Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Ένας φαρμακοποιός ετοιμάζει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου COVID-19 στο Σαν Ραφαέλ της Καλιφόρνια, την 1η Οκτωβρίου 2021. (Justin Sullivan/Getty Images)

ΠΟΥ: “Καμία απόδειξη” ότι η ενίσχυση ολόκληρου του πληθυσμού προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στα υγιή άτομα

Κορυφαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι δεν υπάρχουν “στοιχεία” που να υποδηλώνουν ότι οι αναμνηστικές δόσεις του ιού του ΚΚΚ θα προσφέρουν “μεγαλύτερη προστασία” στους υγιείς ανθρώπους.

Ο Δ.ρ Μάικ Ράιαν, διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, αμφισβήτησε τη λογική ορισμένων χωρών που προσπαθούν να παράγουν περισσότερες αναμνηστικές δόσεις για να εμβολιάσουν όλους τους ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν στοιχεία που να γνωρίζω που να υποδηλώνουν ότι η ενίσχυση ολόκληρου του πληθυσμού θα προσφέρει απαραίτητα μεγαλύτερη προστασία για τα κατά τα άλλα υγιή άτομα από τη νοσηλεία και το θάνατο», δήλωσε ο Ράιαν.

«Ο πραγματικός κίνδυνος σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου έγκειται, ιδίως, στα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο και είναι ευάλωτα», είπε, «τα οποία όντως χρειάζονται προστασία έναντι όλων των παραλλαγών του COVID-19», της ασθένειας που προκαλείται από τον ιό του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ). Οι οργανισμοί υγείας σε όλο τον κόσμο θεωρούν γενικά ως ευάλωτα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα άτομα που εργάζονται σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξασφάλισε 114 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για το 2022 και το 2023. Οι δόσεις αυτές θα χορηγηθούν σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω έως το τέλος Ιανουαρίου 2022.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς ηλικίας 18 ετών και άνω να κάνουν το αναμνηστικό εμβόλιο λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον στη νότια Αφρική, η οποία έχει ανιχνευθεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι υγείας της Νότιας Αφρικής δήλωσαν σε συνεντεύξεις αυτή την εβδομάδα ότι όσοι έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον, η οποία ονομάστηκε από τον ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζουν “εξαιρετικά ήπια” συμπτώματα. Δεν έχουν υπάρξει θάνατοι που να σχετίζονται με το στέλεχος COVID-19, το οποίο οι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως βαριά μεταλλαγμένο, και οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα μέχρι στιγμής για να καθοριστεί εάν μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια ή να διαπεράσει την προστασία που παρέχει η φυσική ανοσία ή ο εμβολιασμός.

Σε ορισμένες χώρες, απαιτείται η λήψη αναμνηστικής δόσης έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό προκειμένου να θεωρηθεί κανείς “πλήρως εμβολιασμένος”. Ήδη, αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Νέου Μεξικού και του Κονέκτικατ, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να θεωρηθεί πλήρως εμβολιασμένος αν δεν έχει λάβει την αναμνηστική δόση.

Νωρίτερα φέτος, το Ισραήλ επισύναψε τη λήψη της αναμνηστικής δόσης ως προϋπόθεση για τη χρήση του “πράσινου διαβατηρίου” του εμβολίου COVID-19 για την είσοδο σε ορισμένες επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer δήλωσε στο BBC ότι οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου θα είναι πιθανότατα απαραίτητες κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής.

Τα σχόλια του Ράιαν έρχονται την ώρα που άλλοι αξιωματούχοι του ΠΟΥ επικρίνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις ευρωπαϊκές χώρες, το Ισραήλ και άλλες χώρες για την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε χώρες της νότιας Αφρικής λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Προηγουμένως, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προέτρεψε τις πλουσιότερες χώρες να παρέχουν τις αρχικές δόσεις του εμβολίου στα φτωχότερα έθνη, αντί να επικεντρωθούν στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στον δικό τους πληθυσμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε