Από το ΡΑ
Τα επίπεδα αντισωμάτων που παράγονται από δύο δόσεις του εμβολίου κορωνοϊού Oxford/AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται έξι εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση, και για κάποια μπορεί να μειωθούν έως 50 τοις εκατό σε λιγότερο από τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία μιας νέας έρευνας.
Η μελέτης της ομάδας Virus Watch του πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου (University College London) ανέλυσε αίμα από 552 εμβολιασμένους ανθρώπους κυρίως σε ηλικίες 50 και άνω και 60 και άνω.
Τα επίπεδα αντισωμάτων διέφεραν πολύ μεταξύ των ασθενών, αλλά μια διπλή δόση του Pfizer/BioNTech παρήγαγε περισσότερα αντισώματα κατά του ιού σε σύγκριση με δύο εμβολιασμούς του Oxford.
Για το εμβόλιο Pfizer, τα επίπεδα αντισωμάτων έπεσαν από έναν μέσο όρο 7.506 μονάδων ανά χιλιοστόλιτρο (ml) εντός 21-41 ημερών, σε 3.320 μονάδες ανά ml εντός 70 ή περισσοτέρων ημερών.
Για το εμβόλιο Oxford, έπεσαν από 1.201 μονάδες ανά ml εντός 0-20 ημερών, σε 190 μονάδες ανά ml εντός 70 ή περισσοτέρων ημερών.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν εντός των αποτελεσμάτων σε μια επιστολή περί της έρευνας στο Lancet.
Η επιστολή ανέφερε ότι μπορεί να «είναι σημαντικό αν τα επίπεδα αντισωμάτων σε κάποιες ομάδες πέφτουν κάτω από (ως σήμερα μη προσδιορισμένα) όρια προστασίας νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες» καθώς υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων «πιθανώς σχετίζονται με μια μεγαλύτερη προστασία κατά των μεταλλάξεων», αλλά επίσης είπε πως οι αντιδράσεις κυττάρων Τ μπορούν πιθανώς «να εξισορροπήσουν σε έναν βαθμό [την απώλεια] καθώς οι αντιδράσεις αντισωμάτων φθίνουν.»
Η Έλινορ Ρίλυ, καθηγήτρια ανοσολογίας και μεταδοτικών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και δεν είναι αποτελεί πρόβλημα.
«Απουσία μιας συνεχούς σύνθεσης αντισωμάτων, οι συγκεντρώσεις αντισωμάτων μειώνονται με έναν προβλεπόμενο, εκθετικό ρυθμό. Αυτό δεν αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα», είπε.
«Οι δύο κρίσιμες παράμετροι είναι: πρώτον, η ελάχιστη συγκέντρωση αντισωμάτων που απαιτείται για προστασία, και δεύτερον, πόσο γρήγορα οι συγκεντρώσεις αντισωμάτων μπορούν να αυξηθούν πάλι ενώπιον μόλυνσης (η έτσι αποκαλούμενη αντίδραση μνήμης).
Αυτή η μελέτη δεν απαντά σε αυτά τα ερωτήματα και, πράγματι, είναι ίσως τα πιο κρίσιμα ερωτήματα που χρειάζεται να απαντήσουμε ώστε να προσδιορίσουμε την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις.»
Πρόσθεσε: «Τα εμβόλια mRNA όπως το εμβόλιο Pfizer/BioNtech είναι σχεδιασμένα να προκαλούν υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων.»
«Τα εμβόλια ιϊκού φορέα (όπως το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca) συνήθως προκαλούν χαμηλότερη αντίδραση αντισωμάτων αλλά ισχυρότερες αντιδράσεις κυττάρων Τ [τύπος λεμφοκυττάρων].»
«Οι διαφορές σε συγκεντρώσεις αντισωμάτων που προκαλούνται από τα δύο εμβόλια συνεπώς δεν προκαλούν έκπληξη και δεν είναι λόγος ανησυχίας.»
«Ωστόσο, εμφανίζονται στοιχεία που δείχνουν πως τα αντισώματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την φραγή μόλυνσης και για πρόληψη περαιτέρω μετάδοσης του ιού, ενώ τα κύτταρα T ίσως είναι ιδιαιτέρως σχετιζόμενα με πρόληψη σοβαρής ασθένειας και θανάτου.»
«Η διατήρηση επαρκών συγκεντρώσεων αντισωμάτων για την μείωση της μετάδοσης θα είναι σημαντική για τον περιορισμό του ποσού του ιού που κυκλοφορεί αλλά ίσως λιγότερο σημαντική για προστασία κατά σοβαρής ασθένειας.»
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece