευτής Νουσράτ Γκάνι είπε ότι ήταν «πικρά απογοητευμένη» και «συγκλονισμένη».

«Πικρά απογοητευμένη που η Κυβέρνηση ελέγχοντας την ατζέντα [της Βουλής των Κοινοτήτων] αρνείται από τους βουλευτές την ικανότητα να ψηφίσουν για την Τροπολογία Γενοκτονίας αύριο!» έγραψε σε ένα τουίτ.

«Συγκλονισμένη από τα κοινοβουλευτικά παιχνίδια που παίζονται για ένα ζήτημα τόσο σοβαρό όσο η γενοκτονία.»

«Νιώθουμε αηδία καθώς μαθαίνουμε ότι η Κυβέρνηση κινήθηκε για να αποτρέψει το Κοινοβούλιο από το να ψηφίσει την #ΤροπολογίαΓενοκτονίας αύριο», είπε η Ραχίμα Μαχμούτ, Βρετανή διευθύντρια της Παγκόσμιας Συνέλευσης Ουιγούρων (ΠΣΟ), στο Τουίτερ.

Οι αντιπαραθέσεις περί της τροπολογίας γενοκτονίας εστιάζονται κυρίως στην μεταχείριση των Ουιγούρων μουσουλμάνων από το κινεζικό καθεστώς στην Σιντζιάνγκ. Η ΠΣΟ απέκτησε την Δευτέρα την πρώτη επίσημη νομική άποψη επί της μεταχείρισης των Ουιγούρων από το κινεζικό καθεστώς, που καταλήγει ότι υπάρχει μια «πολύ έγκυρη υπόθεση» ότι το κινεζικό καθεστώς έχει διαπράξει γενοκτονία κατά των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ.

«Διατυπώστε τα επιχειρήματά σας υπέρ ή κατά της #ΤροπολογίαςΓενοκτονίας, μετά βάλτε την προς μια δίκαιη ψηφοφορία. Αυτή θα ήταν η έντιμη, σωστή επιλογή», έγραψε ο Μπένεντικτ Ρότζερς, συνδιευθυντής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συντηρητικού Κόμματος.

«Αντί για αυτό η κυβέρνηση αλλάζει τα επιχειρήματα καθημερινώς, ψεύδεται, εκφοβίζει υποστηρικτές της τροπολογίας, μετά παίζει μια κοινοβουλευτική απάτη. Αληθινά επαίσχυντο!» πρόσθεσε.

Η τροπολογία γενοκτονίας έχει σχεδιαστεί για να αποφύγει την διεθνή οδό για την αναγνώριση γενοκτονίας, η οποία έχει παραλύσει από τις δυνάμεις βέτο Κίνας και Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, και για να φροντίσει για τις επανειλημμένες δηλώσεις θέσης της βρετανικής κυβέρνησης ότι η γενοκτονία θα πρέπει να αποφασίζεται από δικαστήριο.

Σε δήλωση που έστειλε ηλεκτρονικά στην Epoch Times, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι «η Κυβέρνηση συμμερίζεται τις τρομερές ανησυχίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ πίσω από την τροπολογία του Λόρδου Άλτον, και κατανοεί την δύναμη της συμπάθειας σε αυτό το θέμα.

Όμως, αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να εμπλέξουν τα δικαστήρια στην διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, και διακινδυνεύει τον διαχωρισμό εξουσιών.

Η Κυβέρνηση έχει ακούσει μέλη από όλη την Βουλή και υποστηρίζει την τροπολογία που προτάθηκε από τον πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Δικαιοσύνης, που έχει την υποστήριξη ενός αριθμού προέδρων και απλών μελών της Επιτροπής.

Μιλάει για τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν περί προβλημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπορικών συμφωνιών και δίνει την δύναμη στους βουλευτές να πάρουν μια θέση ενώπιον έγκυρων αναφορών γενοκτονίας από έναν υποψήφιο εμπορικό εταίρο, ενώ δίνει συγκεκριμένο καθήκον στην κυβέρνηση να δράσει.»

Ο Ντάνκαν Σμιθ ανήρτησε την Δευτέρα ένα βίντεο στο Τουίτερ που δείχνει πολλαπλές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που λένε ότι ο καθορισμός μιας γενοκτονίας είναι ένα θέμα των δικαστηρίων.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε