Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 21 Αυγούστου 2020. (Yves Herman / Reuters)

Ρεπορτάζ: Ιδιαίτερα δραστήριοι Κινέζοι κατάσκοποι δρουν στην καρδιά της ΕΕ

Κινέζοι κατάσκοποι φέρονται να είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στο Βέλγιο, σύμφωνα με έκθεση (pdf) που δημοσίευσε φέτος η βελγική υπηρεσία ασφαλείας, η VSSE. Η βελγική πρωτεύουσα των Βρυξελλών είναι επίσης το διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι δραστηριότητες της Κίνας στο Βέλγιο δεν περιορίζονται στον κλασικό κατάσκοπο που κλέβει κρατικά μυστικά ή στον χάκερ που παραλύει μια σημαντική βιομηχανία ή κυβερνητική υπηρεσία πίσω από τον υπολογιστή του», αναφέρεται στην κυβερνητική έκθεση.

Αντιθέτως, πολλοί Κινέζοι συλλέκτες πληροφοριών εμπλέκονται «σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ λόμπι, παρεμβάσεων, πολιτικής επιρροής, κατασκοπείας, οικονομικού εκβιασμού και εκστρατειών παραπληροφόρησης».

Η υπηρεσία ασφαλείας εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι η στενή σχέση του κομμουνιστικού καθεστώτος με τα εταιρικά συμφέροντα στη χώρα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό πιθανών περιουσιακών στοιχείων των μυστικών υπηρεσιών.

«Αυτό δημιουργεί ένα μπερδεμένο πλέγμα αλληλεπιδράσεων, με πολλούς κρατικούς και μη κρατικούς φορείς να υποκρύπτουν δεσμούς με την Κίνα», αναφέρει η VSSE. «Πρόκειται για ένα παιχνίδι στο οποίο η Κίνα είναι εξαιρετικά επιδέξια. Η επιρροή που ασκούν η κινεζική κυβέρνηση και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στις εταιρείες τους επιτρέπει να τις καταστήσουν αναπόσπαστο μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής τους».

Σύμφωνα με την έρευνα, πολλοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του ΚΚΚ δεν είναι καθόλου υπάλληλοι του κομμουνιστικού καθεστώτος, αλλά μάλλον Κινέζοι ιδιώτες που υπηρετούν την κυβέρνηση από συμπάθεια προς το καθεστώς -ή μέσω της διακριτικής πειθούς και χειραγώγησης από τις κρατικές αρχές.

Οι πολιτικοί εκφράζουν την ανησυχία τους

Τα ευρήματα έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ Βέλγων πολιτικών, όπως ο Φλαμανδός βουλευτής Κριστόφ Σλάγκμουλντερ, από το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα Vlaams Belang στην ολλανδόφωνη περιοχή της Φλάνδρας του Βελγίου.

«Όταν κάποιος σκέφτεται τους κατασκόπους, συχνά σκέφτεται ταινίες όπως ο Τζέιμς Μποντ, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Σλάγκμουλντερ σε πρόσφατο άρθρο στην ιστοσελίδα του Vlaams Belang. «Συχνά πρόκειται για διπλωμάτες, λομπίστες, δημοσιογράφους, υπαλλήλους, εταιρείες ή ακόμη και φοιτητές που συλλέγουν ενεργά πληροφορίες για να τις διαβιβάσουν σε έναν αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών.

«Η Κίνα επεκτείνει ενεργά ένα δίκτυο για να εξασφαλίσει την κινεζική επιρροή στην Ευρώπη», είπε. «Επομένως, δεν είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούνται και φοιτητές για το σκοπό αυτό».

Ο Φλαμανδός βουλευτής ζήτησε να διερευνηθεί ο πιθανός ρόλος που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι Κινέζοι φοιτητές στο Βέλγιο στις προσπάθειες κατασκοπείας του ΚΚΚ. Σημείωσε ότι οι αρχές συχνά παραβλέπουν αυτό το είδος των Κινέζων υπηκόων.

«Μπορεί να φαίνεται αθώο και αποχρωματισμένο, αλλά σε περιόδους συγκρούσεων όλα τα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γονατίσουν μια χώρα», δήλωσε ο Σλάγκμουλντερ. «Επομένως, πρέπει να διατηρήσουμε τη γνώση μας ασφαλή και να εργαστούμε ενεργά για μια ασφαλέστερη φλαμανδική τριτοβάθμια εκπαίδευση βελτιστοποιώντας και ενδεχομένως αυστηροποιώντας τις διαδικασίες για τους Κινέζους φοιτητές».

Δεν υπάρχουν κινεζικά αστυνομικά τμήματα

Τον Σεπτέμβριο του 2022, μια έκθεση της Safeguard Defenders ανέφερε ότι πράκτορες του κινεζικού καθεστώτος δρουν κρυφά σε χώρες σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας μυστικούς αστυνομικούς σταθμούς ως βάση επιχειρήσεων για την παρακολούθηση Κινέζων αντιφρονούντων, και ακόμη και εξαναγκάζοντας Κινέζους ομογενείς να επιστρέψουν στην Κίνα.

Μια επικαιροποιημένη έκθεση με τίτλο «Patrol and Persuade» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022 ρίχνει περισσότερο φως στην κλίμακα του δικτύου και στο πώς οι κοινές συμφωνίες διευκόλυναν το κινεζικό καθεστώς στην εξάπλωση της διακρατικής αστυνόμευσης σε όλο τον κόσμο.

Η μεταγενέστερη έκθεση έδειξε ότι υπάρχουν περίπου 102 υπερπόντια αστυνομικά φυλάκια της Κίνας σε 53 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι σταθμοί δημιουργήθηκαν ακόμη και με τη βοήθεια των χωρών υποδοχής.

Ωστόσο, το Βέλγιο δεν περιλαμβάνεται επί του παρόντος στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες λειτουργούν κινεζικά αστυνομικά φυλάκια.

Διάλυση του υπερπόντιου μηχανισμού του ΚΚΚ

Μετά την εμφάνιση της πρώτης έκθεσης, το καθεστώς αρνήθηκε τη λειτουργία αδήλωτων αστυνομικών σταθμών στο εξωτερικό και αποκάλεσε τους ισχυρισμούς απόπειρα σπίλωσης της φήμης της Κίνας.

Όμως οι Safeguard Defenders δήλωσαν ότι παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο δεν ήταν άμεσα υπεύθυνο για τους σταθμούς, «ορισμένες δηλώσεις και πολιτικές αρχίζουν να δείχνουν μια σαφέστερη καθοδήγηση από την κεντρική κυβέρνηση στην ενθάρρυνση της ίδρυσης και των πολιτικών τους».

Η αρχική έκθεση έχει δώσει ώθηση σε έρευνες σε τουλάχιστον 14 χώρες μέχρι σήμερα.

Η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες έκλεισαν τα κινεζικά αστυνομικά τμήματα που ανακαλύφθηκαν στις χώρες τους, ενώ έρευνες διεξάγονται στην Ισπανία. Ο Καναδάς έχει υποβάλει επίσημα παράπονα στον Κινέζο πρέσβη σχετικά με αναφορές για ανεπίσημους σταθμούς υπηρεσιών της κινεζικής αστυνομίας που λειτουργούν στον Καναδά.

Τον Απρίλιο, δύο άνδρες συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη επειδή φέρονται να λειτουργούσαν μυστικό αστυνομικό σταθμό στο Μανχάταν για λογαριασμό του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας. Οι συλλήψεις αυτές ήταν μέρος διαφόρων υποθέσεων που απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε περισσότερους από 40 Κινέζους πράκτορες για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε διάφορα σχέδια που βοηθούσαν τις προσπάθειες διακρατικού εκφοβισμού και προπαγάνδας του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν λειτουργούσαν μια τοπική κινεζική ένωση που οργάνωσε λεωφορεία με υποστηρικτές του Πεκίνου για να ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον και να λειτουργήσουν ως αντιδιαδηλωτές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Σι το 2015.

Όσων αφορά την Ελλάδα, η Safeguards Defenders στο έγγραφο που έχει δημοσιεύσει, τοποθετεί την Αθήνα ως μια πόλη στην οποία λειτουργεί ένας μυστικός αστυνομικός σταθμός υπό το αστυνομικό κέντρο της πόλης Φουτζού.

Πιο συγκεκριμένα, ο συγκεκριμένος σταθμός βρίσκεται στην οδό Αγησιλάου στο κέντρο της Αθήνας και μια έρευνα της εφημερίδας news247.gr αποκαλύπτει πως στον τελευταίο όροφο της οικοδομής λειτουργεί ένα λιγότερο γνωστό ελληνο-κινέζικο εμπορικό επιμελητήριο που συνδέεται με κάποια επαρχία της Κίνας. Ενώ σύμφωνα με την έρευνα τα γραφεία ήταν άδεια, βρέθηκαν αναρτημένες φωτογραφίες από τον Μάρτιο του 2022 στο Google Maps με το λογότυπο του Επιμελητηρίου και την επιγραφή «Αστυνομικό γραφείο Φουτζού» στην Αθήνα.

Οι φωτογραφία με την επιγραφή του Αστυνομικού Γραφείου Φουτζού στην Αθήνα είναι παρόμοια με άλλες φωτογραφίες που βρέθηκαν σε άλλες χώρες όπως της Ιταλίας.

Ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο αυτοί οι αστυνομικοί σταθμοί να μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή, το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε μετά από ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος πως μετά από έρευνα της Ελληνικής αστυνομίας «δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη / λειτουργία “υπερπόντιου κινεζικού αστυνομικού σταθμού” στην Αθήνα».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε