Σάββατο, 28 Ιαν, 2023
Επιβάτες φορούν μάσκες σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, στις 2 Δεκεμβρίου 2020. (An Rong Xu/Getty Images)

Ταϊβανέζος λαμβάνει πάνω από 32.000 δολάρια κυβερνητική αποζημίωση μετά τον εμβολιασμό του

ΤΑΪΠΕΙ, Ταϊβάν—Ένας άνδρας στην Ταϊβάν έλαβε κυβερνητική αποζημίωση 900.000 NT$ (32.320$) επειδή υπέφερε από μια σπάνια πάθηση πήξης του αίματος μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Ο ανώνυμος άνδρας, ο οποίος ζει στην πόλη Ταογιουάν της κεντρικής Ταϊβάν, έπασχε από θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, αφού έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε ο Τσουάνγκ Τζεν Ισιάνγκ (Chuang Jen-hsiang), εκπρόσωπος του Κεντρικού Κέντρου Επιδημίας της Ταϊβάν (CECC) στις 3 Νοεμβρίου.

Ο Τσουάνγκ εξήγησε ότι ο άνδρας έλαβε αποζημίωση αφού οι τοπικές υγειονομικές αρχές διαπίστωσαν ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης της υγείας του και του εμβολίου. Πρόσθεσε ότι ένα άλλο άτομο που είχε λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca θα λάβει κυβερνητική αποζημίωση ύψους 10.000 NT$ (350 $) για συμπτώματα που σχετίζονται με το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου του οιδήματος και του πονοκεφάλου.

Η άνοση θρομβοπενία ή θρομβοπενική πορφύρα (ΑΘΠ) επαγόμενη από το εμβόλιο, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο, ενώ η θρομβοπενία είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει σημαντική πτώση στον αριθμό των αιμοπεταλίων.

Το σύνδρομο είναι μια γνωστή παρενέργεια του εμβολίου AstraZeneca κατά του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), του παθογόνου που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Τον Ιούλιο, το ιατρικό περιοδικό The Lancet δημοσίευσε μια μελέτη λέγοντας ότι το εκτιμώμενο ποσοστό ΑΘΠ μετά την πρώτη δόση ήταν 8,1 ανά εκατομμύριο εμβολιασμένα άτομα.

Έχουν υπάρξει γνωστοποιημένοι θάνατοι που προκλήθηκαν από ΑΘΠ. Τον Μάιο, μια γυναίκα στα 50 της από το Έντμοντον του Καναδά, πέθανε αφού είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο AstraZeneca έναν μήνα νωρίτερα. Τον Οκτώβριο, μια γυναίκα στα προχωρημένα 30 της από την κομητεία Κινγκ της Ουάσιγκτον, πέθανε από ΑΘΠ αφού έλαβε το εμβόλιο Johnson & Johnson για την COVID-19, σύμφωνα με τους Seattle Times.

Στην Ταϊβάν, η κεντρική κυβέρνηση δημιούργησε ένα Πρόγραμμα Αποζημίωσης Εμβολιασμών το 1988 για να επιτρέψει στα άτομα να «διεκδικήσουν αποζημίωση από το τοπικό γραφείο υγείας τους σε περίπτωση θανάτου, αναπηρίας, σοβαρής ασθένειας ή ανεπιθύμητης αντίδρασης που προκύπτει από τον εμβολιασμό», σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της την Ταϊβάν.

Το πρόγραμμα παρέχει επίσης επιδοτήσεις κηδείας σε οικογένειες όπου η αυτοψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αγαπημένο τους πρόσωπο πέθανε λόγω εμβολιασμού.

Το 2016, το ταμείο χορήγησε αποζημίωση σε 43 περιπτώσεις, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε σε 79 το 2018, σύμφωνα με στοιχεία (pdf) από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της την Ταϊβάν.

Τα δύο άτομα που έλαβαν αποζημίωση ήταν μεταξύ των συνολικά 22 περιπτώσεων που εξετάστηκαν από τις υγειονομικές αρχές, είπε ο Τσουάνγκ. Μεταξύ των 22 περιπτώσεων, όλοι τους ζητούσαν αποζημίωση για το εμβόλιο της AstraZeneca, 18 περιπτώσεις απορρίφθηκαν αφού διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα υγείας τους δεν σχετίζονταν με το εμβόλιο.

Από τις υπόλοιπες δύο περιπτώσεις, η μία αρνήθηκε αποζημίωση επειδή το άτομο είχε μόνο ελαφρύ πυρετό, ενώ σε άλλο άτομο δόθηκε αποζημίωση 5.000 NT$ (180 $) αφού οι υγειονομικές αρχές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν εάν υπήρχε σύνδεση με το AstraZeneca.

Από τις 3 Νοεμβρίου, η Ταϊβάν, ένα νησί με πληθυσμό περίπου 23,4 εκατομμύρια κατοίκους, έχει συνολικά 16.428 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, με 847 συνολικούς θανάτους.

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε