Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024
Οι ηλιακές εκλείψεις έχουν γοητεύσει τους ανθρώπους εδώ και χιλιετίες και πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί ανέπτυξαν μύθους για να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους συνέβαιναν. (Amanda Carden/Shutterstock)

Πώς οι Αρχαίοι κατανοούσαν τις εκλείψεις

Και πώς να προετοιμαστείτε για την έκλειψη της 8ης Απριλίου.

Φανταστείτε αυτό: Ο ήλιος, το φεγγάρι και η Γη είναι όλα μέρος ενός κοσμικού χορού, και κάθε τόσο συχνά, ευθυγραμμίζονται σωστά για να δημιουργήσουν μια μαγική στιγμή στον ουρανό.

Η 8η Απριλίου θα είναι μια τέτοια στιγμή. Μια ολική έκλειψη ηλίου θα συμβεί στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκλειψη θα ρίξει μια σκιά σε ορισμένα μέρη της Βόρειας Αμερικής, μετατρέποντας τη μέρα σε μια μαγευτική νύχτα για μια σύντομη περίοδο. Φανταστείτε τον ήλιο, το λαμπρότερο αστέρι μας, να καλύπτεται από το φεγγάρι, δημιουργώντας μια εκπληκτική ουράνια επίδειξη για όσους είναι αρκετά τυχεροί ώστε να βρίσκονται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.

Είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να έρθουν κοντά, να ατενίσουν τον ουρανό και να μοιραστούν το θαύμα του σύμπαντος. Αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να θυμηθούμε την ποικιλομορφία των πολιτισμών σε όλο τον κόσμο και να γνωρίζουμε ότι και αυτοί έχουν βιώσει εκλείψεις, αλλά μπορεί να τις έχουν κατανοήσει με πολύ διαφορετικούς τρόπους.

 

Παραδοσιακές πεποιθήσεις από όλο τον κόσμο

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν κοιτάξει τον ουρανό και έχουν αγκαλιάσει τόσο περίεργες όσο και μαγικές ιστορίες για τις εκλείψεις.

Η λέξη «έκλειψη» σημαίνει «πάυει να υπάρχει, χάνεται». Αυτό δίνει μια ιδέα για τον φόβο που περιέβαλλε παλαιότερα το ουράνιο γεγονός.

Σε πολλούς πολιτισμούς, έλεγαν ότι ένας δαίμονας ή άλλο ουράνιο πλάσμα έτρωγε τον ήλιο. (Θα μπορούσε να είναι ένας δράκος, μια αρκούδα ή ακόμη και ένας βάτραχος, ανάλογα με το από πού προέρχεται ο θρύλος). Και αν το καλοσκεφτείτε, μια έκλειψη όντως μοιάζει με ένα τεράστιο πλάσμα που παίρνει τη μια μπουκιά μετά την άλλη από τον ήλιο.

Συχνά, όταν αυτή ήταν η πεποίθηση, η λύση που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι ήταν η ίδια: να κάνουν πολύ θόρυβο για να τρομάξουν το πλάσμα.

Ακολουθούν μερικές συναρπαστικές παραδοσιακές δοξασίες για τις εκλείψεις από όλο τον κόσμο:

Ινδία

Στην ινδική μυθολογία, ο δαίμονας Rahu λέγεται ότι καταπίνει τον ήλιο, προκαλώντας ηλιακές εκλείψεις. Ωστόσο, το κεφάλι του Rahu είχε προηγουμένως κοπεί ως τιμωρία από τους θεούς, οπότε, αφού το φάει, ο ήλιος σύντομα περνάει μέσα από το λαιμό του Rahu και στη συνέχεια επανεμφανίζεται.

Κίνα

Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Brittanica:

«Στην αρχαία Κίνα, ήταν κοινή πεποίθηση ότι οι ηλιακές εκλείψεις συνέβαιναν όταν ένας ουράνιος δράκος επιτίθετο και καταβρόχθιζε τον Ήλιο. Τα κινεζικά αρχεία εκλείψεων είναι μερικά από τα παλαιότερα στον κόσμο και χρονολογούνται πάνω από 4.000 χρόνια πριν».

Μπορεί να έχετε δει στην τηλεόραση ή σε ταινίες ότι τα κινεζικά ιστορικά αρχεία τηρούνταν σχολαστικά.

Σκανδιναβία

Η σκανδιναβική μυθολογία αφηγείται την ιστορία δύο ουράνιων λύκων που κυνηγούν για πάντα τον ήλιο και τη σελήνη. Ορισμένοι πίστευαν ότι κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, ένας από τους λύκους έπιασε τελικά τον ήλιο, προκαλώντας την προσωρινή εξαφάνισή του και την πιθανή έναρξη του Ράγκναροκ, του τέλους του κόσμου.

Διάφορες περιοχές

Η λαϊκή παράδοση πολλών πολιτισμών παραδοσιακά θεωρούσε ότι ο ήλιος και η σελήνη ήταν ένα αρσενικό και ένα θηλυκό που ενώνονταν κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης.

 

Σύντομα στοιχεία για την έκλειψη

Γιατί το 2024 είναι ξεχωριστό

Υπήρξε ολική έκλειψη ηλίου το 2017, αλλά το 2024 θα είναι διαφορετικό. Εκτιμάται ότι 31,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο μονοπάτι της ολικότητας φέτος, σε σύγκριση με 12 εκατομμύρια το 2017. Η φετινή έκλειψη θα διαρκέσει επίσης περισσότερο – σε ορισμένες περιοχές, δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι το 2017.

Και, το πιο ενδιαφέρον από όλα, ο ήλιος φέτος θα είναι πιο κοντά σε κατάσταση ηλιακού μέγιστου, ενώ το 2017 ήταν πιο κοντά στο ηλιακό ελάχιστο. Αυτό σημαίνει ότι το στέμμα γύρω από το φεγγάρι θα είναι πιο φωτεινό και πιο δυναμικό.

Οι σκιές που δημιουργεί

Υπάρχει τόσο μια «ομπρέλα» όσο και το «ημίφως» όταν συμβαίνει μια έκλειψη.

Η «ομπρέλα» σημαίνει σκιά, και είναι η σκιά που ρίχνει στη Γη το φεγγάρι όταν εκλείψει τον ήλιο- αυτή η σκιά έχει πλάτος περίπου 170 μίλια.

Το «ημίφως» είναι μια ευρύτερη σκιά που έχει την ομπρέλα στο κέντρο της, αλλά αυτή η σκιά έχει πλάτος μερικές χιλιάδες μίλια. Μπορεί κανείς να τη θεωρήσει ως την περιφερειακή ομπρέλα.

Ένα σπάνιο γεγονός

Η NASA δήλωσε: «Η ευκαιρία να δούμε μια ολική έκλειψη ηλίου είναι σπάνια. Η σκιά της Σελήνης στη Γη δεν είναι πολύ μεγάλη, οπότε μόνο ένα μικρό μέρος των σημείων στη Γη θα τη δει. Πρέπει να βρίσκεστε στην ηλιόλουστη πλευρά του πλανήτη όταν συμβαίνει. Πρέπει επίσης να βρίσκεστε στη διαδρομή της σκιάς της Σελήνης. Κατά μέσο όρο, το ίδιο σημείο της Γης έχει τη δυνατότητα να δει μια ηλιακή έκλειψη μόνο για λίγα λεπτά περίπου κάθε 375 χρόνια!».

 Η Σελήνη της Γης

Υπάρχουν πολλά φεγγάρια στο ηλιακό σύστημα, αλλά μόνο το φεγγάρι της Γης έχει το κατάλληλο μέγεθος για να δημιουργήσει ολική έκλειψη ηλίου.

 

Πώς να απολαύσετε την έκλειψη του Απριλίου 2024

Εντοπίστε την τοποθεσία: Αν θέλετε να δείτε την ολική έκλειψη και όχι μόνο μια μερική, πρέπει να εντοπίσετε την ακριβή ώρα και το ακριβές μέρος που πρέπει να πάτε, ώστε να βρίσκεστε κάτω από το μονοπάτι της umbra. Ένας καλός δικτυακός τόπος γι’ αυτό είναι ο GreatAmericanEclipse.com.

Δείτε την με ασφάλεια: Η NASA προειδοποίησε: «Προσοχή! Ποτέ μην κοιτάτε απευθείας τον Ήλιο, ούτε για ένα δευτερόλεπτο! Θα βλάψει την όρασή σας για πάντα! Για να δείτε μια ηλιακή έκλειψη, χρησιμοποιήστε ειδικά γυαλιά ηλιακής θέασης … τα γυαλιά ηλίου δεν λειτουργούν, ακόμη και αν στοιβάξετε πολλά από αυτά μαζί».

Έτσι, οι επιλογές σας είναι είτε τα ειδικά γυαλιά είτε η κατασκευή φωτογραφικών μηχανών μικροσκοπικής οπής (μια απλή και διασκεδαστική εργασία).

Ετοιμάστε σνακ: Θα μπορούσατε να κάνετε ένα «ουράνιο» σνακ, προετοιμάζοντας σνακ με θέμα την έκλειψη, όπως φεγγαρόπιτες.

Κάντε το διασκεδαστικό για τα παιδιά: Τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν τα μεταβαλλόμενα σχήματα του ήλιου καθώς εξελίσσεται η έκλειψη. Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να είναι γρήγορα! Θα μπορούσαν να καταγράψουν τα στάδια και να συγκρίνουν τις ζωγραφιές τους με εκείνες των φίλων τους. Θα καταλάβουν γρήγορα γιατί οι άνθρωποι πίστευαν ότι ένα γιγάντιο πλάσμα καταβροχθίζει σταδιακά τον ήλιο.

Τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούσαν να γράψουν μια δημιουργική ιστορία για μια πόλη που βιώνει μια έκλειψη, αλλά χωρίς να καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Θα μπορούσαν να μιλήσουν για το πώς αντέδρασαν οι διάφοροι άνθρωποι, τι έκαναν και πώς αντέδρασαν όταν ο ήλιος επανήλθε.

Αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού: Η NASA διαθέτει εξαιρετικό υλικό για εσάς στη διεύθυνση Science.NASA.gov/eclipses.

Όπως και να επιλέξετε να περάσετε τη μέρα σας, πιθανότατα θα χαρείτε που η έκλειψη ήταν μέρος της. Προστατέψτε τα μάτια σας ή παρακολουθήστε την στην τηλεόραση και χαρείτε όταν ο ήλιος επιστρέψει τελικά.

Από την Angelica Reis

 

Η Angelica Reis αγαπά τη φύση, την εθελοντική εργασία, την οικογένειά της και την πίστη της. Είναι καθηγήτρια αγγλικών με υπόβαθρο στην κλασική μουσική και της αρέσει να ανακαλύπτει κρυμμένα διαμάντια, να τα αναδεικνύει και να τα μοιράζεται με τους αναγνώστες. Ζει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε