Κυριακή, 04 Δεκ, 2022
Βρετανοί βουλευτές αντιπαραθέτουν απόψεις και ψηφίζουν περί τροπολογίας στον Εμπορικό Νόμο στην Βουλή των Κοινοτήτων, Λονδίνο, 19 Ιαν. 2021. (Parliamentlive.tv/Στιγμιότυπο)

Τροπολογία περί γενοκτονίας καταψηφίζεται με μικρή διαφορά στην βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Μια τροπολογία που θα έδινε στα βρετανικά δικαστήρια εξουσία να ακυρώνουν εμπορικές συμφωνίες με χώρες ένοχες για γενοκτονία καταψηφίστηκε με μικρή διαφορά την Τρίτη στην Βουλή των Κοινοτήτων παρά μια «επανάσταση» των Τόρυ.

Η τροπολογία περί γενοκτονίας, που κατατέθηκε από τον λόρδο Άλτον του Λίβερπουλ, ακυρώνει εμπορικές συμφωνίες που έγιναν υπό τον Εμπορικό Νόμο 2019-21 αν τα Ανώτερα Δικαστήρια της Βρετανίας δώσουν έναν αρχικό προσδιορισμό ότι ο προτεινόμενος εμπορικός εταίρος έχει διαπράξει γενοκτονία.

Η τροπολογία καταψηφίστηκε με μια διαφορά 11 ψήφων, με 319 Συντηρητικούς να ψηφίζουν σύμφωνα με την γραμμή της κυβέρνησης να απορρίψει την τροπολογία, και 308 βουλευτές – συμπεριλαμβανομένων 33 Συντηρητικών «επαναστατών» και βουλευτών από όλα τα άλλα κόμματα – να ψηφίζουν υπέρ.

Η Βουλή των Λόρδων στις 7 Δεκ. Ψήφισε υπέρ της τροπολογίας με 287 ψήφους έναντι 161, προτού μετατεθεί στις Κοινότητες.

Σε μια οξεία αντιπαράθεση πριν από την ψηφοφορία την Τρίτη, βουλευτές από διάφορα κόμματα που υποστήριζαν την τροπολογία έλεγαν ότι προσφέρει μια νομική βάση για την βρετανική κυβέρνηση ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της υπό την Συνθήκη περί Γενοκτονίας.

«Πολλοί από εμάς για χρόνια είμαστε συγχυσμένοι επειδή κάθε φορά που προσπαθούμε να εγείρουμε το ζήτημα της γενοκτονίας σε αυτό το μέρος, σε σχέση με εμπορικές συμφωνίες, μας λένε ότι αυτό ρυθμίζεται από τα διεθνή δικαστήρια και έτσι δέχεται βέτο από οποιονδήποτε, Κίνα, Ρωσία, ή άλλες χώρες, και το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ο πρώην Συντηρητικός επικεφαλής Ίαιν Ντάνκαν Σμιθ.

«Αν δεν περάσουμε την τροπολογία σήμερα, θα δίνουμε για απόφαση όλες τις μελλοντικές αποφάσεις μας στην Ρωσία και την Κίνα», είπε η Συντηρητική βουλευτής Νους Γκάνι.

«Έχουμε πλέον μια ανεξάρτητη εμπορική στρατηγική αφότου αφήσαμε την ΕΕ … Γιατί να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την νέα ελευθερία μας για να κάνουμε εμπόριο με κράτη που διαπράττουν και κερδίζουν από γενοκτονία;» ρώτησε.

Βουλευτές που αντιτίθονταν στην τροπολογία είπαν ότι θα ήταν υπέρ των εξουσιών του δικαστικού σώματος, και ότι η εξουσία αυτή ανήκει στο Κοινοβούλιο.

«Δεν θα πρέπει τα δικαστήρια να ακυρώνουν εμπορικές συμφωνίες, και είναι άρνηση της θεμελιώδους υπεροχής του Κοινοβουλίου», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργός εμπορικής στρατηγικής, Γκρεγκ Χαντς.

Μειωμένη τροπολογία

Κάποιοι βουλευτές πρότειναν μια μειωμένης ισχύος τροπολογία μια εβδομάδα πριν την συζήτηση.

Η μειωμένη τροπολογία, που προτάθηκε ως εναλλακτική της τροπολογίας του λόρδου Άλτον, αφαίρεσε την αυτόματη ακύρωση εμπορικών συμφωνιών, σχετικά με την οποία πολλοί αντιτιθέμενοι σκέπτονταν αρνητικά.

Η τροπολογία αναφέρει πως αν ένα ανώτερο δικαστήριο στην Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, ή Βόρεια Ιρλανδία κάνει έναν αρχικό προσδιορισμό ότι ένας προτεινόμενος εμπορικός εταίρος διαπράττει γενοκτονία, ο Λόρδος Καγκελάριος πρέπει να παρουσιάσει αυτόν τον προσδιορισμό και στις δύο Βουλές του Κοινοβουλίου, το οποίο μετά θα συνεδριάσει προς λήψη μιας απόφασης, στα πλαίσια αίτησης προς την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

Παρ΄ όλα αυτά, η μειωμένη τροπολογία απορρίφθηκε πριν από την συνεδρίαση.

Ο Ντάνκαν Σμιθ, ένας από τους βουλευτές που υποστήριζαν την μειωμένη τροπολογία, είπε ότι οι υποστηρικτές θα φέρουν την τροπολογία και πάλι ενώπιον της Βουλής των Λόρδων.

Η σημερινή «επανάσταση» δείχνει ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί εκκλήσεις προς εξέταση περιστάσεων γενοκτονίας από τα βρετανικά δικαστήρια. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτήν την τροπολογία, έχοντας κατά νου όλα όσα ειπώθηκαν από τους βουλευτές σήμερα. Ελπίζω ότι η @UKHouseofLords θα εξασφαλίσει ότι μια βελτιωμένη τροπολογία επιστρέφει στην @HouseofCommons
https://t.co/20wYfpfZqy

— Ίαιν Ντάνκαν Σμιθ, Βουλευτής (@MPIainDS)
19 Ιανουαρίου 2021

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε