Πέμπτη, 08 Δεκ, 2022

Rewind, Review and Re-Rate: Η Contagion του 2011 είναι πολύ προφητική για την COVID-19

Natalia-Basdeki-Jewelry

Γράφει ο Mark Jackson.

Τρέιλερ.

PG-13 | 1 ώρα 46 λεπτά | Δράση, Δράμα, Θρίλερ | 9 Σεπτεμβρίου 2011 (ΗΠΑ)

Από ένα άρθρο της 6ης Μαΐου 2020, της Washington Post: «Αντιμέτωποι με φόβο και αβεβαιότητα σχετικά με έναν επικίνδυνο ιό που εξαπλώνεται γρήγορα και ενδεχομένως να γίνει πανδημία, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές που απεικονίζουν έναν επικίνδυνο ιό που εξαπλώνεται γρήγορα και σίγουρα γίνεται πανδημία.

Αυτά είναι καλά νέα για τις υπηρεσίες διαδικτυακής προβολής ταινιών, που προβάλουν το θρίλερ του 2011 Contagion [ΣτΜ: σημαίνει «μόλυνση από ιό»] του Στίβεν Σόντερμπεργκ, το οποίο την Πέμπτη [30 Απριλίου 2020] ήταν η όγδοη πιο δημοφιλής ταινία στις Ηνωμένες Πολιτείες στο iTunes. Η ταινία είναι αυτήν την στιγμή η δεύτερη πιο δημοφιλής ταινία στον κατάλογο Warner Bros., από την 270η θέση πέρυσι. Η νέα της δημοτικότητα συμπίπτει με την διάγνωση του νέου κορωνοϊού σε περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σε ολόκληρη την χώρα».

Ο μηχανισμός μιας πανδημίας

Μερικά από τα πράγματα που συνήθως εμφανίζονται σε ταινίες σχετικά με μια μεταδοτική επιδημία είναι το πώς εξαπλώνεται, τα συμπτώματα, τα προχωρημένα στάδια αφρών και σπασμών, το ένα άτομο με ανοσία που δεν μπορεί να κολλήσει, η καραντίνα, οι ολόσωμες προστατευτικές στολές, η απομόνωση της προέλευσής της, η ύποπτη συζήτηση για κάποια χώρα που την χρησιμοποιεί σαν όπλο, η ξέφρενη αναζήτηση του εμβολίου της, ο μαζικός πανικός και η χρήση της Εθνικής Φρουράς. Υπάρχει μια αναπόφευκτη πτυχή, του τύπου «είδες μία, τις είδες όλες» των ταινιών σχετικών με ιούς.

Παιδιά με φουλάρια στα πρόσθετα της ταινίας Contagion, 2011. (Warner Bros.)

 

Η Contagion ανοίγει με τον χαρακτήρα της Γκουίνεθ Πάλτροου να εμφανίζει συμπτώματα. Η κάμερα πηγαίνει ύποπτα σε σημεία ανθρώπινης επαφής: λαβές του μετρό, ποτά, απρόσεκτο βήχα στον δρόμο και ούτω καθεξής.

Τα τμήματα της Πάλτροου συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ανατριχιαστικών της ταινίας, καθώς, βραβευμένη ηθοποιός όπως είναι, φαίνεται μάλλον τρομακτικά πειστική ενώ βρίσκεται υπό την πίεση των προχωρημένων συμπτωμάτων. Κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά να φαίνεται εξαιρετικά νεκρή.

Η Γκουίνεθ Πάλτροου στο Contagion του 2011. (Warner Bros.)

 

Ενδιαφέρον έχει επίσης ο χαρακτήρας του Τζουντ Λο, Άλαν Κρούμβιντε, ο οποίος φαίνεται να είναι μια άλλη έκδοση του δολοφόνου που έπαιξε στο Road to Perdition. Βρίσκεται στα περισσότερα από τα πιο ενδιαφέροντα τμήματα πλοκής ως δημοσιογράφος-blogger συνωμοσίας που ψάχνει στοιχεία για την απαίσια κυβερνητική συνενοχή στην εξάπλωση του ιού.

Ο Τζουντ Λο υποδύεται έναν δημοσιογράφο-blogger στην Contagion του 2011. (Warner Bros.)

 

Οι ιδέες του είναι λίγο από τα πάντα, και τελικά δέχεται επίπληξη από τον εξαιρετικό ερευνητή Έλιοτ Γκουλντ με το θαυμάσιο: «Το blogging δεν είναι συγγραφή! Είναι γκράφιτι με σημεία στίξης!»

Παρ’ όλα αυτά, η επιδημία φαίνεται έμμεσα στον πολλαπλασιασμό των ορδών αναγνωστών (12 εκατομμύρια) που συρρέουν στον ιστότοπο του Κρουμβίντε για απαντήσεις, δημιουργώντας έτσι μια πανδημία πανικού.

Ποτέ δεν ανακαλύπτουμε πραγματικά αν η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ένα κόλπο παρόμοιο με αυτό του κακοποιού Χρυσοδάκτυλου στον Τζέιμς Μποντ, ο οποίος σκόπευε να πυροδοτήσει μια μικρή ατομική βόμβα στο Φορτ Νοξ, καθιστώντας έτσι όλο τον χρυσό ραδιενεργό και στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο την αξία του προσωπικού του αποθέματος χρυσού στα ύψη.

Εάν όλοι πεθαίνουν και η κυβέρνηση έχει το μόνο εμβόλιο…

Πρόσθετα ταινίας στην Contagion, 2011. (Warner Bros.)

 

Ποιος ξέρει τι συμβαίνει; Είναι ασαφές. Φαίνεται το πώς μια πανδημία φόβου μπορεί να είναι εξίσου ύπουλη και επικίνδυνη με έναν πραγματικό ιό. Σε ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις Τύπου της ταινίας, ο Σόντερμπεργκ λέει: «Αυτή η ταινία θα μπορούσε να κάνει για τα κουμπιά ανελκυστήρα και τα πόμολα ό,τι έκαναν τα “Σαγόνια του καρχαρία” για τις παραλίες».

Είναι καλό αυτό; Αυτή είναι η ίδια τρομολαγνεία που ο Κρουμβίντε υποτίθεται ότι αποδεικνύει πως είναι κακή. Οι σκηνοθέτες πρέπει να είναι υπεύθυνοι· μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είδαν τα «Σαγόνια» το 1975 δεν θα κολυμπήσουν περισσότερο από 10 μέτρα από την ακτή 45 χρόνια αργότερα, για να μην αναφέρουμε ότι η ταινία ξεκίνησε μια μαζική, μεταδοτική σφαγή καρχαριών από τους ανθρώπους.

Ομοιότητες με COVID

Από την αρχική μου θέαση, έχω μετατοπιστεί από μια καλή γνώμη για την Contagion ως ταινία που σοκάρει, στο να μην θέλω πλέον να σοκάρομαι για μια πανδημία. Θέλω απαντήσεις. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους άλλους, κρίνοντας από τον αριθμό των προβολών που λαμβάνει, και αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι η επιστήμη στην Contagion είναι γενικά στηριγμένη στην πραγματικότητα.

Ο SARS συνέβη, όπως φάνηκε, μέσω κάποιου είδους ανθρώπινης επαφής με νυχτερίδες. Η ασθένεια στην Contagion ξεκινά με νυχτερίδες και προσθέτει χοίρους. Είναι ενδιαφέρον ότι ξεκινά πάντα κάπου στην Κίνα.

Πρόσθετα ταινίας με χειρισμούς χοίρων στην Contagion του 2011. (Warner Bros.)

 

Αν ψάχνετε για απαντήσεις, δεν είναι μυστικό ότι η Epoch Times ονόμασε «ιό του ΚΚΚ» (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος) τον νέο κορωνοϊό, και παρουσιάζει τεκμηριωμένα στοιχεία για το ότι η Κίνα εξήγαγε εν γνώσει της αυτήν την πανδημία.

Υπάρχουν πολλά να αναλογιστούμε σχετικά με τις μάστιγες και τις πανδημίες όσον αφορά το ότι όλα αυτά τα περιστατικά συνδέονται με μια υποβαθμισμένη κατάσταση της ανθρώπινης ηθικής. Η αρχαία Κίνα, πολύ πριν από την Πολιτιστική Επανάσταση, είχε πολλές τέτοιες ιστορίες που περιγράφουν αυτήν την σύνδεση.

Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο τύπος ενδοσκόπησης γίνεται πολύ μεταδοτικός και διαδεδομένος προτού να είναι πολύ αργά.

Σκηνή μαζικού τάφου στην Contagion του 2011. (Warner Bros.)

 

«Contagion»
Σκηνοθέτης: Steven Soderbergh
Ηθοποιοί: Γκουίνεθ Πάλτροου, Matt Damon, Laurence Fishburne, Τζουντ Λο, Kate Winslet, Elliott Gould, Marion Cotillard
Βαθμολογία: PG-13
Διάρκεια: 1 ώρα, 46 λεπτά
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 9 Σεπτεμβρίου 2011
Αξιολόγηση: 3 στα 5 αστέρια

Ακολουθήστε τον Mark στο Twitter: @FilmCriticEpoch

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε