Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Ένα μπαλόνι κρατιέται σε συνέντευξη Τύπου και συγκέντρωση μπροστά από την America ChangLe Association, όπου τονίζεται η διεθνής καταστολή του Πεκίνου, στη Νέα Υόρκη στις 25 Φεβρουαρίου 2023. Μέσα στο κτίριο της ένωσης βρίσκεται ένα κλειστό πλέον υπερπόντιο κινεζικό αστυνομικό τμήμα. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Το FBI συλλαμβάνει δύο άτομα σχετικά με τον μυστικό κινεζικό αστυνομικό σταθμό στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ—Το FBI συνέλαβε δύο άτομα στις 17 Απριλίου με την κατηγορία ότι λειτουργούσαν μυστικό αστυνομικό τμήμα στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό του καθεστώτος της Κίνας, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ).

Το δίδυμο, ο Λου Τζιανγουάνγκ, 61 ετών, και ο Τσεν Τζινπίνγκ, 59 ετών, συνωμότησαν ως πράκτορες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) και έλαβαν εντολές από το καθεστώς προκειμένου να εντοπίσουν και να φιμώσουν Κινέζους αντιφρονούντες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Το αστυνομικό τμήμα πιστεύεται ότι είναι ένα από τα περισσότερα από 100 υπερπόντια τμήματα που λειτουργεί το κινεζικό καθεστώς σε 53 χώρες, σύμφωνα με την Safeguard Defenders, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Ισπανία.

Η προσπάθεια αυτή αποκάλυψε μια τεράστια παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ από το ΚΚΚ και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τον εισαγγελέα των ΗΠΑ Μπρον Πις.

«Αυτή η δίωξη αποκαλύπτει την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του έθνους μας από την κινεζική κυβέρνηση με τη δημιουργία ενός μυστικού αστυνομικού σταθμού στη μέση της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο Πις σε συνέντευξη Τύπου στο Μπρούκλιν.

«Απλά φανταστείτε την αστυνομία της Νέας Υόρκης να ανοίγει ένα αδήλωτο μυστικό αστυνομικό τμήμα στο Πεκίνο».

Η Ένωση America ChangLe στη Νέα Υόρκη στις 6 Οκτωβρίου 2022. Ένα παράρτημα της υπερπόντιας κινεζικής αστυνομίας, που ονομάζεται Fuzhou Police Overseas Service Station, βρίσκεται μέσα στο κτίριο της ένωσης. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Ο Πις δήλωσε ότι οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν το μυστικό αστυνομικό τμήμα στη Νέα Υόρκη κατ’ εντολή του ΚΚΚ και διεξήγαγαν διακρατικά σχέδια καταστολής σε συντονισμό με το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του καθεστώτος.

Επιπλέον, είπε, το ζευγάρι προσπάθησε να καταστρέψει τα στοιχεία της συνωμοσίας όταν έμαθε ότι το FBI ερευνούσε την περιοχή.

«Όπως ισχυρίζονται, οι κατηγορούμενοι διατάχθηκαν να εκτελούν τις εντολές [της Κίνας], συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τον εντοπισμό ενός Κινέζου αντιφρονούντα που ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, και παρεμπόδισαν την έρευνά μας διαγράφοντας τις επικοινωνίες τους με έναν αξιωματούχο του κινεζικού Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας», δήλωσε ο Πις.

Εκτός από τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης, τα δικαστικά έγγραφα υποστηρίζουν ότι ο Λου διεξήγαγε επιχειρήσεις για το καθεστώς του ΚΚΚ στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον από το 2015.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο Λου είχε «μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης» με τις κινεζικές αρχές, σύμφωνα με την καταγγελία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015, ζητήθηκε από τον Λου να οργανώσει αντιδιαμαρτυρίες σε διαδηλώσεις της πνευματικής ομάδας Φάλουν Γκονγκ, η οποία διώκεται σκληρά στην Κίνα από το 1999.

Το κινεζικό προξενείο στη Νέα Υόρκη έδωσε εντολή στον Λου να δημοσιεύσει υλικό σε εφημερίδες που στόχευε τη Φάλουν Γκονγκ, κάτι που ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε. Όμως ο Λου είπε ότι βοήθησε να μεταφερθούν μέλη της ένωσής του με λεωφορεία στην Ουάσινγκτον.

«Κάθε μέλος της ένωσης λάμβανε 60 δολάρια από το προξενείο. Κάθε λεωφορείο θα είχε ένα σημείο επαφής που θα πλήρωνε σε μετρητά από το προξενείο”, είπε στους ερευνητές, σύμφωνα με την καταγγελία. “Οι άνθρωποι δεν θα ταξίδευαν μόνο από τη Νέα Υόρκη αλλά και από τη Φιλαδέλφεια. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι θα πήγαιναν κάθε φορά».

Ο Λου έλαβε μια πλακέτα από το καθεστώς ως ευχαριστώ για τις προσπάθειές του, αναφέρεται στις καταθέσεις.

Αργότερα, ο Λου βοήθησε στο συντονισμό απειλών βίας εναντίον ενός Κινέζου αντιφρονούντα και της οικογένειάς του, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το άτομο να επιστρέψει στην Κίνα για να συλληφθεί από τις αρχές του ΚΚΚ, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Ο Λου προσέλαβε επίσης έναν άλλο πράκτορα μέσω του σταθμού της μυστικής αστυνομίας για να «παρακολουθήσει έναν κάτοικο των ΗΠΑ σε αμερικανικό έδαφος» και να τον φιμώσει για λογαριασμό του καθεστώτος, προκειμένου να «προστατεύσει την αυταρχική κοσμοθεωρία του», δήλωσε ο Πις.

Με τη «στοχοποίηση μελών της κινεζικής διασποράς» μέσω της παράνομης χρήσης του μυστικού αστυνομικού σταθμού, το δίδυμο «επανειλημμένα και κατάφωρα παραβίασε την κυριαρχία του έθνους μας», δήλωσε ο Πις.

Σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι κατηγορεί 40 Κινέζους αξιωματούχους και αστυνομικούς για τη διεξαγωγή συντονισμένης εκστρατείας παρενόχλησης εναντίον Κινέζων που ζουν στη Νέα Υόρκη και αλλού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλοι οι κατηγορούμενοι που κατηγορούνται σε αυτές τις υποθέσεις διαμένουν επί του παρόντος στην Κίνα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε