Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Η Σάρα Λιάνγκ, ρεπόρτερ της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times, μιλά σε τοπικά μέσα έξω από το Νοσοκομείο Βασίλισσα Ελίζαμπεθ στο Χονγκ Κονγκ, 11 Μαΐου 2021. (Song Pi-lung/The Epoch Times)

Ρεπόρτερ της Epoch Times δέχθηκε επίθεση από άντρα με ρόπαλο μπέιζμπολ στο Χονγκ Κονγκ

Μια ρεπόρτερ της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times χτυπήθηκε από άγνωστο άντρα που κρατούσε ρόπαλο μπέιζμπολ στις 11 Μαΐου, σε μια επίθεση που πιστεύεται ότι ενορχηστρώθηκε από το κινεζικό καθεστώς στην τελευταία του προσπάθεια να σταματήσει την λειτουργία της εφημερίδας.

Η Σάρα Λιάνγκ βρισκόταν στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας της όταν η επίθεση συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης. Ο επιτιθέμενος την χτύπησε με το ρόπαλο περισσότερο από δέκα φορές πριν δραπετεύσει σε αυτοκίνητο. Η επίθεση διήρκεσε περίπου ένα λεπτό και τα δύο πόδια της Λιάνγκ εμφάνισαν μώλωπες.

 

Η Σάρα Λιάνγκ, ρεπόρτερ της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times, δείχνει τα τραύματά της έξω από το Νοσοκομείο Βασίλισσα Ελίζαμπεθ στο Χονγκ Κονγκ, 11 Μαΐου 2021. (Song Pi-lung/The Epoch Times)

 

Το περιστατικό είναι το τελευταίο σε μια σειρά επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Epoch Times στο Χονγκ Κονγκ – όλες με πιο πιθανό οργανωτή το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ως μέρος της εκστρατείας του να αποτρέψει το ρεπορτάζ της εφημερίδας σχετικά με την εσωκομματική μάχη, διαφθορά, και κακοποιήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Η Λιάνγκ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βασίλισσα Ελίζαμπεθ με ασθενοφόρο για νοσηλεία. Περίπου στις 3 μ.μ. τοπική ώρα, η αστυνομία παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο για να πάρει την περιγραφή της επίθεσης από την Λιάνγκ. Έως τις 6:30 μ.μ. τοπική ώρα, η Λιάνγκ βρισκόταν ακόμη στο νοσοκομείο.

Η Σάρα Λιάνγκ, ρεπόρτερ για την έκδοση Χονγκ Κονγκ της Epoch Times, στέκεται έξω από το Νοσοκομείο Βασίλισσα Ελίζαμπεθ στο Χονγκ Κονγκ, 11 Μαΐου 2021. (Adrian Yu/The Epoch Times)

 

Ένας μάρτυρας με επώνυμο Λι είπε ότι αποχωρούσε από κοντινό εστιατόριο όταν άκουσε μια γυναίκα να φωνάζει δυνατά: «Βοήθεια, με χτυπάνε.»

Ο Λι είπε ότι είδε τότε έναν μεγαλόσωμο άντρα στην ηλικία των 40 που κρατούσε ένα ρόπαλο μπέιζμπολ να πηδά μέσα σε ένα αυτοκίνητο και να δραπετεύει. Σύμφωνα με τον Λι, το όχημα διαφυγής του επιτιθέμενου ήταν μια μαύρη Mercedes-Benz με αριθμό πινακίδας «TV3851».

Όποιος ήταν πίσω από την επίθεση, είπε ο Λι, ήθελε να στείλει μια προειδοποίηση στην Epoch Times και να αποτρέψει την εφημερίδα από το να εκτελεί το ρεπορτάζ της. Καταδίκασε την επίθεση ως βίαιη και απάνθρωπη, προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει κατά του δράστη αν χρειαστεί.

Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης έξω από το νοσοκομείο περίπου στις 2 μ.μ. τοπική ώρα, η Λιάνγκ είπε ότι η επίθεση ήταν προγραμματισμένη επειδή ένας άλλος άντρας ξαφνικά άρχισε να ορμά προς αυτήν στις 8 Μαΐου στην ίδια τοποθεσία της σημερινής επίθεσης, την Δευτέρα. Στο πρώτο περιστατικό, ο άντρας τελικά έφυγε αφότου αντιλήφθηκε ότι το μαύρο ρόπαλο που είχε κρυμμένο κάτω από τα ρούχα του είχε πέσει στο έδαφος ενώ έτρεχε.

Η Λιάνγκ κάλεσε την επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρυ Λαμ να δώσει προσοχή στην περίπτωσή της καθώς η δημόσια ασφάλεια στην πόλη διαβρώνεται. Η ρεπόρτερ είπε πως πιστεύει ότι ο δράστης συνδέεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, και ότι το κινεζικό καθεστώς προσπαθεί να την εκφοβίσει χρησιμοποιώντας βία.

Η Λιάνγκ είχε επίσης γίνει στόχος σε δύο άλλα περιστατικά τον τελευταίο μήνα. Στις 26 Απριλίου, την ακολουθούσε ένα άγνωστος άντρας έξω από ένα τοπικό σταθμό του μετρό. Δύο μέρες νωρίτερα, ένας αυτοαποκαλούμενος άντρας διανομών εισήλθε στην πολυκατοικία της και χτύπησε την πόρτα του διαμερίσματός της. Η Λιάνγκ δεν άνοιξε την πόρτα καθώς ο άντρας δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του.

Το τυπογραφείο της έκδοσης Χονγκ Κονγκ είχε επίσης δεχθεί επίθεση από εισβολείς που κρατούσαν βαριά σφυριά στις 12 Απριλίου, γεγονός που ανάγκασε την εγκατάσταση να αναστείλει την λειτουργία για μερικές μέρες. Λιγότερο από δύο χρόνια πριν, το ίδιο τυπογραφείο δέχτηκε επίθεση εμπρησμού από τέσσερις μασκοφόρους εισβολείς, που έβαλαν φωτιά μέσα στον χώρο. Οι δράστες δεν βρέθηκαν από την αστυνομία. Πιστεύεται ευρέως ότι το ΚΚΚ είναι πίσω από τις δύο επιθέσεις.

Η Σάρα Λιάνγκ, μια ρεπόρτερ της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times, δείχνει τα τραυματισμένα πόδια της έξω από το Νοσοκομείο Βασίλισσα Ελίζαμπεθ στο Χονγκ Κονγκ, 11 Μαΐου 2021. (Song Pi-lung/The Epoch Times)

 

Η Γκούο Τζουν, διευθύντρια της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times, είπε ότι χωρίς αμφιβολία το ΚΚΚ ήταν πίσω από την επίθεση στην Λιάνγκ. Η Γκούο κάλεσε την διεθνή κοινότητα να δώσει προσοχή στην ασφάλεια όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Χονγκ Κονγκ.

Ο στόχος του ΚΚΚ με αυτήν την επίθεση, όπως και με άλλες, ήταν να αναγκάσει την Epoch Times να εγκαταλείψει την λειτουργία της στο Χονγκ Κονγκ, είπε η Γκούο.

Η ασφάλεια του τυπογραφείου της εφημερίδας είναι άλλη μία ανησυχία. Η Γκούο πρόσθεσε ότι υπήρξαν άγνωστα οχήματα και άτομα κοντά στο τυπογραφείο πρόσφατα.

Η κινεζική έκδοση της Epoch Times κάλεσε την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ να εκτελέσει το καθήκον της να ερευνήσει όλες τις μη επιλυμένες υποθέσεις που σχετίζονται με το γραφείο του Χονγκ Κονγκ.

«Καλούμε τον κόσμο του Χονγκ Κονγκ να συνεχίσει να υποστηρίζει την Epoch Times», έλεγε μια δήλωση από την εφημερίδα.

«Η Epoch Times δεν θα υποχωρήσει και θα συνεχίσει να παρέχει αληθινή κάλυψη και να υπερασπίζεται το Χονγκ Κονγκ.»

Κάλεσε επίσης την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην «πρόληψη της εντεινόμενης βίας του ΚΚΚ κατά των μέσων ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ.»

Αστυνομικοί του Χονγκ Κονγκ έρχονται στο Νοσοκομείο Βασίλισσα Ελίζαμπεθ στο Χονγκ Κονγκ, 11 Μαΐου 2021. (Song Pi-lung/The Epoch Times)

 

Η πρώην βρετανική αποικία, κάποτε γνωστή για τις πολιτικές της ελευθερίες, έχει δει μια δραστική διάβρωση της ελευθερίας τύπου και άλλων, καθώς το κινεζικό καθεστώς έχει σφίξει την λαβή του στην πόλη. Ιδιαιτέρως, η επιβολή από το Πεκίνο ενός εξαιρετικά αυστηρού νόμου «εθνικής ασφαλείας» και άλλων μέτρων το προηγούμενο έτος έχει οδηγήσει τους παρατηρητές να πουν ότι το Χονγκ Κονγκ σύντομα θα είναι απλώς ακόμα μία κινεζική πόλη – ένα αποτέλεσμα σε ευθεία αντίθεση με την υπόσχεση του Πεκίνου υπό μια διεθνή συνθήκη να διατηρήσει τις ελευθερίες της πόλης και την αυτονομία έως το 2047.

Η Ένωση Δημοσιογράφων Χονγκ Κονγκ (HKJA), σε δήλωση στην σελίδα της του Facebook, καταδίκασε την βία κατά της Λιάνγκ και «προέτρεψε με όλη την σοβαρότητα» την αστυνομία να φέρει γρήγορα τον δράστη ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Η ελευθερία του τύπου είναι μια βασική αξία που κάνει το Χονγκ Κονγκ μια επιτυχία. Δεν θα ανεχθούμε ποτέ τις όποιες βίαιες επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης ή δημοσιογράφων», πρόσθεσε η HKJA.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε