Σάββατο, 29 Μαρ, 2025
(Daniel Leal-Olivas/AFP μέσω Getty Images)

Σκάνδαλο Huawei: Η Ευρώπη θωρακίζεται απέναντι στις απόπειρες επιρροής της Κίνας

Έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς και παράνομης επιρροής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι ευρωπαϊκές αρχές διερευνούν φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο έως και 15 νυν και πρώην μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρονται να δωροδοκήθηκαν από την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei.

Η υπόθεση, που ξεκίνησε κατόπιν έρευνας της βελγικής υπηρεσίας πληροφοριών, καταδεικνύει την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση στην Ευρώπη και διεθνώς έναντι ξένων επιρροών με δόλιους σκοπούς.

Στις 13 Μαρτίου, περισσότεροι από 100 αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε 21 γραφεία στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, μεταξύ αυτών και γραφεία λομπιστών που εργάζονταν για τη Huawei στις Βρυξέλλες. Η ομοσπονδιακή αστυνομία προχώρησε σε κρατήσεις ατόμων για ανάκριση, ενώ στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε μία σύλληψη. Δύο κοινοβουλευτικοί βοηθοί τέθηκαν υπό διερεύνηση και τα γραφεία τους σφραγίστηκαν με δικαστική εντολή. Στην Πορτογαλία, ένα γραφείο ερευνήθηκε λόγω ύποπτων εμβασμάτων που φέρονται να είχαν προορισμό ευρωβουλευτές.

Στις 14 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαγόρευσε την είσοδο των λομπιστών της Huawei στις εγκαταστάσεις του.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε κατηγορίες διαφθοράς, πλαστογραφίας, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ενδεχόμενης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι παράνομες παροχές φέρονται να χρονολογούνται από το 2021 στις Βρυξέλλες, προσφέροντας σε πολιτικούς ανταλλάγματα για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων θέσεων. Οι παροχές αυτές περιελάμβαναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, γεύματα, ταξίδια, εισιτήρια ποδοσφαιρικών αγώνων και έξοδα συμμετοχής σε συνέδρια, υπερβαίνοντας το όριο των 150 ευρώ ανά ευρωβουλευτή, ποσό που απαιτεί δήλωση. Προφανώς η εξαγορά ενός ευρωβουλευτή κοστίζει ελάχιστα.

Η Huawei θεωρείται ύποπτη για στενή συνεργασία με τον κινεζικό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες, καθώς και με χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Κούβα. Διαθέτει την τεχνολογική ικανότητα να διεξάγει εκτεταμένες επιχειρήσεις κατασκοπείας και δολιοφθοράς στις 170 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Αν και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποκλειστεί από τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, η παρουσία της στο Μεξικό έχει χαρακτηριστεί «δούρειος ίππος στα σύνορα». Στην Ευρώπη, η Huawei παραμένει βαθιά ενσωματωμένη στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της ηπείρου, σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του 2022, παρά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η οικονομική επιρροή της εταιρείας είναι τεράστια, με κεφαλαιοποίηση ύψους 164 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων φαίνεται να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία δικτύων επιρροής στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, συμπεριλαμβανομένων επαφών με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Huawei επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία της σε κρίσιμες υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικού cloud στην Ευρώπη, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η εταιρεία προωθεί την ιδέα ενός «ισορροπημένου» πλαισίου μεταξύ ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα αν οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν την ασφάλειά τους για φθηνότερες τηλεπικοινωνίες.

Η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων της Huawei στην Ευρώπη είναι νόμιμες, αλλά παραμένουν προβληματικές λόγω των δεσμών της με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ). Τον Νοέμβριο του 2024, η εταιρεία διοργάνωσε στο Παρίσι την εκδήλωση «European Innovation Day 2024», με συμμετοχές όπως ο περιφερειακός υπουργός της Καμπανίας στην Ιταλία, Νικόλα Καπούτο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ισπανίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Σίμο Πουίγκ, την Άνα Πάουλα Νίσιο ντε Σούσα, διευθύντρια ψηφιακού μετασχηματισμού και τεχνητής νοημοσύνης στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, και τη Ρεβέκκα ντε Σάντσο Μαγιόραλ, ανώτερη σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καινοτομία της ΕΕ και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Ένα από τα συνέδρια στο Παρίσι συνδιοργανώθηκε με το Euronews.

Σε άλλη εκδήλωση στο Νταβός, τον Ιανουάριο, δημοσιογράφος έθεσε ήπιες ερωτήσεις στον CEO της Huawei Ευρώπης, Κέννεθ Φρέντρικσεν. Ο ίδιος δήλωσε ότι η εταιρεία επιθυμεί να αποτελέσει «εναλλακτική λύση για την Ευρώπη», συνεχίζοντας να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ηπείρου και στην προετοιμασία της για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Φρέντρικσεν τόνισε πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν περιορίζεται σε εφαρμογές, αλλά απαιτεί ολοκληρωμένη υποδομή. Στην ίδια εκδήλωση, παρευρέθηκαν ο Σαρλ Μισέλ, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σιλβάνα Κοχ-Μέριν, και ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομίας, Ιβάν Μπόγκνταν.

Ο Μισέλ διατύπωσε απόψεις που θα ήταν ευπρόσδεκτες στο Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης μίας έμμεσης απειλής για αντίποινα κατά του «εμπορικού πολέμου» των ΗΠΑ. Εξέφρασε την υποστήριξή του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την «πολυμέρεια». Το ΚΚΚ έχει χρησιμοποιήσει την ιδεολογία του φιλελεύθερου εμπορίου και την εύκολη πρόσβασή του στις πολυμερείς μορφές διεθνούς διακυβέρνησης για να αυξήσει εκθετικά την παγκόσμια επιρροή του από το διπλωματικό άνοιγμα της Δύσης προς την Κίνα, στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Το καθεστώς στο Πεκίνο επιδιώκει επίσης να επηρεάσει το «υποεθνικό» επίπεδο. Τον Μάρτιο, η Huawei συνεργάστηκε με το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης της Ισπανίας, σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας. «Το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης συνεργάστηκε με τη Huawei για να προωθήσει την καινοτομία και την κατάρτιση στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (Information and Communications Technology-ICT)», ανέφερε η Huawei Europe στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Η συνεργασία θα «ενισχύσει τα έργα έξυπνης πόλης και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω της Huawei Spain Academy και της Barcelona Activa IT Academy».

Από το υποεθνικό έως το ομοσπονδιακό επίπεδο, οι οργανώσεις που συνδέονται με το ΚΚΚ επηρεάζουν δυναμικά την ευρωπαϊκή και την ευρύτερη διεθνή πολιτική. Τουλάχιστον η ίδια ενέργεια θα πρέπει να δοθεί στην αντίσταση στις νόμιμες και παράνομες μορφές διείσδυσης του ΚΚΚ. Οι ευρωπαϊκές έφοδοι κατά των λομπiστών της Huawei στις 13 Μαρτίου ήταν μια καλή αρχή. Αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε