Τετάρτη, 02 Ιούλ, 2025
Δύο αυτοκινούμενα πυροβόλα 8 ιντσών εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της 35ης στρατιωτικής άσκησης "Han Kuang" στη νότια κομητεία Pingtung της Ταϊβάν, στις 30 Μαΐου 2019. Sam Yeh/AFP via Getty Images

Ταϊβάν: Διπλασιασμός της διάρκειας της στρατιωτικής άσκησης με έμφαση στις απειλές από Κίνα

Σε ενημέρωση Τύπου στις 1 Ιουλίου, ο Υποστράτηγος Τανγκ Τσι-Σινγκ, διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού Κοινών Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν, ανακοίνωσε ότι η φετινή άσκηση με πραγματικά πυρά θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 18 Ιουλίου — μια σημαντική επέκταση από το καθιερωμένο πενθήμερο-τετρανύχτιο σχήμα.

«Η φετινή άσκηση θα ξεκινήσει με ένα σενάριο παρενόχλησης στην “γκρίζα ζώνη”, το οποίο, σε περίπτωση πραγματικής σύρραξης, θα ενεργοποιούσε τα πρωτόκολλα μετάβασης της Ταϊβάν από την ειρήνη στον πόλεμο. Σε αυτά περιλαμβάνονται η θέση των δυνάμεων σε κατάσταση έκτακτης επιχειρησιακής ετοιμότητας και η προσαρμογή της τακτικής σύμφωνα με τις πολεμικές διαδικασίες», ανέφερε ο Τανγκ.

Ο όρος «γκρίζα ζώνη» περιγράφει ενέργειες που δεν συνιστούν ανοιχτό πόλεμο, αλλά στοχεύουν στην επίτευξη στρατηγικών στόχων μέσω πιέσεων και προκλήσεων.

Oil-painting-ntdtv

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει τέτοιες δραστηριότητες ως κινήσεις που δεν εμπίπτουν πλήρως ούτε στην ειρήνη ούτε στον πόλεμο.

Παρότι το Πεκίνο δεν έχει εντάξει επίσημα τον όρο «γκρίζα ζώνη» στη στρατιωτική του ορολογία, αξιοποιεί αντίστοιχες τακτικές ήδη από το 2003, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται νομικός, ψυχολογικός και προπαγανδιστικός πόλεμος.

Ενδεικτικά, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πραγματοποιεί τακτικές πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών εντός της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν, υποχρεώνοντας την Ταϊπέι να απογειώνει μαχητικά για να απαντήσει.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η στρατηγική αυτή στοχεύει στην εξάντληση των ταϊβανέζικων πόρων και στη σταδιακή απευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στις στρατιωτικές ενέργειες της Κίνας, πιθανώς αποδυναμώνοντας και τη στήριξη προς τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Τανγκ εξήγησε ότι, στο πλαίσιο της άσκησης, τα σενάρια «γκρίζας ζώνης» θα περιλαμβάνουν νομικό πόλεμο, εξαπάτηση, προκλήσεις και προσπάθειες εξουθένωσης των ταϊβανέζικων στρατιωτικών πόρων. «Καθεμία από αυτές τις ενέργειες μπορεί να υλοποιηθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έναντι της Ταϊβάν σε προπολεμικό στάδιο», ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Μετά την προσομοίωση της «γκρίζας ζώνης», η άσκηση θα περάσει σε φάση εικονικής εισβολής, με σενάριο αμφίβιας απόβασης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού διαμέσου του Στενού της Ταϊβάν.

Από τις 13 Ιουλίου, οι ταϊβανέζικες δυνάμεις θα εξασκηθούν στην εξασφάλιση τοπικής αεροπορικής υπεροχής, στην αναχαίτιση πυραυλικών επιθέσεων, στην εκτέλεση στοχευμένων αντεπιθέσεων και στην ανακοπή αποβάσεων σε κρίσιμα παράκτια σημεία.

Κατά τον Τανγκ, στα τελικά στάδια της άσκησης θα προσομοιωθεί η «βαθιά άμυνα» με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό να προωθείται προς το εσωτερικό. Αυτό θα απαιτήσει από τις δυνάμεις της Ταϊβάν να συγκροτήσουν ζώνες πολυεπίπεδης άμυνας αξιοποιώντας το φυσικό και το αστικό τοπίο ώστε να παρεμποδίσουν την πρόσβαση του εισβολέα σε κρίσιμες υποδομές όπως λιμάνια και αεροδρόμια.

Πέραν των στρατιωτικών επιχειρήσεων, το σενάριο θα περιλαμβάνει και δράσεις πολιτικής άμυνας, μεταξύ των οποίων εκκενώσεις λόγω αεροπορικού συναγερμού, διασώσεις και λειτουργία καταφυγίων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνολικής ανθεκτικότητας της ταϊβανέζικης κοινωνίας.

Οι δηλώσεις του Υποστράτηγου Τανγκ έρχονται τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, βρίσκεται σε περιοδεία στη χώρα για την ενίσχυση της εθνικής ενότητας έναντι της εντεινόμενης απειλής από το ΚΚΚ. Αν και το Πεκίνο δεν έχει ποτέ ασκήσει εξουσία στην Ταϊβάν, διεκδικεί το νησί ως αποσχισμένη επαρχία, με στόχο να το εντάξει υπό τον έλεγχό του.

Η περιοδεία του Λάι, που ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου, περιλαμβάνει δέκα ομιλίες. Στις πρώτες τρεις εμφανίσεις του, ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη σύμπνοιας ανάμεσα σε δύο βασικές ομάδες: τη νεότερη γενιά, που αυτοπροσδιορίζεται κατά κύριο λόγο ως ταϊβανέζικη, και τους μεγαλύτερους, πολλοί εκ των οποίων μετανάστευσαν από την Κίνα κατά τον εμφύλιο πόλεμο και συνεχίζουν να ταυτίζονται με την επίσημη ονομασία της χώρας, Δημοκρατία της Κίνας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας αξιοποιεί διαχρονικά την κινεζική ταυτότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία Ταϊβανών προς όφελος των ενοποιητικών του αφηγημάτων. Ωστόσο, ο Λάι, ως εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος — το οποίο στηρίζεται κυρίως σε ψηφοφόρους με έντονη ταϊβανέζικη ταυτότητα — αντέτεινε σθεναρά σε αυτή τη ρητορική, καλώντας τους πολίτες να μην παρασυρθούν από την προπαγάνδα του Πεκίνου.

«Όσοι ταυτίζονται με την Ταϊβάν πρέπει να την υπερασπιστούν, και όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως Δημοκρατία της Κίνας οφείλουν να αντισταθούν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας», διακήρυξε ο Λάι στη δεύτερη ομιλία του.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε