Κυριακή, 03 Μαρ, 2024

Ζωντανές ενημερώσεις: Βουλευτές, ειδικοί, οργανισμοί καταδικάζουν την επίθεση στην Epoch Times του Χονγκ Κονγκ

Βουλευτές, ειδικοί, και οργανισμοί ανά τον κόσμο καταδίκασαν την τελευταία επίθεση κατά του τυπογραφείου της Epoch Times στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας πως δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ήταν πίσω από την επίθεση σε μια προσπάθεια να σταματήσει την δημοσιογραφία που επικρίνει το καθεστώς.

Στις πρώτες ώρες της Δευτέρας, τέσσερις άντρες με μάσκες – δύο εκ των οποίων κρατούσαν βαριά σφυριά – εισέβαλαν στο τυπογραφείο και κατέστρεψαν εξοπλισμό και υπολογιστές για περίπου δύο λεπτά προτού φύγουν με έναν υπολογιστή. Το προσωπικό δεν τραυματίστηκε.

Οι εισβολείς προκάλεσαν μεγάλες ζημίες, και η έκδοση Χονγκ Κονγκ της Epoch Times αναγκάστηκε να παύσει την λειτουργία της για το άμεσο μέλλον.

***

 

 

Τσάο Τιεν-Λιν, Ταϊβανός βουλευτής

Με τους αλήτες να της έχουν επιτεθεί τόσες πολλές φορές, η αστυνομία δεν έχει διαλευκάνει καμία υπόθεση. Αυτό οδηγεί κάποιον να υποπτευθεί αν το σύστημα ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ κάνει διακρίσεις. Σε κάποια επίπεδα, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των εντολών του ΚΚΚ; Πιστεύω πως για το Χονγκ Κονγκ,  που έχει μια ελεύθερη οικονομία και έχει απολαύσει σχετική δημοκρατία και ελευθερία στο παρελθόν, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

 

 

Τσιού Σιέν-Τσι, Ταϊβανός βουλευτής

Ήταν το κράτος πίσω από την επίθεση; Εμπλέκονταν κυβερνητικοί παράγοντες;  Γιατί η αστυνομία δεν μπορεί ποτέ να βρει τους αλήτες; Αυτό σίγουρα είναι μια τεράστια παραβίαση της ελευθερίας του τύπου και της προσωπικής ελευθερίας. Οι επιθέσεις θα προκαλέσουν επίσης την έτσι αποκαλούμενη επίδραση παγώματος [φόβου στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ].

 

 

Μπένεντικτ Ρότζερς, συνιδρυτής και επικεφαλής Hong Kong Watch

Αυτή η επίθεση στην Epoch Times είναι ακόμα ένα ελεεινό παράδειγμα των αυξανόμενων απειλών στην ελευθερία μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία έκφρασης στο Χονγκ Κονγκ, και θα πρέπει να καταδικαστεί απολύτως.

 

 


Λόρδος Ντέιβιντ Άλτον του Λίβερπουλ

Ο υποψήφιος Νόμπελ, Λιού Σιαομπό, είχε πει ότι «Η ελευθερία έκφρασης είναι η βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πηγή της ανθρωπιάς και μητέρα της αλήθειας.» Αυτοί που γίνονται εχθροί της ελευθερίας του λόγου, που συντρίβουν εκτυπωτήρια ή απειλούν δημοσιογράφους, δεν έχουν σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δείχνουν τον φόβο τους για την αλήθεια. Παραδόξως, η χρήση εκ μέρους τους βίας, εκφοβισμού, και ωμής δύναμης, αποκαλύπτει την αδυναμία τους και την φύση της ιδεολογίας τους.

 

Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα

Η ελευθερία τύπου είναι μια απόλυτη προϋπόθεση σε κάθε πολιτεία που σέβεται το κράτος δικαίου. Αν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ήταν πραγματικά ανεξάρτητοι υποστηρικτές τους δημοκρατικού συστήματός τους, θα υπερασπίζονταν την Epoch Times. Το ότι δεν το κάνουν μας λέει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε: Το Χονγκ Κονγκ έχει εκπέσει στην λαβή ενός απολυταρχικού κομμουνιστικού κόμματος που δεν θα ανεχθεί καμία επίκριση.

 

Χέρμαν Τερτς, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κανένας από όσους καταδικάζουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κομμουνιστικού καθεστώτος στο Πεκίνο δεν είναι ασφαλής από αντίποινα από την δικτατορία. Αλλά δεν υπάρχει επιλογή [η επίκριση αυτή] να σταματήσει.

 

Βουλευτής Γκρεγκ Στόυμπε, ΗΠΑ

Αυτό είναι απόδειξη του πόσο μακριά το ΚΚΚ θα πάει για να σταματήσει την φωνή οποιουδήποτε δεν υποστηρίζει το κομμουνιστικό καθεστώς τους. Δεν θα υποχωρήσουμε ενώπιον των τακτικών εκφοβισμού τους, και αυτό το γεγονός δεν θα πρέπει να σταματήσει εκδόσεις όπως η Epoch Times από το να κάνουν ρεπορτάζ για τις παράνομες πράξεις και τα κοινωνικά εγκλήματα που διαπράττει το ΚΚΚ.
Αυτή η επίθεση στον ελεύθερο λόγο είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους το να επιβάλουμε κυρώσεις στην κομμουνιστική Κίνα είναι προτεραιότητα για εμένα στο Κογκρέσο.

 

 


Βουλευτής Σκοτ Πέρρυ, ΗΠΑ

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι μια «συμμοριτοκρατία» που στηρίζεται σε εκφοβισμό, εκβιασμό, και βία για να καταστέλλει την ελευθερία και αυτούς που αγωνίζονται για αλήθεια και αυτοδιακυβέρνηση μέσω θέλησης. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν το ΚΚΚ ήταν πίσω από μια τέτοια επίθεση καθώς συνεχώς προσπαθούν να εξαλείψουν κάθε φως που εκθέτει την σκοτεινή θάλασσα καταστολής που κρατά την παράνομη κυβέρνησή τους στην επιφάνεια.

 

Μάιλς Γιου, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Hudson

Αν στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει ακόμα μείνει η όποια αξιοπιστία, και θέλει να πείσει τον κόσμο ότι το ΧΚ είναι ακόμα μια ασφαλής και σταθερή κοινωνία, θα πρέπει να διενεργήσει μια άμεση διερεύνηση και διώξει ποινικά τους υπευθύνους.

 

Ρόμπερτ Σπάλντινγκ, απόστρατος Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ

Δεν υπάρχει ελευθερία τύπου στο Χονγκ Κονγκ. Το Χονγκ Κονγκ έχει χαθεί.

 

 


Λούτσιο Μαλάν, μέλος του Ιταλικού κοινοβουλίου

Αυτή είναι ακόμη μία πράξη βαρβαρότητας κατά της δημοκρατίας και ελευθερίας του Χονγκ Κονγκ από το καθεστώς του Πεκίνου. Ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συνενοχή των κινεζικών κομμουνιστικών αρχών είναι εκτός συζήτησης. Μαζί με εξεζητημένη τεχνολογία του 21ου αιώνα, το Πεκίνο επίσης χρησιμοποιεί μεθόδους που είναι εκατό ή διακοσίων χρόνων. Ο υπουργός [Εξωτερικών της Ιταλίας] Ντι Μάιο θα πρέπει να απαντήσει κάποτε στην ερώτησή μου στο γιατί η Ιταλία απείχε από το ψήφισμα των ΗΕ που καταδίκαζε την καταστολή της αντιπολίτευσης στην πρώην Βρετανική αποικία.

 

Τσιού Τσουί-Τσενγκ, υφυπουργός Θεμάτων Ηπειρωτικής Χώρας της Ταϊβάν

Το υπουργείο Θεμάτων Ηπειρωτικής Χώρας καταδικάζει εντόνως αυτήν την βίαιη πράξη καταστολής της ελευθερίας λόγου και τύπου.

 

 


Γουάνγκ Τινγκ-Γιου, Ταϊβανός βουλευτής

Το αφεντικό που υποστηρίζει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είναι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Είναι η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση και δολοφόνοι.
Μόνο η αλήθεια μπορεί να καταστήσει δυνατόν στους ανθρώπους να αντιληφθούν [την φύση του ΚΚΚ]. Με την αλήθεια, οι δημοκρατικές και ελεύθερες χώρες στον κόσμο μπορούν να ενωθούν μαζί και να αποτρέψουν κακά καθεστώτα, όπως το ΚΚΚ. Μόνο η αλήθεια μπορεί να βοηθήσει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και τους Κινέζους να δουν καθαρά την κακόβουλη, δαιμονική φύση του ΚΚΚ. Τότε θα μπορέσουν να σώσουν τον εαυτό τους, και να αποφύγουν την δίωξη από αυτού του είδους το καθεστώς.

 

 

Βουλευτής Μάικλ ΜακΚολ, ΗΠΑ

«Δεν είναι μυστικό ότι το ΚΚΚ χρησιμοποιεί, ή τουλάχιστον δίνει την δυνατότητα για δράση, σε βίαιους και ανώνυμους συμμορίτες ως μέρος της προσπάθειάς του να συνθλίψει την επίκριση στο Χονγκ Κονγκ. Αυτό το συμβάν είναι περαιτέρω αποδεικτικό ότι το ΚΚΚ επεκτείνει την καταστολή του στο Χονγκ Κονγκ, καταστρέφοντας το “μία χώρα, δύο συστήματα”».

Γάλλος βουλευτής Αντρέ Γκαττολίν

«Είναι τελείως απαράδεκτο, είναι και πάλι μια επαναλαμβανόμενη επίθεση κατά του τύπου, κατά της ελευθερίας της έκφρασης και συνεπώς κατά της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Το βλέπουμε εκεί πάλι, και δεν είναι η πρώτη φορά καθώς έχουν ήδη υπάρξει τέσσερα περιστατικά στην Epoch Times. Ο τρόπος που συνέβησαν είναι ενδεικτικός μιας απολυταρχικής πολιτείας.

 

 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

Καταδικάζουμε την επίθεση στο τυπογραφείο της Epoch Times και προτρέπουμε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να ερευνήσουν έως το τέλος και να φέρουν τους δράστες στην δικαιοσύνη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν από τις αυξανόμενες προσπάθειες αποσιώπησης του ανεξάρτητου τύπου και από άλλες καταστολές της ελευθερίας έκφρασης, όπως την με πολιτικά κίνητρα στόχευση δημοσιογράφων.
Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία του τύπου και μια πιο ελεύθερη και ευρύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες και ιδέες ανά τον κόσμο.
Η ελευθερία έκφρασης, όπως αυτή των μελών του τύπου, είναι κρίσιμη για την διαφάνεια.

 

Πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο

Η επίθεση στην Epoch Times και στον ελεύθερο τύπο στο Χονγκ Κονγκ είναι αποκρουστική, αλλά όχι μη αναμενόμενη. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα συνεχίζει να δείχνει ότι δεν θα τιμήσουν την συμφωνία τους για την ελευθερία των ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα ότι η καταπίεση των ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ και η διάβρωση των ελευθεριών τους, ειδικά της ελευθερίας του τύπου, δεν θα γίνει ανεκτή.

 

Γερουσιαστής Ρικ Σκοτ, ΗΠΑ

Αναφορές επιθέσεων στον ελεύθερο τύπο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Ο γερουσιαστής Σκοτ θα υπερασπίζεται πάντα τους ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ που αγωνίζονται για την ελευθερία τους … Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υπερασπιστούν την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να αγωνιστούν κατά της επιθετικότητας και προσπάθειας παγκόσμιας κυριαρχίας της κομμουνιστικής Κίνας.

 

Βουλευτής Ντέβιν Νούνες, ΗΠΑ

Οι επαναλαμβανόμενες, βίαιες επιθέσεις στην Epoch Times συγκλονίζουν την συνείδηση.
Εμφανώς, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και οι αλήτες του δρόμου του δεν μπορούν να ανεχθούν μια εφημερίδα που αναφέρει τα πραγματικά γεγονότα για τις λεηλασίες του Κόμματος.

 

Επιτροπή για την Προστασία Δημοσιογράφων (CPJ)

Η βίαιη επίθεση στο τυπογραφείο της Epoch Times στο Χονγκ Κονγκ είναι ακόμα ένα ανησυχητικό παράδειγμα της βίας που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογραφικές εταιρείες που λειτουργούν στην πόλη. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ πρέπει να αναλάβουν δράση και να θέσουν τους υπευθύνους της επίθεσης στην Epoch Times, μαζί με τους οργανωτές της επίθεσης, ενώπιον της δικαιοσύνης.

― Διευθυντής προγράμματος του CPJ, Κάρλος Μαρτίνες ντε λα Σέρνα

 

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Αφήνοντας παλιότερες επιθέσεις σε δημοσιογράφους ατιμώρητες και δημιουρώντας ένα κλίμα υποψίας κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ενθαρρύνουν τέτοια βία, λέει ο Σεντρίκ Αλβιανί, επικεφαλής του γραφείου Ανατολικής Ασίας του RSF (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα), που καλεί την επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ, Κάρρυ Λαμ, να βάλει ένα τέλος στις επιθέσεις της κυβέρνησής της, που απειλούν την δημοσιογραφική ανεξαρτησία, και να ανακτήσει πλήρη ελευθερία τύπου όπως γράφεται στον Βασικό Νόμο που θα έπρεπε να επιβλέπει ότι τηρείται.

 

Έλι Κόχανιμ, πρώην ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για καταπολέμηση αντισημιτισμού

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να φιμώσει έναν από τους πιο αποτελεσματικούς επικριτές του: @EpochTimes.
Είμαστε μάρτυρες αυτής της κρατικά οργανωμένης βίας. Η Epoch Times δεν θα χάσει την φωνή της. #CCP

 

Σερ Ίαιν Ντάνκαν Σμιθ, Βρετανός βουλευτής

Η πρόσφατη επίθεση στο τυπογραφείο της Epoch Times στο Χονγκ Κονγκ είναι τρομακτική και ένα έγκλημα κατά του ελεύθερου και ανεξάρτητου τύπου.
Αποδοκιμάζω και καταδικάζω όποια πράξη δολιοφθοράς κατά των μέσω ενημέρωσης που θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να αναφέρουν γεγονότα χωρίς τον φόβο βίας, καταστολής ή εκφοβισμού.

 

Γερουσιαστής Πατ Τούμυ, ΗΠΑ

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταστέλει ενεργά την όποια εικόνα ελεύθερου τύπου στο Χονγκ Κονγκ. Αυτές οι δράσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον Βασικό Νόμο, και θα πρέπει να προκαλέσουν μεγαλύτερες κυρώσεις μέσω του Νόμου Αυτονομίας Χονγκ Κονγκ.

 

Μάρκους Βίκελ (SD), μέλος του Σουηδικού Κοινοβουλίου

Αυτά ήταν απαίσια νέα. Η Epoch Times εκπληρώνει μια εξαιρετικά σημαντική λειτουργία ως ένα από τα πολύ λίγα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ και έχει επίσης μη λογοκριμένες έρευνες, που, για να το θέσω απαλά, είναι μια απερίγραπτα σημαντική λειτουργία. Και όχι λιγότερο σε αυτούς τους καιρούς όταν βλέπουμε επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που φυσικά επίσης περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ελευθερία τύπου και έκφρασης, αυτοί που υπερασπίζονται αυτές τις ιερές αξίες χρειάζεται επίσης να δράσουν.
Εγώ ο ίδιος θα εγείρω αυτό το ζήτημα με τον υπουργό Εξωτερικών μας.

 

 


Βουλευτής Λουί Γκόμερτ, ΗΠΑ

Έναν καιρό όπου οι περισσότεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν γίνει απλώς φερέφωνα για ακραία αριστερή ιδεολογία, η Epoch Times ξεχωρίζει ως μια πολύτιμη οντότητα στον αγώνα για αλήθεια και δίκαιη δημοσιογραφία. Η επίθεση στο τυπογραφείο της στο Χονγκ Κονγκ είναι μια παλιά μάχη μεταξύ καλού και κακού, καθώς ανειλικρινείς, άπληστοι για εξουσία άνθρωποι επιτίθονται στον ελεύθερο λόγο ανά τον κόσμο. Ελπίζω πως θα υπάρξουν θαρραλέοι εραστές της αλήθειας που θα καταδικάσουν την βαρβαρότητα και θα κάνουν την φωνή τους να ακουστεί.

 

Λόρδος Φίλιπ Χαντ του Κινγκς Χηθ, Βρετανία

Συγκλονίστηκα όταν το άκουσα αυτό. Η Epoch Times είναι ένα καταπληκτικό ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ, ατρόμητο και υπερασπίζεται έναν ελεύθερο τύπο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η φωνή της ας μην σταματήσει ποτέ.
Τις καλύτερες ευχές μου σε όλους σας.

 

Γουόνγκ Ον-γιν, γνωστός δημοσιογράφος του Χονγκ Κονγκ

Η Epoch Times είναι η ελπίδα του Χονγκ Κονγκ. Αν είστε ακόμα εδώ, το Χονγκ Κονγκ έχει ακόμα ελπίδα.

 

Μάρτιν Πάτσελτ, μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου

Καταδικάζω έντονα αυτές τις δράσεις και την επαναλαμβανόμενη καταστροφή κατά μιας ανεξάρτητης εφημερίδας ως μια επίθεση στην ελευθερία του τύπου και την ελευθερία της έκφρασης. Στο Χονγκ Κονγκ ειδικά, είναι πιο σημαντικό από ποτέ πριν να συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν με καθαρότητα, όπως η Epoch Times έκανε από πάντα με αλύγιστη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία σχετικά με το φιλοδημοκρατικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ και επίσης για τις κακοποιήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε