Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
«Η ΕΕ θα επενδύσει στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική» με τρόπο επωφελή για τις τοπικές κοινωνίες, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην ενίσχυση των δεσμών της Ευρώπης με τη Λατινική Αμερική στοχεύει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέχει σήμερα και την Τρίτη 18 Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κοινότητας χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Σκοπός της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-CELAC είναι η ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων της ΕΕ με χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, η αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και μια κοινή δέσμευση για την τήρηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στο τέλος της Συνόδου αναμένεται να υπάρξει μια κοινή δήλωση με πολιτικό χαρακτήρα, στην οποία η ευρωπαϊκή πλευρά θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη ρωσική επιθετικότητα και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της Λατινικής Αμερικής, την παρουσία τους στη Σύνοδο Κορυφής έχουν επιβεβαιώσει 26 ηγέτες από τις 33 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και o Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ. Το Περού και το Μεξικό θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους.

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα επενδύσει στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

«Η ΕΕ θα επενδύσει στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική» με τρόπο επωφελή για τις τοπικές κοινωνίες, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα στις Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Σύνοδος της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που πραγματοποιείται σήμερα 17/7 και αύριο 18/7, είναι η πρώτη εδώ και οκτώ χρόνια. «Ο κόσμος έχει σίγουρα αλλάξει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Περάσαμε μια παγκόσμια πανδημία, έχουμε έναν μεγάλο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε λοιπόν τους στενούς μας φίλους να είναι δίπλα μας σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς», ανέφερε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής χαιρέτισε την επανεμφάνιση της Βραζιλίας «ως μεγάλου παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή. Είναι επίκαιρο και ήδη δίνει θετική ώθηση στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο περιοχών μας. Θέλουμε να εργαστούμε σκληρά χέρι-χέρι μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας», όπως επεσήμανε. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ο στόχος είναι η διευθέτηση τυχόν διαφορών που απομένουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να πραγματοποιηθεί η συμφωνία ΕΕ-MERCOSUR. «Θέλουμε να είμαστε ο εταίρος που έχει μαζί σας μια win-win συμφωνία από την οποία επωφελούνται και οι δύο πλευρές» προσέθεσε.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε