Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024

Ψηφίστηκε η νέα ρύθμιση για το κόμμα «Έλληνες» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η τροπολογία με την οποία συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τον έλεγχο των προϋποθέσεων κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών από όλους τους ανώτατους δικαστικούς που συνθέτουν το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνο από μια πενταμελής Επιτροπή του, ψηφίσθηκε με τη θετική ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας. ΚΚΕ , Ελληνική Λύση και Μέρα 25 την καταψήφισαν.

Πρόκειται για το τελευταίο σχέδιο νόμου μέχρι την διακοπή της Ολομέλειας για το Πάσχα και του προγραμματισμένου Κυβερνητικού νομοθετικού έργου της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Με αυτό το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται το κοινοβουλευτικό έργο αυτής της Βουλής, καθώς θα ακολουθήσουν μετά το Πάσχα οι διαδικασίες για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και η Βουλή θα κλείσει.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ολοκληρώνοντας την διαδικασία της συζήτησης, εστίασε στην επίμαχη τροπολογία για τον έλεγχο από τον ‘Αρειο Πάγο της νομιμότητας των συνδυασμών και των κομμάτων προκειμένου να μην συμμετέχουν στις εκλογές καταδικασμένοι έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπήρχαν εκτενείς αναφορές από όλους τους βουλευτές, επισημαίνοντας πως το κάθε κόμμα ανάλογα με τον τρόπο που τελικά τάχθηκε αναλαμβάνει και την ευθύνη του.

Παρέμβαση Βασιλικής Θάνου σχετικά με την ψήφιση της διάταξης

«Προσπαθούν να πείσουν ότι η τροπολογία γίνεται προς διεύρυνση της σύνθεσης του δικαστηρίου, ενώ είναι σαφές ότι αποτελεί μεθόδευση, με προφανή στόχο. Αδιαφορούν εάν με τέτοιες μεθοδεύσεις ευτελίζουν τη δικαστική εξουσία και προσβάλλουν την ανεξαρτησία της. Όπως προσβάλλουν και τη νοημοσύνη όλων των πολιτών», τόνισε η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου σε δήλωσή της.

Η δήλωση έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, που επρόκειτο να προέδρευε του Α1 Τμήματος, το οποίο θα έκρινε τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές όλων των κομμάτων.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Τζανερίκος, με δήλωσή του, χαρακτήρισε τη ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στο σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου την κρίση για το κόμμα «Έλληνες» – και τα άλλα κόμματα ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

«Στοχεύουμε την τρίτη θέση»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Alpha ο πρόεδρος του κόμματος Έλληνες, Αναστάσιος Κανελλόπουλος δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να είναι αχυράνθρωπος και πως δεν έχει κάτι να κερδίσει. «Είχα ένα κόμμα, το κόμμα “Εάν”, εκεί θίγονται τα πάντα, εκεί να σταθούν εάν εγώ έχω αποκλίνει από εκείνες τις θέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον Ηλία Κασιδιάρη, δήλωσε πως είναι καταδικασμένος αλλά σαν κράτος δικαίου που οφείλουμε να είμαστε, πρέπει να σεβαστούμε το κριτήριο της αθωότητας του ποινικού δικαίου που λέει ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση στον Άρειο Πάγο.

Η κυβέρνηση δεν σέβεται το κριτήριο της αθωότητας και αυτό είναι κάτι που θα καταγγείλουμε σε όλα τα πολιτισμένα κράτη και Ευρωπαϊκούς θεσμούς, δήλωσε ο ίδιος.

Τέλος τόνισε πως τα ποσοστά της ΝΔ καταρρέουν ενώ τα ποσοστά του εθνικού κόμματος των Ελλήνων έχουν εκτοξευθεί και γιαυτό τον λόγο είναι πανικόβλητοι.

«Μην παραξενευτείτε, εφόσον κατέβουμε στις εκλογές, να έρθουμε τρίτο κόμμα. Στοχεύουμε την τρίτη θέση», δήλωσε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε