Παρασκευή, 31 Μαρ, 2023
Υγειονομικός ετοιμάζει μια δόση του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca σε κέντρο εμβολιασμού στην Αμβέρσα, Βέλγιο, στις 18 Μαρτίου 2021. (Yves Herman/Reuters)

Σπάνια νευρική διαταραχή αναφέρεται ως παρενέργεια εμβολίου COVID-19 από την ΕΕ

Ο ρυθμιστής φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταχώρησε μια σπάνια νευρική διαταραχή γνωστή ως σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Barré, GBS) ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου AstraZeneca COVID-19, σύμφωνα με ενημέρωση την Τετάρτη από τον οργανισμό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι το εμβόλιο AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, σχετίζεται με 833 περιπτώσεις GBS έως τις 31 Ιουλίου – μετά από 592 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν, ανέφερε ο EMA (pdf).

Οι αναφερόμενες περιπτώσεις GBS αφορούν «ύποπτες παρενέργειες», όπως «ιατρικά συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό, αλλά τα οποία δεν σχετίζονται απαραίτητα ή προκαλούνται από το εμβόλιο», ανέφερε ο οργανισμός. «Ο πόνος στα πόδια και στα χέρια ή στο στομάχι και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη έχουν επίσης συμπεριληφθεί στις πληροφορίες του προϊόντος ως παρενέργειες», πρόσθεσε.

Σε μια άλλη ενημέρωση αυτήν την εβδομάδα (pdf), ο EMA είπε ότι οι πιθανές παρενέργειες  μιας δόσης της Johnson & Johnson περιλαμβάνουν «πρησμένους λεμφαδένες, ασυνήθιστη ή μειωμένη αίσθηση στο δέρμα, εμβοές, διάρροια και έμετο». Το GBS δεν συσχετίστηκε με το εμβόλιο J&J.

Τόσο τα εμβόλια AstraZeneca όσο και τα εμβόλια Johnson & Johnson θα περιλαμβάνουν ενημερωμένες πληροφορίες για να αντικατοπτρίζουν τις αντίστοιχες παρενέργειες τους, σύμφωνα με τον EMA.

Η εισήγηση του εμβολίου AstraZeneca τέθηκε σε αναστολή τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αφού υπήρχαν αναφορές ότι το εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με σπάνιους θρόμβους αίματος που αναπτύχθηκαν μετά τη λήψη. Οι περισσότερες χώρες που έκαναν παύση στο εμβόλιο συνέχισαν τη χρήση του τον ίδιο μήνα.

Το εμβόλιο με φορέα αδενοϊό της AstraZeneca, δεν έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία, εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση νωρίτερα αυτό το έτος. Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία βασισμένη στο mRNA και απαιτούν δύο δόσεις.

Ο FDA έχει επίσης προειδοποιήσει ότι το GBS είναι μια σπάνια αλλά πιθανή παρενέργεια του εμβολίου J&J.

Η COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα).

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, το GBS είναι μια κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα νεύρα, προκαλώντας πιθανώς παράλυση.

«Στην πιο σοβαρή μορφή του, το σύνδρομο Guillain-Barre αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Οι περισσότεροι άνθρωποι με την πάθηση πρέπει να νοσηλευτούν για να λάβουν θεραπεία», λέει η κλινική, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία. «Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barre είναι άγνωστη» αν και «τα δύο τρίτα των ασθενών αναφέρουν συμπτώματα λοίμωξης τις έξι εβδομάδες που προηγήθηκαν».

Από τα μέσα της ημέρας, οι μετοχές της J & J μειώθηκαν κατά περίπου 0,19 τοις εκατό και οι μετοχές της AstraZeneca μειώθηκαν κατά 2,23 τοις εκατό.

Οι AstraZeneca και J&J δεν έχουν απαντήσει ακόμη με κάποιο σχόλιο σχετικά με την ενημέρωση του EMA.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε