Πέμπτη, 17 Ιούλ, 2025
Ο Γου Γινγκτζιέ, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Θιβέτ, παρακολουθεί τη συνεδρίαση του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πεκίνο, 19 Οκτωβρίου 2017. (Etienne Oliveau/Getty Images)

Θανατική ποινή με αναστολή σε πρώην Κινέζο αξιωματούχο του Θιβέτ λόγω διαφθοράς

Ο Γου Γινγκτζιέ ήταν μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες που έπεσαν σε δυσμένεια στο πλαίσιο της κινεζικής εκστρατείας κατά της διαφθοράς

Πρώην Κινέζος αξιωματούχος, που είχε δεχθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά για τον ρόλο του στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κομμουνιστικό Κόμμα, καταδικάστηκε από κινεζικό δικαστήριο σε θάνατο με αναστολή για υπόθεση διαφθοράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Λαϊκού Δικαστηρίου της Κίνας στις 15 Ιουλίου, ο Γου Γινγκτζιέ, πρώην επικεφαλής του Κόμματος στην απομακρυσμένη περιοχή του Θιβέτ, κρίθηκε ένοχος για αποδοχή δωροδοκιών συνολικού ύψους περίπου 343 εκατ. γουάν (41,1 εκατ. ευρώ), κατά τη διάρκεια της θητείας του σε διάφορες θέσεις στο Θιβέτ, την περίοδο 2006-2021.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι στον Γου επιβλήθηκε θανατική ποινή με διετή αναστολή, ενώ αποφασίστηκε και η δήμευση της προσωπικής του περιουσίας. Όπως διευκρινίστηκε, αν επιδείξει καλή διαγωγή εντός της διετίας, η ποινή του ενδέχεται να μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη.

Oil-painting-ntdtv

Ο 68χρονος αξιωματούχος ήταν από τα πιο προβεβλημένα στελέχη που καθαιρέθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που διεξάγει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) υπό τον Σι Τζινπίνγκ. Η έρευνα σε βάρος του είχε ξεκινήσει από την κορυφαία υπηρεσία κατά της διαφθοράς της Κίνας, τον Ιούλιο του 2024.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο Γου διεγράφη από το Κομμουνιστικό Κόμμα, κατηγορούμενος για «σοβαρές παραβιάσεις νόμων και κανονισμών», περιλαμβανομένων παρεμβάσεων σε δημόσια έργα με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά, όπως μετέδωσαν τότε κινεζικά κρατικά μέσα.

Η βαριά ποινή ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η εκστρατεία κατά της διαφθοράς, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σι το 2012, δεν έχει υποχωρήσει. Η εκστρατεία έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση ισχυρών αντιπάλων του Κινέζου προέδρου, ενώ τα τελευταία χρόνια φέρεται να έχει στραφεί και κατά προσώπων που ανήκαν στον στενό κύκλο του Σι, εν μέσω ενδοκομματικών εντάσεων.

Η πολιτική διαδρομή του Γου εξελίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο Θιβέτ για περίπου πέντε δεκαετίες. Ξεκίνησε από την τοπική διεύθυνση εκπαίδευσης και στη συνέχεια μετακινήθηκε στο τμήμα προπαγάνδας. Το 2005, εντάχθηκε στην κομματική επιτροπή της περιοχής, σύμφωνα με διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες από την Κίνα.

Η σταδιοδρομία του έφθασε στο απόγειό της το 2016, όταν ανέλαβε Γραμματέας του Κόμματος στο Θιβέτ, θέση την οποία διατήρησε για πέντε χρόνια.

Το 2021 διορίστηκε στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, το οποίο λειτουργεί ως επικυρωτικό σώμα της νομοθετικής διαδικασίας στην Κίνα, και εν συνεχεία μετείχε στη Διαβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού, τον ανώτατο πολιτικό συμβουλευτικό θεσμό της χώρας.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, στο πλαίσιο δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Γου για τη συμμετοχή του στις παραβιάσεις δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί στο Θιβέτ, μαζί με έναν ακόμη υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο, τον Τζανγκ Χονγκμπό.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε τότε ότι οι κάτοικοι του Θιβέτ είχαν υποστεί σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυθαίρετες κρατήσεις, εξωδικαστικές εκτελέσεις και σωματική κακοποίηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΚΚΚ να περιορίσει δραστικά τη θρησκευτική ελευθερία.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος του Τανγκ Γιονγκ, πρώην αναπληρωτή διευθυντή των φυλακών στην περιοχή Τσονγκτσίνγκ, λόγω της συνεχιζόμενης καταστολής της πνευματικής οργάνωσης Φάλουν Γκονγκ.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε με τη σειρά του κυρώσεις κατά δύο Αμερικανών: του Μάιλς Γιου, βασικού συμβούλου για την κινεζική πολιτική του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, και του Τοντ Στάιν, υποδιευθυντή της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την Κίνα.

Τον Δεκέμβριο του 2024, και ο Καναδάς πρόσθεσε τον Γου και επτά ακόμη Κινέζους αξιωματούχους στη λίστα κυρώσεών του, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε κατασταλτικές ενέργειες κατά Θιβετιανών, Ουιγούρων και μελών της κοινότητας Φάλουν Γκονγκ.

Η κινεζική κυβέρνηση απάντησε με την επιβολή κυρώσεων σε είκοσι Καναδούς πολίτες και δύο οργανώσεις που είχαν καταγγείλει δημόσια τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίκη από την Οττάβα.

Της Dorothy Li

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε