Τρίτη, 17 Ιούν, 2025
Η Γενική Εισαγγελέας Παμ Μπόντι μιλά για «τη σημασία της πίστης στην επιτυχία της Αμερικής», κατά την πρώτη ακρόαση της Επιτροπής Θρησκευτικής Ελευθερίας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Μουσείο της Βίβλου. Ουάσιγκτον, 16 Ιουνίου 2025. (Kayla Bartkowski/Getty Images)

Συνεδριάζει η Επιτροπή Θρησκευτικής Ελευθερίας στις ΗΠΑ για την εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ κράτους και Εκκλησίας

Στόχος της διαθρησκειακής ομάδας η προώθηση ηθικών αξιών και η θρησκευτική ελευθερία, χωρίς προσωπικές προκαταλήψεις

Η Επιτροπή Θρησκευτικής Ελευθερίας, ένα νέο θεσμικό όργανο που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε τις εργασίες της με αντικείμενο τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ κυβέρνησης και θρησκείας.

Η επιτροπή απαρτίζεται από 13 μέλη — θρησκευτικούς ηγέτες, ακαδημαϊκούς και γνωστά δημόσια πρόσωπα — που προέρχονται από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Δρ Φιλ ΜακΓκρο, ο Καρδινάλιος Τίμοθυ Ντόλαν και ο Ραβίνος Μαΐρ Σολοβέιτσικ.

Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο αντικυβερνήτης του Τέξας, Νταν Πάτρικ, ενώ αντιπρόεδρος έχει οριστεί ο πρώην υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, Δρ Μπεν Κάρσον.

Oil-painting-ntdtv

Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον, με στόχο, όπως αναφέρθηκε, την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των θρησκευτικών κοινοτήτων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς και την προώθηση του κοινού καλού μέσα από την ενίσχυση ηθικών αρχών που συμμερίζονται διαφορετικές θρησκείες.

Ο Επίσκοπος Ρόμπερτ Μπάρον υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια απομάκρυνσης της θρησκείας από τη δημόσια σφαίρα, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, εκτιμώντας ότι αυτό είναι το βασικό πεδίο σύγκρουσης επί του παρόντος.

Κατά τις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους, αρκετά μέλη της επιτροπής αναφέρθηκαν στη συμβολή της θρησκείας στην κοινωνική συνοχή, κάνοντας αναφορές ακόμη και στους Πατέρες του Έθνους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως τον Τζον Άνταμς, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το Σύνταγμα προορίζεται μόνο για έναν «ηθικό και θρησκευόμενο λαό».

Ο καθηγητής Τζέραρντ Μπράντλεϋ, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Notre Dame, κάλεσε την επιτροπή να απορρίψει τη σύγχρονη αντίληψη σύμφωνα με την οποία το θρησκευτικό και το κοσμικό θεωρούνται αντίθετα, προτείνοντας αντ’ αυτού το κράτος να προάγει τη θρησκεία προς όφελος του κοινού καλού.

Ωστόσο, αρκετά μέλη της επιτροπής επεσήμαναν και τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια προσέγγιση. Ο Δρ Φιλ αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που γεννά η έννοια της κρατικής προώθησης της θρησκείας, σημειώνοντας ότι κάθε άτομο φέρει τις δικές του προκαταλήψεις. Έθεσε επίσης το ερώτημα αν στόχος είναι η προώθηση της ίδιας της θρησκείας ή η προάσπιση της ελευθερίας επιλογής του ατόμου να πιστεύει ή όχι.

Ο Δρ Μπεν Κάρσον παρέθεσε ιστορικά παραδείγματα όπου «κατά βάση καλοπροαίρετοι άνθρωποι» τιμωρούσαν συμπολίτες τους επειδή δεν ανταποκρίνονταν στις επιταγές μιας αυστηρής θρησκευτικής νομοθεσίας.

Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν και η Γενική Εισαγγελέας Παμ Μπόντι, η οποία ευχαρίστησε τα μέλη για το έργο τους, χαρακτηρίζοντας την επιτροπή «αιχμή του δόρατος» στην αναίρεση κρατικών παρεμβάσεων του παρελθόντος κατά της θρησκείας. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εργαστεί για την αποτροπή ανάλογων υπερβάσεων στο μέλλον.

Όπως ανέφερε, οι Πατέρες του Έθνους (των ΗΠΑ) αναγνώριζαν το δικαίωμα κάθε πολίτη να λατρεύει ελεύθερα, χωρίς φόβο, εξαναγκασμό ή κρατική παρέμβαση, επισημαίνοντας ότι η ελευθερία της συνείδησης αποτελεί θεμέλιο της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η επιτροπή σχεδιάζει επτά έως εννέα συνεδριάσεις μέσα στο επόμενο έτος, με την επόμενη να έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. Διαθέτει τρεις συμβουλευτικές επιτροπές: η πρώτη απαρτίζεται από θρησκευτικούς ηγέτες όπως ο Αρχιεπίσκοπος του Σαν Φρανσίσκο Σαλβατόρε Κορντιλεόνε, ο Ραβίνος Γιαακόβ Μένκεν από τον Συνασπισμό για τις Εβραϊκές Αξίες και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Στη δεύτερη συμμετέχουν νομικοί εμπειρογνώμονες, όπως η διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Alliance Defending Freedom, Κρίστεν Γουάγκονερ. Η τρίτη συγκροτείται από θρησκευτικούς στοχαστές, ανάμεσά τους ο σεΐχης Χάμζα Γιουσούφ, συνιδρυτής του Μουσουλμανικού Κολλεγίου Φιλελεύθερων Τεχνών Zaytuna.

Του Stacy Robinson

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε