Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Στην Άγκυρα συναντήθηκαν οι υπουργοί Δ. Καιρίδης και Α. Γερλικαγιά για το μεταναστευτικό.

Συμφωνία συνεργασίας στο μεταναστευτικό με Άγκυρα

Σε κοινό ανακοινωθέν που αναφέρει μεταξύ άλλων την συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας να εργαστούν από κοινού στον αγώνα κατά της διακίνησης μεταναστών, οδήγησε η συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλικαγιά στην ‘Αγκυρα. Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμα ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν όπως ενισχύσουν συνολικά τη συνεργασία τους κατά της παράτυπης μετανάστευσης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι συνομιλίες διεξήχθησαν μέσα σε θετικό κλίμα. Ο κος Γερλικαγιά παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία στην πάταξη της παράνομης διακίνησης και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Ο κος Καιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον Έβρο, αλλά επέστησε την προσοχή στον αριθμό των παράνομων αναχωρήσεων από τη μικρασιατική ακτή προς τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αμφότεροι συμφώνησαν ότι παραμένουν απολύτως δεσμευμένοι στην επίλυση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης και προχώρησαν στη διερεύνηση επιπλέον μορφών συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, εν όψει της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο. Ο κος Καιρίδης προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα και ο κος Γερλικαγιά μετά χαράς αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Τον Έλληνα υπουργό υποδέχτηκε τιμητικό άγημα στο προαύλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο υπουργών και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Εν συνεχεία, ξεκίνησαν οι επίσημες συνομιλίες ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, εκτός του υπουργού, ο πρέσβυς της Ελλάδας στην Τουρκία Χριστόδουλος Λάζαρης, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Β’ υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Λ.Σ. Αριστείδης Πανταζόγλου, ο προϊστάμενος του κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων/Α.Ε.Α. και υποστράτηγος Αστυνομίας Δημήτρης Μάλλιος, ο ΠΥΒ’, αναπληρωτής επικεφαλής Αρχής της πρεσβείας της Ελλάδας στην ‘Αγκυρα Ηλίας Κρεμμύδας, ο ΣΠΒ’, σύμβουλος της πρεσβείας της Ελλάδας στην ‘Αγκυρα Μιχαήλ Σταμάτης, ο ΓΠΒ’, διπλωματικός σύμβουλος του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφοκλής Μανδαλίδης και ο αστυνομικός σύνδεσμος της πρεσβείας της Ελλάδας στην ‘Αγκυρα Γιώργος Γιαπαλής.

Από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν, εκτός του υπουργού, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Münir Karaloğlu, ο γενικός διοικητής της τουρκικής Χωροφυλακής Gen. Arif Çetin, ο γενικός διευθυντής της τουρκικής Εθνικής Αστυνομίας Erol Ayyıldız, ο επικεφαλής Διαχείρισης Μετανάστευσης Atilla Toros, ο αναπληρωτής διοικητής της Τουρκικής Ακτοφυλακής υποναύαρχος Cengiz Fitöz, ο επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, Sezer Işıktaş και ο ειδικός εμπειρογνώμονας της Τουρκίας İbrahim Aydın. Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Τούρκος υπουργός παρέθεσε γεύμα στον Έλληνα ομόλογό του και στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε