Πέμπτη, 19 Σεπ, 2024
Ο Σάιμον Τζανγκ, αρχιτέκτονας στη Νέα Υόρκη, κρατά μια φωτογραφία του ιδίου με τη μητέρα του, η οποία βασανίστηκε μέχρι θανάτου στην Κίνα, σε συζήτηση με αφορμή το 25ο έτος της δίωξης του Φάλουν Γκονγκ από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Ουάσιγκτον,17 Ιουλίου 2024. (Caroline Li/The Epoch Times)

Πώς η κινεζική κυβέρνηση μεταφέρει τους διωγμούς της πίστης σε αλλότρια εδάφη

«Θέλουν να εξαφανίσουν το Φάλουν Γκονγκ από προσώπου γης και όχι μόνο από την Κίνα», λέει ειδικός σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο θαλάσσιος επιστήμονας Σέργουντ Λιου κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά όταν φίλοι του εκτός πολιτείας άρχισαν να του στέλνουν μηνύματα σχετικά με ένα ομοσπονδιακό κατηγορητήριο για κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου, ρωτώντας τον αν γνώριζε τον κατηγορούμενο. Αν και ο Λιου ζει στη Φλόριντα των ΗΠΑ τώρα, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες κατοικούσε στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία.

Ο Λιου δεν τον γνώριζε. Αλλά ίσως ο κατηγορούμενος, Λι Πινγκ, ο οποίος εργάζεται σε μια διεθνή εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών, γνώριζε τον Λιου, και μάλιστα αρκετά καλά.

Οι κατηγορίες κατά του Λι Πινγκ αφορούν την κοινοποίηση βιογραφικών στοιχείων ενός συγκεκριμένου ασκούμενου του Φάλουν Γκονγκ στην Αγία Πετρούπολη σε Κινέζο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών. Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι αυτός εκτός από τον Λιου;

Από τότε που ο Λιου εγκαταστάθηκε στην Αγία Πετρούπολη, μόνο δύο ασκούμενοι έχουν ζήσει στην πόλη. Ο Λιου ήταν ο μόνος που βρισκόταν εκεί την περίοδο που ο Λι Πινγκ κατηγορείται ότι συνέλεγε πληροφορίες. Ως εθελοντής διοργανωτής ασκήσεων διαλογισμού στην περιοχή, ήταν επίσης δημόσια ορατός – ένας εύκολος στόχος.

Είτε ήταν αυτός είτε όχι, η σύλληψη ήταν μια ενοχλητική υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) παρακολουθεί αντιφρονούντες όπως αυτός, είτε βρίσκονται στην Κίνα είτε πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Όταν η είδηση έγινε γνωστή, ο Λιου ένιωσε την ανάγκη να αντιμετωπίσει τον άνδρα. «Ήθελα να τον ρωτήσω: “Γνωρίζετε τι θα συνέβαινε αν ποτέ οι κομμουνιστές με έπιαναν στα χέρια τους;”», δήλωσε στους Epoch Times, επισημαίνοντας ότι η «υπερπόντια αστυνομία» του Πεκίνου έχει δημιουργήσει 100 ή περισσότερα μυστικά φυλάκια παγκοσμίως και προσπαθεί ενεργά να πιάσει όποιον δεν τους αρέσει και να τον αναγκάσει να επιστρέψει στην Κίνα.

«Έχουμε να κάνουμε με το ΚΚΚ, δεν υπάρχει κράτος δικαίου», δήλωσε ο Λιου.

Κορυφαίος στόχος

Το Φάλουν Γκονγκ αποτελεί μια πολυπληθή κοινότητα στην Κίνα. Τη δεκαετία του 1990, περίπου 1 στους 13 Κινέζους ακολουθούσε αυτήν τη διαλογιστική πρακτική. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα σηκώνονταν νωρίς για να ασκηθούν μαζί σε δημόσια πάρκα, ενώ πάσχιζαν να ζουν σύμφωνα με τις τρεις αρχές της πρακτικής: αλήθεια, καλοσύνη και ανεκτικότητα.

Όλα αυτά άλλαξαν τον Ιούλιο του 1999, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς εξαπέλυσε μια ανελέητη εκστρατεία εναντίον τους , μετατρέποντας εν μια νυκτί το Φάλουν Γκονγκ σε κορυφαίο κρατικό εχθρό, με τους οπαδούς του να υπόκεινται σε δημόσια γελοιοποίηση, προπαγανδιστικές εκστρατείες και σκληρά βασανιστήρια.

ZoomInImage
Η Σου Σινγιάνγκ (δεξιά), ένα 17χρονο κορίτσι του οποίου ο πατέρας (στη φωτογραφία) πέθανε από τα βασανιστήρια που υπέστη στην Κίνα λόγω της πίστης του στο Φάλουν Γκονγκ, μιλάει στο φόρουμ «Επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κινήματος Tuidang στην Κίνα», δίπλα στη μητέρα της Τσι Λιχούα, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ουάσιγκτον, 4 Δεκεμβρίου 2018. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Η καταστολή δεν σταματά στα κινεζικά σύνορα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, Κινέζοι πράκτορες δοκιμάζουν κάθε μέσο για να εξαλείψουν το Φάλουν Γκονγκ, περιλαμβανομένων της δωροδοκίας πρακτόρων της Εφορίας για να ανακαλέσουν το καθεστώς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που διοικείται από ασκούμενους, της διακοπής διαδηλώσεων του Φάλουν Γκονγκ κατά τη διάρκεια επισκέψεων Κινέζων αξιωματούχων με υψηλό ρίσκο, της κατασκόπευσης των δραστηριοτήτων ατόμων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, της πραγματοποίησης βίαιων επιθέσεων.

Έκθεση του Freedom House του 2021 αναφέρει ότι «η Κίνα διεξάγει την πιο εξελιγμένη, παγκόσμια και ολοκληρωμένη εκστρατεία διακρατικής καταστολής στον κόσμο».

«Είναι πολύ ανησυχητικό όταν κοιτάζεις τα πράγματα συνολικά», δήλωσε στους Epoch Times η Νίνα Ση, διευθύντρια του Κέντρου Θρησκευτικής Ελευθερίας στο Ινστιτούτο Hudson. «Δείχνει την πολυπλοκότητα και την εκλέπτυνση των μεθόδων, αλλά και την επιμονή του ΚΚΚ να παρακολουθεί, να παρενοχλεί, να εκφοβίζει και να καταστέλλει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τους πιστούς που δεν του αρέσουν, με κυριότερο ίσως στόχο το Φάλουν Γκονγκ».

«Θέλουν να εξαφανίσουν το Φάλουν Γκονγκ από προσώπου γης, όχι μόνο από την Κίνα», είπε.

Υπάρχουν διακυβεύματα και για την Αμερική.

Με τη μηδενική ανοχή του ΚΚΚ για κάθε σύστημα πεποιθήσεων εκτός του ελέγχου του κόμματος, το καθεστώς βλέπει τη θρησκεία γενικά, «και το Φάλουν Γκονγκ ειδικότερα, το οποίο έχει μια αυθεντική κινεζική φωνή, ως υπαρξιακή απειλή», δήλωσε η κα Ση. Και καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στην ηγεσία της παγκόσμιας τάξης και να επιβάλει το δικό του αυταρχικό μοντέλο, πρόσθεσε, η καταστολή του Φάλουν Γκονγκ μετατρέπεται σε τρόπο άσκησης και εδραίωσης της εξουσίας [του ΚΚΚ] σε παγκόσμιο επίπεδο.

»Είναι μια υπαρκτή, τρομακτική απειλή.»

Δουλεύοντας στα σκοτεινά

Φεύγοντας από την Κίνα το 1992, λίγο πριν κλείσει τα 30, ο Λιου ήταν ακόμα συγκλονισμένος από την αιματηρή σφαγή της Τιενανμέν, το 1989, όπου σκοτώθηκε ένας σοκαριστικός αριθμός φοιτητών που ζητούσαν πολιτική μεταρρύθμιση και δημοκρατία.

Ένας πρώην συμμαθητής του, από τους ηγέτες της συγκέντρωσης, μπήκε στη φυλακή με ποινή κάθειρξης 18 ετών.

Ο Λιου θυμάται ότι πήρε μια βαθιά ανάσα, καθώς το αεροπλάνο απογειωνόταν από το Πεκίνο, και είπε στον εαυτό του: «Είμαι ελεύθερος τώρα».

Πίστευε ότι είχε ξεφύγει μια για πάντα από την επιρροή του καθεστώτος. Αλλά λίγα χρόνια μετά, ο νέος πολιτικός πόλεμος της Κίνα κατά του Φάλουν Γκονγκ τού έδειξε ότι έκανε λάθος.

ZoomInImage
Ο θαλάσσιος επιστήμονας Σέργουντ Λιου διαλογίζεται στο Λάργκο της Φλόριντα, στις 4 Αυγούστου 2024. (Ευγενική παραχώρηση του Sherwood Liu)

 

Ο Λιου, ο οποίος είναι πλέον πολίτης των ΗΠΑ, είχε ασπαστεί την πίστη πριν αρχίσει η δίωξη. Από το 1998, κάθε πρωί, αυτός και οι φίλοι του συναντιόνταν σε ένα πάρκο της Αγίας Πετρούπολης για να ασκηθούν και να διαλογιστούν ακούγοντας την καταπραϋντική μουσική του Φάλουν Γκονγκ. Αλλά μόλις το ΚΚΚ ξεκίνησε τις διώξεις στην Κίνα το 1999, άλλαξε και το περιβάλλον του εκεί, στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Ηλεκτρονικά μηνύματα, γραμμένα στα κινέζικα, γεμάτα υβριστικές εκφράσεις, άρχισαν να συνωστίζονται στα εισερχόμενά του. Μια νυν συνάδελφός του στις ΗΠΑ, η οποία επίσης ασκεί Φάλουν Γκονγκ, είπε ότι η αστυνομία του ΚΚΚ παρενοχλούσε την οικογένειά της στην Κίνα, καθιστώντας τους σαφές ότι η Αμερικανίδα συγγενής τους παρακολουθείται, ακόμη και στις αγορές της.

Γύρω στο 2007, το ίδιο συνέβη και στον Λιου. Ανήμερα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, γιορτή οικογενειακής επανασύνδεσης, ένας αξιωματούχος της ασφάλειας εμφανίστηκε στο σπίτι της οικογένειάς του στο Πεκίνο, ζητώντας τον αριθμό του τηλεφώνου του Λιου.

Οι γονείς του Λιου αρνήθηκαν να του τον δώσουν. Έτσι, ο αξιωματούχος απαίτησε να τηλεφωνήσουν επί τόπου στον Λιου. «Έχουμε συναντηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο αξιωματούχος στον Λιου κατά την κλήση, αναφέροντας στη συνέχεια ότι είχε πάει στο πάρκο όπου ο Λιου κάνει τις ασκήσεις του Φάλουν Γκονγκ και τον είχε φωτογραφίσει. «Ξέρω πολύ καλά τι κάνετε», του είπε.

Ο αξιωματούχος άρχισε να κολακεύει τον Λιου και προσπάθησε να τον πείσει να επιστρέψει στην Κίνα. Αποκάλεσε τον Λιου «ταλέντο, το οποίο η χώρα χρειάζεται οπωσδήποτε» και υποσχέθηκε να καλύψει όλα τα έξοδα του ταξιδιού του, αν συμφωνούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Όταν ο Λιου αρνήθηκε, ο αξιωματούχος άλλαξε τακτική.

«Πρόσεχε τι κάνεις», τον προειδοποίησε, λέγοντας ότι αν συνέχιζε να μιλά για τις διώξεις του καθεστώτος, η καριέρα του αδελφού του και η εκπαίδευση των παιδιών του θα αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Όπως φάνηκε, ο αξιωματούχος έκανε πράξη τις απειλές του.

Μετά από τη συνομιλία αυτή, η καριέρα του αδελφού του Λιου έμεινε στάσιμη. Μέχρι τη συνταξιοδότησή του, πριν από λίγα χρόνια, δεν πήρε ποτέ προαγωγή, παραμένοντας στην ίδια θέση σε μια κρατική αεροπορική εταιρεία, επειδή, όπως υποθέτει ο Λιου, δεν θεωρούταν πλέον αξιόπιστος από το καθεστώς λόγω της συγγενικής του σχέσης με ένα αντιφρονούντα.

Αυτό θα ήταν κάτι εύκολο για τον αξιωματούχο. «Αρκεί ένα σημείωμα ή ένα τηλεφώνημα στην εταιρεία του αδελφού μου, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται», δήλωσε ο Λιου στους Epoch Times.

Παρά τα όσα έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια, ο Λιου λέει ότι εξακολουθεί να αισθάνεται άβολα όταν σκέφτεται ότι τον παρακολουθούν τόσο κοντά στο σπίτι του. Το Wesley Chapel, όπου εδρεύει ο κατηγορούμενος για κατασκοπεία Κινέζος, απέχει λιγότερο από μία ώρα από την πόλη του. Αναρωτιέται πόσοι ακόμη Κινέζοι πράκτορες βρίσκονται κοντά, ενεργώντας ως μάτια και αυτιά για το καθεστώς.

«Οι κατάσκοποι ζουν ανάμεσά μας. Χωρίς να ξέρουμε τίποτα συλλέγουν πληροφορίες για εμάς και μας παρακολουθούν αδιαλείπτως», είπε. «Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.»

«Εμείς δεν κρυβόμαστε», πρόσθεσε. Αλλά οι Κινέζοι πράκτορες λειτουργούν «στο σκοτάδι».

ZoomInImage
Ένα μπαλόνι, σε συνέντευξη Τύπου μπροστά από την America ChangLe Association, όπου συζητήθηκε η διεθνής καταστολή του Πεκίνου. Νέα Υόρκη, 25 Φεβρουαρίου 2023. Μέσα στο κτίριο της ένωσης βρίσκεται ένα κλειστό πλέον, υπερπόντιο κινεζικό αστυνομικό τμήμα. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Συστηματική συλλογή δεδομένων

Μεταξύ των Κινέζων αντιφρονούντων, πολλοί ανησυχούν για τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το καθεστώς γι’ αυτούς.

Εφαρμογές όπως το WeChat – η κύρια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για τους Κινέζους – συλλέγουν με επιθετικό τρόπο δεδομένα χρηστών, στα οποία, σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, έχει πρόσβαση η υπηρεσία πληροφοριών. Το κράτος διατηρεί αρχείο για κάθε άτομο από την Κίνα, παρακολουθώντας τις δραστηριότητές τους και συλλέγοντας πληροφορίες που το καθεστώς μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον του ανά πάσα στιγμή.

Οικογένειες Αμερικανών πολιτών με καταγωγή από την Κίνα, που ασκούν Φάλουν Γκονγκ, έχουν αναφέρει ότι, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν εκτός Κίνας, τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν λίγο πριν βγουν από τη χώρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολιτογραφημένοι Αμερικανοί υπήκοοι συλλαμβάνονται τη στιγμή που επιστρέφουν στην Κίνα και, μερικές φορές κρατούνται για χρόνια. Αν δεν συλληφθούν, συνήθως πιέζονται να κατασκοπεύσουν.

«Για όσους ήρθαν από την Κίνα, ακόμη και αν έχουν φύγει για χρόνια, το καθεστώς μπορεί να ανακτήσει εύκολα τις πληροφορίες γύρω από το άτομό τους», δήλωσε ο Λιου. «Με αυτόν τον τρόπο διατυπώνουν απειλές».

Επιπλέον, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δείχνουν μεγάλο ζήλο για την καταστολή της διασποράς του Φάλουν Γκονγκ. Σε μια εσωτερική συνάντηση το 2015, ο Μενγκ Τζιαντζού, κορυφαίος αξιωματούχος της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι ο «αγώνας κατά του Φάλουν Γκονγκ» είναι ένας «πολιτικός αγώνας με τις αντι-κινεζικές δυνάμεις στη Δύση», σύμφωνα με εμπιστευτικά πρακτικά που διέρρευσαν.

Ένα άλλο έγγραφο του 2015 που διέρρευσε αποκαλύπτει ότι οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι κατασκοπεύουν ενεργά τους υπερπόντιους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ που κατάγονται από την εν λόγω επαρχία, δίνοντας εντολή στους αξιωματούχους να συλλέγουν «συστηματικά» βιογραφικά στοιχεία, κοινωνικά δίκτυα, καθεστώς μετανάστευσης και δραστηριότητες.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν την εντολή με αυτές τις πληροφορίες να «διαμορφώσουν εξατομικευμένα σχέδια εργασίας ένα προς ένα».

«Ξέρουμε τα πάντα»

Ο Νεοϋορκέζος αρχιτέκτονα Σάιμον Τζανγκ συνειδητοποίησε ότι η κινεζική αστυνομία τον παρακολουθεί τη χειρότερη δυνατή στιγμή.
Η μητέρα του, η Τζι Γιουντζί, είχε ήδη επιβιώσει με δυσκολία από δύο κρατήσεις σε κινεζικές φυλακές, όταν την έκλεισαν ξανά μέσα για την πίστη της, μόλις τρεις ημέρες πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2022.

ZoomInImage
Ο Σάιμον Τζανγκ μαζί με τη μητέρα του, κατά της διάρκεια εκδρομής στο Χανγκτζόου. Κίνα, 2012. (Ευγενική παραχώρηση του Simon Zhang)

 

Κατέρρευσε από τα βασανιστήρια μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες. Πέθανε στο νοσοκομείο, με σιδερένιες αλυσίδες στα πόδια και αίματα στο πρόσωπο και τους ώμους της. Το σώμα της το φύλαγαν πενήντα αστυνομικοί και ο σύζυγός της υποχρεώθηκε να εγκρίνει την αποτέφρωσή του.

Του έδειξαν φωτογραφίες του γιου του, από εκδηλώσεις του Φάλουν Γκονγκ στις ΗΠΑ, και τον προειδοποίησαν ότι «γνωρίζουν τα πάντα», αφηγείται ο ίδιος ο Τζανγκ.

Λίγο αργότερα, άρχισαν να παρενοχλούν τον πατέρα του για πληροφορίες σχετικά με τη νύφη του – τη σύζυγο του Τζανγκ.

Το Πεκίνο ‘χαρτογραφεί’ λεπτομερώς τις κοινότητες των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ, όπως θα έκαναν για μία τρομοκρατική οργάνωση, σχολιάζει η Σάρα Κουκ, αναλύτρια της Κίνας και συγγραφέας της αναφοράς του 2017 του Freedom House «Η μάχη για το πνεύμα της Κίνας» (“The Battle for China’s Spirit”).

Ο Τζανγκ δήλωσε αποτροπιασμένος από τις πιέσεις των κινεζικών αρχών, που συνεχίζονταν ακόμη και μετά τον θάνατο της μητέρας του. Μίλησε για εκείνη, για την προσοχή που έδειχνε πάντα στις λεπτομέρειες, για τη στοργή της για όλα τα μέλη της οικογένειας και για τη δύναμη που έδειξε υπερασπιζόμενη τις πεποιθήσεις της παρά τα βασανιστήρια.

Περιέγραψε, επίσης, ένα συναίσθημα ανημπόριας που τον κατακλύζει κατά καιρούς και πώς οι πιέσεις του κινεζικού καθεστώτος δημιουργούν ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ αυτού και της οικογένειάς του στην Κίνα. Κύριο μέλημά του είναι να μην επιβαρύνει τη θέση τους.

«Νιώθω πώς δεν μπορώ να λειτουργώ ελεύθερα, αν δεν θέλω να δημιουργήσω προβλήματα σε όσους ζουν εκεί», εξηγεί, παρατηρώντας ότι αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του ΚΚΚ. Είναι μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος φίμωσης των Κινέζων ασκουμένων που ζουν εκτός Κίνας.

Μίσος στους δρόμους

Όταν οι απειλές δεν πιάνουν, επιστρατεύεται η βία.

Το 2002, ο Σων Γιανγκ, νυν επικεφαλής της Ένωσης Φάλουν Ντάφα των Νοτίων Πολιτειών των ΗΠΑ, διαλογιζόταν μπροστά από το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον διαμαρτυρόμενος για τη δίωξη στην Κίνα. Ξαφνικά, ένα αυτοκίνητο βγήκε από την άλλη μεριά του προξενείου και, κόβοντας ταχύτητα την ώρα που περνούσε από μπροστά του, κάποιος του πέταξε ωμά αυγά από το παράθυρο. Ύστερα, το αυτοκίνητο έφυγε γρήγορα.

ZoomInImage
Ο Σων Γιανγκ συνεχίζει τον διαλογισμό του, παρά την επίθεση με αυγά που δέχθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, μπροστά από το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον το 2002. (Minghui.org, Mark Felix /AFP μέσω Getty Images)

«Ήταν σαφώς μία κίνηση μίσους», δήλωσε ο ταϊβανέζικης καταγωγής Γιανγκ στους Epoch Times. «Απορώ με το θράσος τους να κάνουν κάτι τέτοιο εδώ, στην Αμερική.»

Μπροστά από το ίδιο προξενείο, η Σύνθια Σουν είχε δει, όταν ήταν παιδί, υπαλλήλους του προξενείου να βγαίνουν και να τραβούν φωτογραφίες των διαλογιζόμενων διαδηλωτών από πολύ κοντινή απόσταση.

Έμοιαζε να θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι «παρόλο που ζείτε στην Αμερική, παρόλο που μεγαλώνετε εδώ και είστε υπήκοοι αυτής της χώρας, το ΚΚΚ σάς παρακολουθεί», δήλωσε η Σουν, ερευνήτρια του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα, σε πρόσφατη εκδήλωση του Ινστιτούτου Hudson.

Εν τέλει, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε το προξενείο του Χιούστον προβληματικό και, το 2020, έδωσε εντολή να κλείσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν να παραβιάζονται οι νόμοι μας, να αμφισβητείται η κυριαρχία μας και να εκφοβίζεται ο λαός μας [από τη ΛΔΚ].»
Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει πολλές μορφές. Το 2008, στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης, μία ομάδα 200 περίπου Κινέζων, συχνά φέροντες κόκκινες σημαίες του ΚΚΚ, επιτίθονταν επί μήνες λεκτικά και σωματικά σε ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ.
Στο αποκορύφωμα της εκστρατείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ ερεύνησε και ηχογράφησε τον Πενγκ Κεγιού, τον Κινέζο Γενικό Πρόξενο της Νέας Υόρκης, να παραδέχεται τον ρόλο του στην υποκίνηση των επιθέσεων.

«Αφού έχουν αγωνιστεί κατά του Φάλουν Γκονγκ, τους σφίγγω το χέρι και τους ευχαριστώ έναν προς έναν, και τους λέω μερικά ενθαρρυντικά λόγια», ανέφερε ο Πενγκ κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος. «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό μπροστά [στους ασκούμενους του] Φάλουν Γκονγκ. Παρκάρω πάντα το αυτοκίνητό μου αρκετά μακριά, ώστε να μη με δουν. Πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός με αυτά τα πράγματα.»

Την περίοδο που έκανε έρευνα για το Freedom House, η Κουκ ζούσε σχετικά κοντά στο Φλάσινγκ, έτσι αποφάσισε να δει η ίδια τι συμβαίνει. Σε χρόνο μηδέν, εντόπισε κάποιον να φωνάζει κατά του Φάλουν Γκονγκ και να διανέμει υλικό με εχθρικό περιεχόμενο. Διασχίζοντας το δρόμο, είδε μια άλλη ομάδα πέντε έως οκτώ ατόμων να περικυκλώνουν και να παρενοχλούν έναν ασκούμενο του Φάλουν Γκονγκ.

Αυτή η σκηνή έκανε την Κουκ να αναρωτιέται αν βρισκόταν στην Κίνα και όχι στην Αμερική.

ZoomInImage
Ο κάτοικος του Φλάσινγκ Έντμοντ Ερ φέρεται να δέχεται επίθεση από έναν όχλο υπέρ του ΚΚΚ, την ώρα που υποστηρίζει ένα περίπτερο για την παραίτηση από το ΚΚΚ, στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης, στις 10 Ιουλίου 2008. (Dayin Chen/The Epoch Times)

 

«Όταν πήγα εκεί, ήταν μια συνηθισμένη ημέρα», δήλωσε στους Epoch Times. «Αυτή ήταν η γενική ατμόσφαιρα, εκείνη την εποχή, στο Φλάσινγκ».

Συμπάσχει με τα θύματα. Κάποιοι μπορεί να είχαν μόλις δραπετεύσει από τις διώξεις στην Κίνα, αναζητώντας ελευθερία στην Αμερική. «Περπατούν στο δρόμο και απλά φορούν ένα μπλουζάκι» με ένα μήνυμα για το Φάλουν Γκονγκ, και να που «αντιμετωπίζουν αυτές τις επιθέσεις μίσους».

Παρόμοιες σκηνές έχουν διαδραματιστεί και σε άλλες πόλεις και χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Χειραγώγηση των ΗΠΑ

Οι επιθέσεις, όσο ανησυχητικές και αν είναι, αποτελούν μόνο το επιστέγασμα της παγκόσμιας επίθεσης του Πεκίνου. Πιο ανησυχητικό για τους ερευνητές είναι το πώς το ΚΚΚ χειραγωγεί τους Αμερικανούς για να μεταφέρουν τα μηνύματά του.

Nέα έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα, που επικαλείται τρεις πληροφοριοδότες με πρόσβαση σε εσωτερικές πληροφορίες του καθεστώτος, αποκαλύπτει μια εκστρατεία πρωτοφανούς κλίμακας και πολυπλοκότητας. Ο στόχος της εκστρατείας είναι να σπείρει τη διχόνοια στο κοινό και ενδεχομένως να οδηγήσει τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου να δράσουν κατά του Φάλουν Γκονγκ.

ZoomInImage
Αξιωματούχοι παρευρίσκονται σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να ανακοινώσει τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών σε πολλά άτομα που φέρονται να συνεργάζονται με το κινεζικό καθεστώς, στο γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, στις 17 Απριλίου 2023. (Angela Weiss/AFP μέσω Getty Images)

 

Μία από τις μεθόδους τους είναι η υποκίνηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των δυτικών μέσων ενημέρωσης να διαδίδουν την παραπληροφόρηση που έχει συγκεντρώσει το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του ΚΚΚ, με στόχο κυρίως τον θίασο παραστατικών τεχνών Shen Yun. Η εταιρεία κλασικού κινεζικού χορού με έδρα τη Νέα Υόρκη, που ιδρύθηκε από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, παρουσιάζει τον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό πριν από την κομμουνιστική κυριαρχία, καθώς και ιστορίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγχρονη Κίνα.

Μια κινεζική κρατική δεξαμενή σκέψης δίνει οδηγίες για το πώς θα γίνει αυτό, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε τον Ιούλιο: «Μοιράστε ενεργά δυσφημιστικές πληροφορίες για το Φάλουν Γκονγκ στα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού και παρέχετε υποστήριξη […] το περιεχόμενο που είναι κατάλληλο για σύντομα, ‘πιασάρικα’ βίντεο θα πρέπει να συνεχίσει να διαδίδεται μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης του εξωτερικό για να αυξηθεί η κάλυψη. Καταστείλετε την επισκεψιμότητα του Φάλουν Γκονγκ στο διαδίκτυο αγοράζοντας διαφημίσεις [και] βελτιστοποίηση SEO”.

Το ΚΚΚ επί μακρόν χρησιμοποιεί τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση των στόχων του. Οι οικονομικές δραστηριότητες, οι διπλωματικές σχέσεις, οι πολιτικές ανταλλαγές και οι πολιτιστικές δραστηριότητες, αποτελούν στο σύνολό τους πιθανούς μοχλούς πίεσης.

Ένα επίσημο έγγραφο, που διέρρευσε από την επαρχία Χενάν το 2017, έλεγε σε χαμηλόβαθμους αξιωματούχους να εκμεταλλευτούν τις συνεργασίες μεταξύ πόλεων και να κινητοποιήσουν «πατριωτικά και φιλικά άτομα, όπως εμπειρογνώμονες, μελετητές, δημοσιογράφους και ηγέτες της κινεζικής κοινότητας του εξωτερικού» που έχουν «μεγάλη επιρροή», για να μιλήσουν για λογαριασμό του καθεστώτος.

Το 2016, η Γερουσία της Μινεσότα συζήτησε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε τη συστηματική αναγκαστική συλλογή οργάνων από το Πεκίνο. Το κινεζικό προξενείο στο Σικάγο έστειλε επιστολές στους νομοθέτες και ορισμένοι αξιωματούχοι του πήγαν να επισκεφθούν αυτοπροσώπως τους νομοθέτες.

Η πολιτειακή γερουσιαστής Άλις Τζόνσον, συνυποψήφια του ψηφίσματος, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της ότι και η ίδια δέχθηκε μία επίσκεψή τους. Είπε ότι οι αξιωματούχοι «δεν προσέφεραν καμία πληροφορία σχετικά με τη συλλογή οργάνων», αλλά μόνο μιλούσαν κατά του Φάλουν Γκονγκ.

Παρά τις προσπάθειες των Κινέζων αξιωματούχων, ο πολιτειακός γερουσιαστής Νταν Χολ δήλωσε: «Έχουμε […] αρκετές αποδείξεις ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν και πρέπει να τα σταματήσουμε». Το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα.

Ορισμένα άτομα μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι χρησιμοποιούνται. Το 2012, ένας δημοσιογράφος του Parliament Hill στον Καναδά, ο Μαρκ Μπούρι, παραιτήθηκε από τη δουλειά του στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας και φερέφωνο του ΚΚΚ, το Xinhua, όταν του έγινε σαφές ότι δεν εργαζόταν ως δημοσιογράφος αλλά ως κατάσκοπος. Τόσο εκείνος όσο και άλλοι υπάλληλοι του Xinhua, καλούνταν τακτικά να συλλέγουν ονόματα συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις του Φάλουν Γκονγκ ή άλλων αντιφρονούντων, να κινηματογραφούν και να απομαγνητοφωνούν τα τεκταινόμενα με σχολαστική λεπτομέρεια, ωστόσο οι αναφορές που κατέθεταν για αυτές τις αποστολές εξαφανίζονταν χωρίς ίχνη.

ZoomInImage
Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ διαμαρτυρίας ενάντια στη μίσθωση ηλεκτρονικής διαφημιστικής πινακίδας (επάνω) από το Xinhua, το πρακτορείο ειδήσεων του κινεζικού καθεστώτος, η οποία εγκαινιάστηκε στην Times Square της Νέας Υόρκης την 1η Αυγούστου 2011. (Stan Honda/AFP μέσω Getty Images)

 

Οι πιο πρόσφατες οδηγίες δίνουν έμφαση στην προώθηση ψευδών αφηγήσεων που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν νομικές επιπτώσεις, αναφέρει η έκθεση.

Πρόσφατα, δύο Κινέζοι πράκτορες, ο ένας Αμερικανός πολίτης και ο άλλος κάτοχος πράσινης κάρτας, δήλωσαν ένοχοι για την προσπάθεια δωροδοκίας ενός πράκτορα της Εφορίας με 50.000 δολάρια για να ξεκινήσει έλεγχο του Shen Yun – ο πράκτορας της Εφορίας, ωστόσο, ήταν μυστικός πράκτορας του FBI.

Κατακτώντας την ακαδημαϊκή κοινότητα

Το ΚΚΚ έχει εισχωρήσει στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα μαζικά. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χορήγησε σχεδόν 300.000 φοιτητικές βίζες σε Κινέζους το 2023, που αποτελούν πλέον το 50% της αλλοδαπής φοιτητικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Η Λίλυ (η οποία χρησιμοποίησε ψευδώνυμο φοβούμενη αντίποινα) δίδασκε σε οικοτροφείο της Βιρτζίνια. Το 2022, έκανε μια παρουσίαση σε όλο το σχολείο για ένα έργο τέχνης που της άρεσε: Μια απεικόνιση 36 δυτικών ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ που έκαναν μια τολμηρή έκκληση υπέρ του Φάλουν Γκονγκ στην πλατεία Τιενανμέν.

Ο διευθυντής του σχολείου και άλλοι υπεύθυνοι αντέδρασαν θετικά, μέχρι που οι Κινέζοι μαθητές «προκάλεσαν αναστάτωση», είπε η Λίλυ. Την κάλεσαν να συναντηθεί με έναν υπάλληλο του σχολείου, ο οποίος, σύμφωνα με τη Λίλυ, επανέλαβε την προπαγάνδα του ΚΚΚ και την κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα».

Η Λίλυ αισθάνθηκε πληγωμένη. Οι ίδιοι οι μαθητές της είχαν στραφεί εναντίον της. Ξαφνικά, είπε, δεν την έβλεπαν πλέον ως άνθρωπο, αλλά ως «ταξικό εχθρό».

Είναι σαν να «φέρνουμε τον κομμουνισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες», σχολίασε η Λίλυ. «Στον κομμουνισμό, ό,τι έχεις δεν σημαίνει τίποτα, σου παίρνουν τα πάντα».

ZoomInImage
Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ από 12 χώρες απευθύνουν ειρηνική έκκληση για τον τερματισμό των διώξεων και των βασανιστηρίων των Κινέζων συνασκούμενών τους, στην πλατεία Τιενανμέν το 2001. (Minghui.org)

 

Ο διευθυντής του σχολείου κατηγόρησε τη Λίλυ ότι έκανε τους Κινέζους μαθητές να αισθάνονται «ανασφαλείς».

«Κάποιοι από τους γονείς τους εργάζονται στην κινεζική κυβέρνηση, οπότε τώρα ανησυχούν για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των γονιών τους στην Κίνα», θυμάται να ακούει η Λίλυ. «Θέλουν να μείνουν μακριά σας».

Η Λίλυ αναγκάστηκε, τελικά, να συντάξει μια επιστολή απολογίας για να τη διαβάσει από το βήμα. Αλλά την καθορισμένη ημέρα, κανένας Κινέζος μαθητής δεν εμφανίστηκε, οπότε η Λίλυ πήγε κατευθείαν στο σπίτι της.

Δύο χρόνια αργότερα, έχοντας εγκαταλείψει τη θέση της στο σχολείο, η Λίλυ εξακολουθεί να αισθάνεται τραυματισμένη από αυτή τη δοκιμασία.

«Οι Κινέζοι μαθητές είναι οι πελάτες [του σχολείου] και είναι πραγματικά επιθετικοί. Και το σχολείο απλά υποκλίνεται σε αυτούς», σχολίασε, προσθέτοντας ότι, κατ’ επέκταση, το σχολείο υποκλίνεται στο ΚΚΚ.

Με το να ικανοποιεί τους Κινέζους μαθητές, λέει η Λίλυ, το σχολείο τούς βλάπτει στην πραγματικότητα, καθώς εμποδίζει την πρόσβασή τους σε πληροφορίες που είναι αντίθετες με τη ρητορεία του ΚΚΚ. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην Αμερική, «δεν είναι ελεύθεροι από την επιρροή του ΚΚΚ», είπε. «Είναι φυσικά εδώ, αλλά το μυαλό και η καρδιά τους είναι δεμένα στο ΚΚΚ».

Η κινεζική επιρροή στο εξωτερικό εκδηλώνεται και με άλλους τρόπους.

Μια έκθεση του 2023, με τίτλο «Επιτήρηση, συκοφαντία και λογοκρισία», που συνυπογράφει η Σύνθια Σουν για το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 10 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα εγχειρίδιο με τίτλο «Discussing Everything Chinese» για το μάθημα της κινεζικής γλώσσας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που υποστηρίζει την πολιτική του ΚΚΚ, διαιωνίζει την «αγάπη για το Κόμμα» και δικαιολογεί την 25ετή δίωξη του Φάλουν Γκονγκ, χρησιμοποιώντας τα σημεία συζήτησης του Κόμματος κατά του Φάλουν Γκονγκ. Πολλοί ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στα πανεπιστήμια που συμμετείχαν στην έρευνα για την έκθεση εξέφρασαν το φόβο του στιγματισμού τους από τους Κινέζους συμφοιτητές τους ή τα μέλη του διδακτικού προσωπικού.

Σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη την Αμερική, οι κινεζικοί φοιτητικοί σύλλογοι συχνά αναφέρονται στα τοπικά κινεζικά προξενεία ή την πρεσβεία τους. Οι φοιτητικές ομάδες αποτελούν άλλο ένα τμήμα του εκτεταμένου δικτύου επιρροής του Πεκίνου στο εξωτερικό, έναν «πληρεξούσιο» -όπως τις αποκαλεί η Κουκ- για την εκτέλεση των εντολών του καθεστώτος.

ZoomInImage
Το κινεζικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, στις 20 Ιουλίου 2024. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Ένα ‘προσαρμοστικό’ ολοκληρωτικό μοντέλο

Ο μηχανισμός της δίωξης υποστηρίζεται από μια δαιδαλώδη δομή κινήτρων και ανταμοιβών.

Στην Κίνα, οι αστυνομικοί συχνά λαμβάνουν μπόνους για τις συλλήψεις. Στις φυλακές, οι κρατούμενοι χρησιμοποιούνται ως δωρεάν σκλάβοι. Οι απλοί πολίτες ενθαρρύνονται με υψηλές χρηματικές αμοιβές να κατασκοπεύουν τους γείτονές τους που ασκούν Φάλουν Γκονγκ.

Οι ανταμοιβές μπορεί να έχουν τη μορφή πολιτικής προβολής. Ο Λου Τζιανγουάνγκ, υπεύθυνος ενός εξωθεσμικού κινεζικού αστυνομικού τμήματος που λειτουργεί στο Μανχάταν, έλαβε τιμητική πλακέτα για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων του Φάλουν Γκονγκ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στην Ουάσιγκτον το 2015, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Για τη διάδοση της καταστολής στο εξωτερικό, το ΚΚΚ προσαρμόζει συνεχώς τις τακτικές που εφαρμόζει και τα κίνητρα που παρέχει.

«Το ΚΚΚ είναι ένα πολύ προσαρμοστικό απολυταρχικό καθεστώς», δήλωσε η Κουκ, εξηγώντας ότι μετά από 25 χρόνια επίμονης δίωξης του Φάλουν Γκονγκ, το καθεστώς διαθέτει ένα υπόδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιεί εναντίον και άλλων στόχων, όπως οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η Κουκ επεσήμανε ότι αρκετοί Κινέζοι αξιωματούχοι, που αργότερα κατέλαβαν σημαίνουσες θέσεις στη Σιντζιάνγκ, έχτισαν την καριέρα τους μέσω της καταστολής του Φάλουν Γκονγκ.

ZoomInImage
Ένας παραστρατιωτικός αστυνομικός στέκεται στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, στις 15 Μαρτίου 2019. (Fred Dufour/AFP μέσω Getty Images)

 

«Το να είσαι καλός στην καταστολή» φέρνει απτές ανταμοιβές και προσφέρει κίνητρα για περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων, είπε.

Σε διεθνές επίπεδο, το σύστημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Το πρόσφατο κατηγορητήριο της Φλόριντα υποδηλώνει ότι το Φάλουν Γκονγκ ήταν ένας προηγούμενος στόχος, και στη συνέχεια ο φερόμενος ως κατάσκοπος στόχευσε άλλους αντιφρονούντες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς των ΗΠΑ και τους ίδιους τους εργοδότες του.

«Το ΚΚΚ δεν είναι επιλεκτικό», λέει η Κουκ. «Απλώς βλέπει αυτούς τους διαφορετικούς πράκτορες ως πόρους για τη συλλογή πληροφοριών σε ένα ευρύ σύνολο στόχων και προτεραιοτήτων του ΚΚΚ».

Αυτή η «ύπουλη» πτυχή είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να ακολουθήσουν μια «ολιστική αμυντική προσέγγιση» απέναντι στο Πεκίνο.

«Γιατί έτσι το βλέπει το ΚΚΚ, από επιθετική σκοπιά».

Η Ση, από το Ινστιτούτο Huston, συμφωνεί με αυτή την άποψη.

Πέρυσι, Κινέζοι χάκερ εισέβαλαν σε λογαριασμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Οικονομικών, ξεχώρισαν τον λογαριασμό της από το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Hudson,και αντέγραψαν τα εισερχόμενά της, δήθεν για να βρουν τις επαφές της στην Κίνα.

«Η απειλή είναι εδώ», είπε. «Εμείς, ως Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις τώρα το αντιλαμβανόμαστε».

Στη σκιά του φόβου

Στην Κίνα, ο Τζανγκ στα 14 είχε να αντιμετωπίσει αδιάλειπτη αστυνομική παρενόχληση, παραβίαση οικογενειακού ασύλου και τον φόβο μήπως εξαφανίσουν τη μητέρα του. Ακόμα και σήμερα, λυπάται που εκείνη δεν μπόρεσε να δει τη μεγαλύτερη ευχή της να πραγματοποιείται: να δει με τα ίδια της τα μάτια ότι οι άνθρωποι στην Αμερική ασκούν ελεύθερα και άφοβα Φάλουν Γκονγκ.

Παρά τον πόνο για την οικογένειά του που βρίσκεται στο έλεος της αστυνομίας στην Κίνα, ο Τζανγκ πιστεύει ότι είναι πιο σημαντικό να πει την αλήθεια και να «κάνει το σωστό». Μακροπρόθεσμα, αυτό είναι το καλύτερο και για την οικογένειά του, αφού όσο πιο γρήγορα σταματήσει η δίωξη τόσο πιο γρήγορα θα είναι και εκείνοι καλά.

Ο Λιου, στη Φλόριντα, συμφωνεί: «Πρέπει απλά να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για όσους δεν μπορούν να μιλήσουν για τους εαυτούς τους.»

Της Eva Fu

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε