Πέμπτη, 19 Ιούν, 2025
Μη χρονολογημένη εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, που διατέθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, δείχνει τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. (NIAID-RML/AP/The Canadian Press)

ΠΟΥ: Υπό παρακολούθηση η νέα παραλλαγή της COVID-19 στην Κίνα

Η παραλλαγή NB.1.8.1 θεωρείται προς το παρόν χαμηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι μια νέα παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2, η οποία έχει ταυτοποιηθεί ως NB.1.8.1, έχει χαρακτηριστεί «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», εν μέσω ενδείξεων για αναζωπύρωση των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ στις 23 Μαΐου, η παραλλαγή θεωρείται προς το παρόν χαμηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19 αναμένεται να παραμείνουν αποτελεσματικά έναντι της NB.1.8.1, τόσο ως προς την πρόληψη συμπτωματικής νόσησης όσο και σοβαρών επιπλοκών.

Παρότι παρατηρείται ταυτόχρονη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών σε ορισμένες χώρες όπου η NB.1.8.1 κυκλοφορεί ευρέως, ο ΠΟΥ σημειώνει πως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν ότι η εν λόγω παραλλαγή προκαλεί σοβαρότερη νόσο σε σύγκριση με άλλες που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο.

Oil-painting-ntdtv

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μια «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» είναι ένα στέλεχος του ιού που ενδέχεται να απαιτεί προτεραιότητα στην επιτήρηση, χωρίς ωστόσο να φτάνει σε επίπεδο ανησυχίας ή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Στην επικαιροποιημένη έκθεση της 23ης Μαΐου, επισημαίνεται ότι η NB.1.8.1 φαίνεται να αναπτύσσεται ταχύτερα σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές που συνυπάρχουν, ενώ δεν έχουν αναφερθεί αυξημένες ενδείξεις βαρύτητας της νόσου που να σχετίζονται με το συγκεκριμένο στέλεχος. Η έκθεση δεν κατονομάζει ποιες χώρες αναφέρουν την παρουσία της NB.1.8.1.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δείχνουν ότι η NB.1.8.1 ενέχει αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές τύπου Όμικρον που κυκλοφορούν σήμερα.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ειδικοί στην υγεία κάνουν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα, τις τελευταίες εβδομάδες. Έχει αναφερθεί ότι πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν ως κύριο σύμπτωμα έντονο κάψιμο στον λαιμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δρος Λι Τονγκζένγκ, διευθυντή του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Γιουάν του Πεκίνου, σε κινεζικά κρατικά μέσα, η νέα έξαρση της COVID-19, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο, αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Μαΐου.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Κίνας, στην τελευταία του ενημέρωση στις 24 Μαΐου, ανέφερε ότι η NB.1.8.1 είναι η επικρατούσα παραλλαγή στη χώρα.

Από την έναρξη της πανδημίας το 2020, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει δεχθεί επανειλημμένες επικρίσεις ότι απέκρυψε δεδομένα σχετικά με τον ιό, και κυρίως για τον πραγματικό αριθμό θανάτων. Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γούχαν της Κίνας, στα τέλη του 2019. Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση Τραμπ επιβεβαίωσε την άποψη που είχαν εκφράσει πολλοί από την αρχή της πανδημίας — ότι δηλαδή ο ιός διέφυγε από εργαστήριο υψηλής ασφάλειας στην Γούχαν — επικαιροποιώντας την επίσημη ιστοσελίδα της για την COVID-19.

Ο Δρ Τζόναθαν Λιου, καθηγητής στο Καναδικό Κολέγιο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής και διευθυντής της κλινικής Kang Mei, ο οποίος έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την ακρίβεια των επίσημων κινεζικών στοιχείων, επεσήμανε ότι τα στοιχεία για τον Μάρτιο ανέφεραν μόλις επτά θανάτους από COVID-19 μέσα σε ολόκληρο τον μήνα.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα The Epoch Times, με βάση τους συνηθισμένους ρυθμούς επιδημιών, τόσο χαμηλός αριθμός θανάτων είναι εξαιρετικά απίθανος. Συγκριτικά, σημείωσε, ο Καναδάς — με χαμηλότερη πληθυσμιακή πυκνότητα και υψηλό επίπεδο υγιεινής — κατέγραψε 1.915 θανάτους από COVID από τον Αύγουστο του περασμένου έτους έως τον φετινό Μάιο, δηλαδή πάνω από 200 μηνιαίως. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Κίνα, με τον πυκνό της πληθυσμό, να καταγράφει μόλις επτά θανάτους τον μήνα.

Η Epoch Times απηύθυνε ερώτημα και στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σχετικά με την έκθεση του ΠΟΥ και το κατά πόσον η παραλλαγή NB.1.8.1 έχει εντοπιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκπρόσωπος του CDC ανέφερε σε διάφορα αμερικανικά μέσα ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί λιγότερες από 20 αλληλουχίες της NB.1.8.1 στη βάση δεδομένων επιτήρησης των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί ώστε η παραλλαγή να περιληφθεί στον επίσημο πίνακα παρακολούθησης δεδομένων COVID του οργανισμού.

Με τη συμβολή της Mary Man

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε