Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Κάτοικοι περιμένουν στην ουρά για να υποβληθούν σε εξετάσεις νουκλεϊκού οξέος για το COVID-19 στην Anyang στην επαρχία Henan της κεντρικής Κίνας στις 26 Ιανουαρίου 2022. (STR/AFP via Getty Images)

Μια σπάνια κίνηση: Οργανισμός υγείας κινεζικής πόλης ασκεί δημόσια κριτική στη πολιτική «Zero-COVID»

Της Sophia Lam

Ο υγειονομικός φορέας μιας πόλης της κεντρικής επαρχίας Χενάν της Κίνας δημοσίευσε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο στις 6 Δεκεμβρίου, στην οποία κατακεραύνωνε τα τελευταία τρία χρόνια των μέτρων «zero-COVID» (μηδενικών κρουσμάτων Covid) για την καταστροφή της κινεζικής οικονομίας και των μέσων διαβίωσης των Κινέζων πολιτών.

Η δημοτική επιτροπή υγείας της Ζουμάντιαν έγραψε στον επίσημο λογαριασμό της στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υπήρξαν εννέα αρνητικές επιπτώσεις από τις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης για υποχρεωτικά μαζικά PCR τεστ και «υπερβολικά μέτρα ελέγχου της πανδημίας».

Η Ζουμάντιαν είναι μια πόλη επιπέδου νομού στο νότιο τμήμα της επαρχίας Χενάν.

Η κριτική της δημοτικής υγειονομικής υπηρεσίας έρχεται αφού το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα 20 νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη «βελτιστοποίηση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου» της COVID-19 σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες θεωρούνται από τον έξω κόσμο ως «χαλαρές πολιτικές COVID».

Η κριτική είναι μια κίνηση που σπάνια παρατηρείται προς την επίσημη εξουσία του καθεστώτος. Η ανάρτηση διαγράφηκε σύντομα από τον λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Υγείας, αλλά εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη στο china-cer.com.cn, τον ιστότοπο μιας κινεζικής οικονομικής δεξαμενής σκέψης (think tank).

Σε ένα άρθρο με τίτλο «Προτάσεις για τη διακοπή της πρόληψης επιδημιών υψηλής έντασης, την αποκατάσταση των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων και την ανάπτυξη της οικονομίας», η επιτροπή υγείας ανέφερε ότι η ανθρωπότητα «δεν έχει εξαλείψει ποτέ μέχρι σήμερα έναν ιό εντελώς».

«Οι άνθρωποι συνωστίζονται στους θαλάμους εξέτασης και το προσωπικό εξέτασης και ο προστατευτικός ρουχισμός έχουν γίνει η μεγαλύτερη πηγή μετάδοσης του ιού», αναφέρεται στο άρθρο, προσθέτοντας ότι το 50% των θετικών περιπτώσεων μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της ουράς και της διαδικασίας εξέτασης.

«Η απομόνωση, οι αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις καραντίνας, ο συνολικός αποκλεισμός έχουν υιοθετηθεί με περιστασιακό και μονόπλευρο τρόπο, γεγονός που θα αποκόψει άμεσα τη ροή των κοινωνικών πόρων και η οικονομία και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων θα μηδενιστούν ή ακόμη και θα πέσουν κάτω από το μηδέν», συνέχισε το άρθρο, επικρίνοντας τις λεγόμενες «βιομηχανίες πρόληψης της πανδημίας», τα έσοδα των οποίων μπορούν να καλύψουν μόνο ένα μικρό μέρος των συνολικών απωλειών της εθνικής οικονομίας.

«Τα έσοδα αυτών των βιομηχανιών αποκτώνται από λίγα άτομα και ομάδες συμφερόντων. Αντίθετα, μεγάλες ομάδες χαμηλού εισοδήματος, ιδίως όσοι έχουν υποθήκες ή δάνεια αυτοκινήτων, έχουν βιώσει προσωπική και οικογενειακή οικονομική χρεοκοπία. Αντιμετωπίζουν ή έχουν βιώσει αδυναμία πληρωμής στεγαστικών δανείων και δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα», αναφέρεται.

Η υγειονομική επιτροπή σημείωσε επίσης ότι τρία χρόνια διαβίωσης υπό δρακόντεια μέτρα «zero-COVID» έχουν κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται «απελπισμένοι για το μέλλον και τη ζωή» και έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και εκτεταμένη κατάθλιψη στους ανθρώπους, τα οποία θα αποτελέσουν «δυσμενείς παράγοντες για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη «μετά την άρση των μέτρων «zero-COVID» στο μέλλον.

Το προσωπικό ασφαλείας με προστατευτική ενδυμασία επιτίθεται σε έναν άνδρα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο εργοστασιακό συγκρότημα που λειτουργεί από την Foxconn Technology Group, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone της Apple στον κόσμο στην Zhengzhou στην επαρχία Henan της κεντρικής Κίνας στις 23 Νοεμβρίου 2022. (AP)

 

Στη συνέχεια, η επιτροπή προέβαλε 11 προτάσεις, μεταξύ των οποίων η ακύρωση των υποχρεωτικών μαζικών PCR τεστ, η διακοπή της κατασκευής εγκαταστάσεων αναγκαστικής καραντίνας, η δημιουργία ενός σχεδίου για την εγκατάλειψη των ψηφιακών κωδικών υγείας και για την εκπαίδευση προσωπικού για την παροχή συμβουλών ψυχικής υγείας.

Μαζικές διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της Κίνας μετά τις 24 Νοεμβρίου, όταν μια φονική πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι της άκρως δυτικής περιοχής Σιντζιάνγκ της Κίνας φέρεται να σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, αν και ανεπίσημες αναφορές κάνουν λόγο για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Τα οδοφράγματα και το σφράγισμα των εισόδων των κτιρίων ως μέτρα στο πλαίσιο της πολιτικής «zero-COVID» εμπόδισαν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν αρκετά στο κτίριο για να σώσουν τους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί από τη φωτιά.

Υποστήριξη των πολιτών

Το άρθρο έγινε γρήγορα viral μεταξύ των Κινέζων netizens (διαδικτυακοί πολίτες), με πολλούς να εκφράζουν την υποστήριξή τους στις προτάσεις.

«Είναι σπάνιο να τους βλέπεις να λένε όλη την αλήθεια με γενναιότητα, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα», έγραψε ένας netizen.

Αλλά κάποιοι εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκεια. «Αυτό το άρθρο από την Επιτροπή Υγείας της Zhuamadian έχει μεταφέρει τους τόνους της θλίψης και του χιούμορ ταυτόχρονα. Αλλά δεν είναι πολύ αργά;»

«Η Επιτροπή Υγείας της Ζουμάντιαν είναι φοβερή! Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω τόσο ειλικρινή αλήθεια!» έγραψε ένας άλλος netizen.

«Ποιος έγραψε αυτό το άρθρο; Προτείνω ότι αυτό το άτομο θα πρέπει να προαχθεί στην κεντρική επιτροπή υγείας της Κίνας!», είπε ένας άλλος.

Η δημοτική επιτροπή υγείας της Ζουμάντιαν δήλωσε στην Tianmu News, μια κινεζική ειδησεογραφική πύλη στην επαρχία Τζετσιάνγκ, ότι αναδημοσίευσε το άρθρο από το WeChat, το οποίο προκάλεσε «περιττές παρεξηγήσεις».

«Ορισμένες εκφράσεις δεν είναι πολύ κατάλληλες και η ανάρτηση έχει διαγραφεί», ανέφερε η Tianmu News, επικαλούμενη το τμήμα προπαγάνδας της Ζουμάντιαν.

Η ανάρτηση της επιτροπής υγείας της Ζουμάντιαν και το ρεπορτάζ της Tianmu News έχουν έκτοτε αφαιρεθεί από τους αντίστοιχους ιστότοπούς τους.

Το κομμουνιστικό καθεστώς δημοσίευσε στις 7 Δεκεμβρίου νέες κατευθυντήριες γραμμές για να χαλαρώσει τα αυστηρά μέτρα COVID-19, μετά τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο Ning Haizhong συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε